Parcela u Popučkama (foto: DjordjeDjokovic)
Parcela u Popučkama (foto: DjordjeDjokovic)
03.03.2021, 10:19

Neznanje, obmana ili namera da se diskredituju Kolubarske.rs?

č: | fb:

Samo nekoliko časova nakon što su Kolubarske.rs objavile tekst "Obišli smo radove na saobraćajnici u privrednoj zoni", pojavio se tekst na sajtu Grada - Lepa reč Valjeva "Izgradnja nove saobraćajnice u punom jeku".

 

Kolubarske.rs pišu da na lokaciji gde je 11. februara gradonačelnik Lazar Gojković ozvaničio početak radova na izgradnji ulice u Privrednoj zoni, radova nema. Nema ni kamiona, ni utovarivača, ni radnika, na livadi samo gradilišna tabla. Uz tekst i fotografije da radova nema.

 

PR služba Grada Valjeva piše: "Obišli smo gradilište buduće saobraćajnice u Privrednoj zoni Valjeva, koja je počela da se gradi 11. februara. Na gradilištu smo zatekli mnoštvo radnika i mehanizacije preduzeća Autotransport koje izvodi radove". Uz tekst i fotografije da radova ima.

 

Međutim, ekipa Kolubarske.rs obilazila je lokaciju u Popučkama na kojoj je gradonačelnik Lazar Gojković ozvaničio početak radova na izgradnji nove ulice, dok je PR služba Grada obilazila lokaciju u Goriću gde već postoji saobraćajnica, u okviru industrijske zone "Stefil", čija je reknstrukcija u toku.

  

Da pojasnimo, istine radi

 

Kako se navodi u javnoj nabavci i konkursnoj dokumentacji u pitanju je rekonstrukcija i izgradnja saobraćajnice kroz Privrednu zonu grada Valjeva, a radovi uključuju i izgradnju vodovodne mreže, kišne kanalizacije i javne rasvete.

 

Prema ugovoru biće rekonstruisano 500 metara postojeće ulice u Stefilu, koja će biti deo nove saobraćajnice kroz Privrednu zonu čija je ukupna dužina 2,6 kilomatara, a koja će biti izgrađena od obilaznice do parcela buduće indistrijske zone u Popučkama. Ulica u Stefilu, čija je rekonstrukcija u toku, je izgrađena 2017. godine, radovi su koštali oko 40 miliona dinara, a izvođač je bilo takođe, kao i danas, valjevsko preduzeće Autotransport.

Ulica u Stefilu izgrađena 2017.

Ulica u Stefilu izgrađena 2017. (Foto: Đorđe Đoković)

S obzirom na to da je 500 metara ulice u Stefilu na trasi nove saobraćajnice kroz Privrednu zonu, bila je neophodna njena rekonstrukcija, i ti radovi su, kako smo pročitali na sajtu Grada, počeli 11. februara. Osim što se radi proširenje ulice sa pet na šest metara, u toku su radovi na zaštitnom kanalu za odvod vode i postvaljanje kanalizacione mreže. I upravo te radove je juče obišla PR služba Grada Valjeva.

Radovi u Stefilu koju je obišla PR služba Grada

Radovi u Stefilu koju je obišla PR služba Grada (Foto: leparecvaljeva.rs)

 

Međutim gradonačelnik Lazar Gojković 11. februara novinare i saradnike, nije pozvao na lokaciju u Stefil i nije na toj lokalciji označio početak radova na saobraćajnici u Privrednoj zoni, nego je to učinio na livadi u Popučkama, o čemu je objavjena vest i na internet prezentaciji grada - Lepa reč.

 

Otuda je ekipa Kolubarske.rs otišla u Popučke, a ne u Stefil, tim pre jer gradonačelnik tog 11. februara nijednom rečju nije spomenuo da će radovi početi od sredine deonice i da će prvo početi rekonstrukcija postojeće ulice u Stefilu, a tek potom i izgradnja nove saobraćajnice u Privrednoj zoni Valjevo. 

 

Slučajno ili namerno?

 

Nakon što se ekipa Kolubarske.rs vratila iz Popučaka, lokacije gde je najavljen početak radova, pozvali smo gradonačelnika Lazara Gojkovića i pitali zbog čega nema radova i da li ima nekih problema? Odgovorio je da "problema nema, da radova ima, da nisu prekinuti i da se odvijaju normalno". Na našu opasku da smo se upravo vratili sa lokalcije u Popučkama, sa mesta gde je 11. februara ozvaničio početak radova, gde se nalazi gradilišna tabla, i da tu nema ni radova, ni mehanizacije, ni radnika, Gojković je ponovio – "radova ima!", i dodao da se "u petak čuo sa izvođačem radova" i da mu je rečeno da "ljudi rade".

 

Gojković nijednog trenutka nije nam skrenuo pažnju na to da smo bili na pogrešnoj lokaciji, da su radovi započeti na postojećoj ulici u Stefilu, koja je u sklopu nove saobraćajnice Privredne zone u Valjevu, niti nam je preporučio da odemo na tu lokalciju i da se uverimo da radova ima. Zbog čega gradonačelnik to nije uradio?

 

Nameću se dva zaključka

 

Prvi je da gradonačelnik nije znao da su radovi počeli na lokaciji industrijske zone Stefil nego je bio ubeđen da se punom parom radi na mestu na kome je on ozvaničio početak radova, a to je parcela u Popučkama, buduća zona za investitore. Drugi zaključak je da je gradonačelnik znao da se ne radi ništa u Popučkama, nego u Goriću u Stefilu, ali je to namerno prećutao u razgovoru sa nama, jer je to bila dobra prilika da se naudi i da se diskredituju Kolubarske.rs. 

 

 

I još nekoliko pitanja za gradonačelnika Lazara Gojkovića

 

  • Zbog čega ste novinare pozvali da 11. februara dođu u Popučke, a ne u Gorić - industrijsku zonu Stefil?
  • Zbog čega početak radova niste najavili u Goriću nego ste to učinili u Popučkama? 
  • Ako ste već odlučili da početak radova najavite u Popučkama, zbog čega tada niste rekli da će radovi prvo krenuti iz Gorića, industrijske zone u Stefilu?
  • Da li ste, najavljujući početak radova u Popučkama, obmanuli građane Valjeva i doveli ih u zabludu da se konačano nešto radi na livadi koju je Grad 2017. godine za 195 miliona dinara pazario od Vidoja Vujića, a potom za skoro 40 miliona još četiri hektara privatnih parcela koje su pored već kupljenih?

 

Da zaključimo

 

Kolubarske.rs su vest da nema radova u Popučkama napisale na osnovu dostupnih informacija, a to što su te informacije poluinformacije nije naša odgovornost nego onih koji su ih kreirali. Bili smo na lokaciji u Popučkama gde su otvoreni radovi, u tekstu smo preneli tvrdnju gradonačelnika da radova ima. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 11 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 11 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara