Sreten Đorđević (foto: Đorđe Đoković)
Sreten Đorđević (foto: Đorđe Đoković)
06.12.2021, 07:46

Privremeno zabranjeni rudarski radovi Euro Litijum Balkan

č: | fb:

Osnovni sud u Valjevu je, po zahtevu narodnog pokreta "Marš s Kolubare", usvojio privremenu meru i zabranio do daljeg sve rudarske radove kompaniji Euro Litijum Balkan, rekao je Sreten Đorđević, pravni zastupnik ovog pokreta.

 

Radovi su zabranjeni do okončanja postupka koji je narodni pokret "Marš s Kolubare" pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike od koga je zahtevano da kanadskoj kompaniji ne budu produžene dozvole za rad.

 

"Euro Litijum Balkan ima pravo na žalbu, ali žalba ne zadržava izvršenje rešenja i prema našim saznanjima kompanija je prestala da radi bilo šta na ovom području jer je ta privremena mera za njih obavezujuća", rekao je Đorđević.

Sreten Đorđević

Sreten Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je novinarima ponovio da su zbog bušotina za istraživanje rezervi litijuma u dolini Kolubare i zemljište i bunari kontaminirani borom, i to ne samo površinski bunari porodica Jovanović u Lukavcu i Tadić u selu Šušeoka, nego je laboratorijski potvrđeno da je voda zagađena i u arterskom bunaru dubine 120 metara u porodičnom gazdinstvu Arbajter koja ima proizvodnju borovnice na četiri hektara u Lukavcu. U njihovom bunaru utvrđena je dva i po puta veća koncentracija bora od maksimalno dozvoljene čime je ugrožena svaka poljoprivredna proizvodnja.

 

Kanadska kompanija Euro Litijum Balkan realizuje dva projekta: "Valjevo-Mionica" i "Valjevo sever". U narodnom pokretu "Marš s Kolubare" tvrde da je Euro Litijum Balkan do sada u okviru projekta "Valjevo-Mionica" napravio oko 35 bušotina u selima valjevskog i mioničkog kraja.

 

 

 

Aktuelno

Fontana (foto: Đorđe Đoković)
Savet doktora 13.06.2024

Kako se prilagoditi temperaturnim promenama

Prvi, nagli temperaturni talas ovog juna doneo je zdravstvene tegobe mnogim sugrađanima, a pogotovo starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Svaki čovek poznaje svoj organizam i treba da se...  · 2 komentara

Medalje za valjevske matematičare (foto: Podružnice matematičara Valjevo)
Na međunarodnom takmičenju 13.06.2024

Deset medalja za valjevske matematičare

Valjevski matematičari osvojili su deset medalja na ovogodišnjem finalnom međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica" za učenike osnovnih i srednjih škola. Rezultati koje su postigli...  · 1 komentar