Registracija Prijava preko FB
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
13.07.2017, 06:28

U "Gorenju" prekinut štrajk do petka

č: | fb:

Nakon višečasovnog štrajka u koji je stupilo oko 600 radnika druge smene fabrike "Gorenje Valjevo", sinoć je oko 22 časa nastavljena proizvodnja.

 

Kako saznaju Kolubarske.rs radnici su menadžmentu dali rok do petka da se izjasni o njihovim zahtevima, a koji se odnse na povećanje zarada i bolje uslove rada. "Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, stupićemo u generalni štrajk", poručili su radnici. 

 

Oni su prekinuli proizvodnju sinoć oko 19 časova nezadovoljni sporazumom koji su potpisali poslodavac i sindikat, kojim je dogovoreno povećanje naknade za topli obrok, ali ne i povećanje zarade što traže radnici.

 

Precizirano je povećanje od 1. avgusta naknade za ishranu sa sadašnjih 63,30 po radnom danu na 181,30 dinara, što, kako piše u sporazumu, "realno povećava mesečnu zaradu zaposlenih za 2.564 dinara, sa sadašnjiih 1.376 na 3.950 dinara".

 

Sporazumom je dogovoreno da će zbog otežanih uslova rada u julu - visokih temperatura i velikog broja odsutnih radnika, jednokratnu naknadu-nagradu od 1.000 dinara primiti uz julsku zaradu svi zaposleni u proizvodnji i ostalim službama koje su direktno vezane za proizvodnju (skladište, održavanje, kontrola kvaliteta), a koje nemaju klimu.  

 

U sporazumu se navodi da poslodavac nastavi aktivnosti kako bi se zaposlenima u prostorijama fabrike obezbedila kuvana jela po pristupačnoj ceni, kao i da postoji potreba za usklađivanjem zarada zaposlenih na deficitarnim radnim mestima na čemu će raditi radna grupa u kojoj će bit predstavnici poslovodstva i sindikata.

 

"Sindikat je saglasan da, u skladu sa potpisanim sporazumom po ovom osnovu, neće organizovati ili učestvovati u eventualnom štrajku zaposlenih", piše u sporazumu poslodavca i sindikata koji radnici druge smene juče nisu prihvatili tako da su obustavili proizvodnju, koja je trajala nekoliko časova. 

 

Sagovornik Kolubarskih.rs, radnik fabrike "Gorenje Valjevo" navodi da je temperatura u halama ovih dana bila preko 40 stepeni, što je nepodnošljivo, zarade jesu redovne ali su minimalne, za zaposlene u proizvodnji kreću se od 200 do 300 evra.

 

Aktuelno

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
Mlada Valjevka radom i talentom već dosegla visine fado muzike Pre 20 sati 21 minuta

Tamara Jokić delila scenu sa Marizom

Mlada Valjevka Tamara Jokić je, u okviru proslave dvadeset godina muzičke kuće Casa Limon, pevala u teatru Sarsuela u Madridu uz čuvenu prvu damu fada Marizu. "Velika je čast i radost bila biti na...  · 4 komentara

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 16 sati 24 minuta

Koliko je u demokratskoj stranci, demokrata?

Poodavno smo oguglali i na veće potrese od ovog koji je zadesio ovdašnje demokrate, tako da samo "lepo vaspitanje" traži bilo kakav osvrt! Ali nije zgoreg obratiti pažnju na nešto starije, češće i...  · 4 komentara

Momčilo Aleksandrić  (foto: www.muzika.edu.rs)
U svečanoj sali Valjevske gimnazije Pre 16 sati 24 minuta

Koncert gitariste Momčila Aleksandrića

U Valjevskoj gimnaziji u 20 časova koncert gitariste Momčila Aleksandrića, koji je osnovno muzičko obrazovanje stekao u valjevskoj muzičkoj školi "Živorad Grbić". Od 2016. godine pohađa doktorske...