Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
09.11.2021, 10:20

Vazduh u Valjevu i prethodne sedmice bio opasan po zdravlje

č: | fb:

Vazduh u Valjevu je i prethodne nedelje bio zagađen i opasan po zdravlje, pokazuje nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu koji je uradila organizacija "Lokalni odgovor" u okviru akcije "Aero Alarm".

 

Kako se navodi u izveštaju, od početka 2021. godine zabeleženo je 108 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine.


"Najzagađeniji dani" u prvoj sedmici novembra bili su ponedeljak i utorak (1. i 2. novembar), imali su indeks "veoma loš", sreda i nedelja "loš". Kiša je sprečila veće zagađenje vazduha u četvrtak, petak i subotu kada je vazduh u Valjevu ocenjen indeksom "srednji". Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu sedmicu zabeležena je u ponedeljak, 1. novembra kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u iznosu od 100,54µg/m3 i PM2,5u iznosu od70,86µg/m3. Istog dana ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 274,13µg/m3 u 9 časova za PM10 i  211,85µg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvenetegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

 

"U našem gradu svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog aerozagađenja. Neko zbog toga mora da snosi odgovornost".

 

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti oopasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenjeuticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

 

Po podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 108 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

 

Valjevski lekari i Zavod za javno zdravlje tvrde da je zbog stanja životne sredine u Valjevu zabeležen porast broja različitih oboljenja, te da zagađen vazduh i drugi faktori životne sredine predstavljaju značajan činilac nastanka respiratornih, digestivnih, kardiovaskularnih i malignih bolesti. Valjevu treba. Gradska uprava naručila Plan kvaliteta vazduha od Saobraćajnog insituta CIP iz Beograda u avgustu 2021. Planeri i plan još nisu ugledali svetlo dana, navodi se u izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu koji je uradila organizacija "Lokalni odgovor" u okviru akcije "Aero Alarm".

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 35 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 47 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 5 sati 8 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...