HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2023, 06:55

Direktorka Krušika o "incidentima" u fabrici

č: | fb:

Dan nakon što su Kolubarske.rs objavile tekst "Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku", u kome je navedeno da direktorka HK Krušik nije odgovorila na naša pitanja u vezi sa četiri nesreće u kojima su povređeni radnici, a koje su se dogodile za manje od godinu dana u valjevskoj vojnoj fabrici, dobili smo odgovore.

 

Podsetimo, pitali smo da li je Komisija završila svoj rad u sva četiri "događaja" i šta je utvrdila Komisija? Osim što ste formirali Komisiju za utvrđivanje uzroka nastanka ovih događaja, da li ste preuzeli neke dodatne mere kako bi se zaštitili radnici, imovina, i kako se ovi "događaji" ne bi ponavljali? Ukoliko jeste, molim da navdete kada i koje mere su preduzete. Još smo pitali da li su radnici obučeni za rad u vojnoj fabric i da li i ko snosi odgovornost za četiri "događaja"?

 

Odgovor direktorke HK "Krušik" Jovanke Andrić na ova pitanja Kolubarskih.rs prenosimo u celosti.

 

Uprava Holding korporacije "Krušik" a.d. Valjevo prepoznaje značaj bezbednosti i zaštite zaposlenih, kao i važnost očuvanja imovine sa ciljem stvaranja uslova za bezbedno radno okruženje svim svojim zaposlenima.

 

Želimo da naglasimo da smo posvećeni sigurnosti naših zaposlenih i kontinuirano radimo na poboljšanju bezbednosnih standarda. Verujemo da je to najvažnija investicija za nas kao poslodavca i da je zaštita naših radnika apsolutni prioritet.

 

U skladu s tim, formirane su komisije koje su detaljno istražile sve događaje koji su se dogodili u prethodnom periodu. Komisije za utvrđivanje uzroka su završile svoj rad i predstavile svoje izveštaje. Oni su pružili informacije o uzrocima i predložili preporuke za sprečavanje odnosno svođenje na najnižu meru sličnih događaja u budućnosti.

 

Redovno sprovodimo obuke i osposobljavanja za radna mesta s većim rizikom, kako bismo osigurali da su naši radnici adekvatno pripremljeni za svoje zadatke.

 

Pored obuke, uložili smo značajna sredstva u modernizaciju opreme i procesa rada, kao i u automatizaciju kako bismo smanjili intervenciju ljudi i rizik od grešaka. Takođe smo unapredili tehnološke mere zaštite na mestima gde su se dogodili incidenti, kao i na svim sličnim radnim mestima. Poboljšane su tehnološke zaštite na mestima incidenata, kao i na svim sličnim radnim mestima.

 

Na osnovu izveštaja Komisije, primenili smo dodatne mere i aktivnosti unutar kompanije. Uskladili smo naš sistem kvaliteta sa standardima bezbednosti i zdravlja na radu, i regularno provodimo provere od strane nadležnih instanci. Posvećeni smo bezbednosti i zdravlju naših zaposlenih na svim nivoima u više apsekata. Postoji obavezna obuka za rad i redovne periodične obnove znanja. Dodatno, implementirali smo poboljšane tehnološke zaštite na svim rizičnim mestima i uvodimo automatizaciju procesa kako bismo smanjili ljudsku intervenciju. Svi naši zaposleni su obučeni za rad u ovakvom okruženju i svaki od njih ima na raspolaganju lična zaštitna sredstva. Takođe, redovno se provode sistematski pregledi zdravstvene sposobnosti za rad.

 

U skladu s tim, sprovodimo sve preporuke komisija i preduzimamo dodatne mere kako bismo ojačali naš sistem bezbednosti. Na ovaj način izražavamo punu podršku svojim zaposlenima i sarađujemo sa relevantnim institucijama kako bismo zajedno održali najviše standarde bezbednosti u našem poslovanju.

 

U okviru izveštaja Komisija je istakla da je većina problema u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu, nastala usled nepažnje zaposlenih i nepridržavanja propisanim procedurama. Izuzetno je važno da svi zaposleni unutar naše kompanije svesno i odgovorno poštuju propisane bezbednosne i zdravstvene mere i postupke, kako bi se minimizovali rizici i sprečilo nastajanje sličnih incidenata u budućnosti a u čemu od Poslodavca imaju maksimalnu podršku.

 

Kolektivnim ugovorom Holding korporacije "Krušik" a.d. Valjevo predviđeno je sprovođenje mera za bezbednost i zdravlje na radu kao i utvrđivanje odgovornosti u slučaju incidenata. Za sve utvrđene  propuste su sankcionisana odgovorna lica u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 14 sati 47 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 15 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara