Vašar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Vašar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
20.10.2020, 07:41

Inspektori ne kontrolišu privatne proslave

č: | fb:

Epidemiološka situacija u Valjevu je pogoršana zbog brojnih proslava koje su prethodnih dana organizovane u Valjevu i okolini, kao i zbog masovnih okupljanja.  

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, kaže da zna da se u Valjevu organizuju proslave na kojima je više od 30 ljudi. Na pitanje novinara da li nadležne inspekcije to kontrolišu i da li je neko kažnjen, Gojković odgovara potvrdno.

 

"Naložio sam svim inspekcijama da podignu stepen rada i obilaska svih ugostiteljskih objekata, kao i mogućih objekata i sala koje se koriste za proslave i okupljanja većeg broja ljudi. Vidite i sami da ta okupljanja i proslave na ovu situaciju nikako nisu dobra. To jeste problem i to je prepoznao Štab za vanredne situacije, zato inspekcije to moraju kontrolisati", rekao je Lazar Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

A koliko i šta su kontrolisale nadležne gradske inspekcije vidi se iz njihovih izveštaja koje su dostavile Štabu za vanredne situacije i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, a koje su tražile i dobile i Kolubarske.rs.

 

Sudeći prema tim izveštajima komandanta Štaba za vanredne situacije o svojim aktivnostima informisale su saobraćajna, prosvetna, komunalna i turistička inspekcija, kao i komunalna milicija, dok sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja o obavljenim kontrolama nije obaveštavala komandanta Štaba.

 

Kontrolisani su ugostiteljski objekti, taksi vozila i autobusi, Predškolska ustanova i škole, a prema izveštajima od 17. septembra do 14. oktobra većina kontrolisanih je poštovala mere i skoro da nije bilo prekršaja. Međutim, nadležne inspekcije nisu kontrolisale privatne proslave organizovane pod šatrama ili salama za slavlja.

 

Izveštaji sa prepisanim rečenicama

 

Izeštaji o tome koliko se poštuju mere, zaključci i naredbe  Štaba za vanredne situacije grada, kao i mere Republičkog kriznog štaba i Vlade Srbije, su napisani u nekoliko rečenica. Recimo, izveštaji saobraćajne, prosvetne, komunalne i turističke inspekcije, kao i komunalne milicije o postupanju 17. septembra sadrži ukupno šest rečenica.

 

Inspektori, osim konstatacije da "nije bilo prekoračenja radnog vremena", u svojim izveštajima nisu napisali koliko i koje objekte su kontrolisani, rečenice se ponavljaju popout u izveštaju saobraćajne inspekcije - "vršena je kontrola taksi vozila na auto taksi stajalištima i na ulicama grada, i konstatovano je da se svi vozači i putnici pridržavaju mera nošenja zaštitne maske za vreme obavljanja prevoza".

 

Kako je navedeno i izveštajima od 17. septembra do 14. oktobra, kontrolisano je 26 autobusa, "u svakom su ispoštovane mere nošenja zaštitine maske", dok uz informaciju o kontroli taksi vozila nije naveden njihov broj, jedino piše da se "poštuju mere nošenja zaštitne maske".  

 

Inspekcije su evidntirale prekoračenje radnog vremena, i to pretežno u baštama, u 27 ugostiteljskih objekata, prekršioci su najbrojniji u Tešnjaru. Međutim u izveštaju se ne navodi koliko i koji ugostiteljski objekati su kontrolisani od 17. septembra do 14. oktobra.

 

Jedine kontrolisane privatne proslave su bile nakon dojave da su u hotelu Grand, restoranima Birbi i Reka organizovane svečanosti. "Obilaskom ovih objekata od 23 časa konstatovano je da su u zatvaranju i da nema više gostiju", navodi se u izveštaju komunalne inspekcije. 

 

Hotel Grand

Hotel Grand (Foto: Đorđe Đoković)

Sudeći prema izveštaju prosvetne inspekcije najviše je kontrolisana Predškolska ustanova "Milica Nožica", gde je konstatovano da "direktor i zaposleni primenjuju i dosledno postupaju po propisanim preventivnim merama zaštite od širenja virusa korona".

 

Pored Predškolske ustanove kontrolisano je i nekoliko škola, u svakoj se poštuju mere zaštite. U izveštaju od 14. oktobra piše da je u Valjevskoj gimnaziji jedan učenik prešao na online nastavu zbog člana porodice, a drugi je testiran i čeka rezultat. Ova dva učenika su dobrog zdravstvenog stanja.

 

Bilo je i incidenata

 

U izveštaju komunalne inspekcije i komunalne milicije, koji je dostavljen komandantu gradskog Štaba Lazaru Gojkovću od 2. oktobra, navodi se da su kontrolisani svi lokali u Birčaninovoj ulici, Karađorđevoj, Knez Miloševoj, Knez Mihailovoj, Mirka Obradovića. "Većina nije završila sa radom u propisano vreme, jer su mislili da je rado vreme do 24 časa u lokalnima, a u baštama do 01 čas". 

 

Pored kršenja naredbe o radnom vremenu, evidentirani su i incidenti. "Ispred Raskućina gađan je automobil komunalne milicije, gde je bila i inspekcija. Dečko koji je gađao auto je B. J, nismo prijavili jer je na tom mestu bila policija i sve to uočila. Ćevabdžinica Kod sata je radila do 01.20, tri puta je upozorena, slikana, gazda bio vrlo neprijatan, rekao da ima rešenja o radu, koje nije pokazao, a kaže da ga je dobio od naših šefova", piše u izveštaju komunalne inspekcije.

 

Jedino zabranjen Festival fotografije Srbije

 

Štab za vanredne sitiacije Valjeva je 17. septembra doneo zaključak da sportske i druge zabavne manifestacije treba odložiti do povoljnije epidemiološke situacije.

 

Sudeći prema izveštaju nadležnih gradskih inspekcija zabranjen je samo jedan skup - Festival fotografije Srbije, koji je održan 19. septembra u forlandu Kolubare pored Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda".

Srušena šatra

Srušena šatra (Foto: Kolubarske.rs)

 

Komunalni inspektori i komunalni milicajci su organizatorima naložili da uklone šatru jer "bez odobrenja ne mogu postavljati šatru ni organizovati veće skupove, a po proceni je bilo prisutno 40-50 osoba",piše u izveštaju.

 

U izveštaju nadležnih inspekcija ne pominje se tribinа "Čovek u vremenu", koja je organizovana 17. septembra u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice na kojoj je bilo preko 50 učesnika.

Tribina u porti

Tribina u porti (Foto: Kolubarske.rs)

 

Organizovano je i na desetine privatnih proslava pod šatrama u Valjevu i okolini grada na kojima je bilo i preko stotinu gostiju, ali ta okupljanja nadležne inspekcije nisu kontrolisale te ih nema u izveštaju u periodu od 17. septembra do 14. oktobra.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 36 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 13 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara