Zgrada (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada (foto: Đorđe Đoković)
28.01.2022, 08:04

Građani koji su konkurislai za sredstva energetske efikasnosti tri meseca čekaju konačnu listu

č: | fb:

Ni nakon skoro tri meseca od objavljivanja preliminarne liste građana i stambenih zajednica, koji su konkurisali za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na kućama i stambenim zgradama, nisu poznati korisnici bespovratnih sredstava.

 

Na javni poziv grada Valjeva prijavilo se 460 domaćinstava i stambenih zgrada za zamenu vrata i prozora, ugradnju izolacije i nabavku kotla na biomasu, a Komisija za realizaciju mera energetske sanacije je prihvatila 139 prijava građana i pet prijava stambenih zajednica, i 5. novembra prošle godine je donela preliminarnu listu korisnika.

 

Međutim, još uvek nema konačne liste na osnovu koje bi Gradsko veće donelo Odluku o dodeli bespovratnih sredstava korisnicima za sprovođenje mera energetske sanacije, a na osnovu koje bi bili zaključeni ugovori.

 

Vlasnici kuća i stanari zgrada, koji su se našli na preliminarnoj listi, smatraju da je Komisija trebalo da ceo posao završi do kraja godine, kao što je to slučaj u mnogim gradovima u Srbiji koji su takođe prošli na konkursu Ministarstva i energetike za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane. Kažu da su pokušali da u Gradskoj upravi dobiju informaciju o tome kada će biti doneta konačna lista i kada će biti dodeljeni ugovori, ali konkretan odgovor nisu dobili.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković za Kolubarske.rs kaže da će konačna lista biti uskoro objavljena, ali nije mogao da kaže kada bi to moglo da bude. "Zaista ne mogu da preciziram, znam da Komisija radi na tome da bude što pre", kaže Gojković.

 

Objašnjava da se cela procedura odvija u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

 

"Nakon objavljivanja preliminarne rang liste vršen je terenski obilazak domaćinstava koja su se našla na toj listi, a istovremneo su rešenjem odbačene nepotpune i neuredne prijave građana. Da bi se objavila konačna lista potrebno je da prođu svi rokovi vezani za dostavu rešenja o odbacivanju i eventualnih žalbi građana. U ovom trenutku završeni su svi rokovi kao i terenski obilazak, tako da Komisija obrađuje podatke sa terena, te će uskoro objaviti konačnu listu. Nakon isteka roka od osam dana od dana objavljivanja konačne liste i rešavanja eventualnih prigovora građana, biće potpisani ugovori", rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Ministarstvo rudarstva i energetike i grad Valjevo su izdvojili 20 miliona dinara za povećanje energetske efikasnosti na stambenim objektima u gradu. Grad Valjevo je krajem septembra raspisao javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na kućama i stambenim zgradama, rok za prijavljivanje je bio 19. oktobar, a preliminarna lista korisnika objavljena je 5. novembra 2021. godine.

 

Prema Pravilniku o sufinansiranju mere energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, na preliminarnu rang listu učesnici konkursa mogli su izjaviti prigovor u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave i zvaničnoj internet stranici Valjeva Komisija je bila dužna da razmotri podnete prigovore i da u roku od 15 dana od dana prijema prigovora donese revidiranu preliminarnu listu. Nakon toga Komisija ponovo odlazi na teren radi uvida u stanje stambenih objekata sa te liste i ukoliko utvrdi da je podnosilac dao neistinite podatke u prijavi, Komisija ga eliminiše iz revidirane preliminarne liste i umesto njega obavlja terenski obilazak prvog sledećeg sa liste.

 

"Na osnovu zapisnika, Komisija sačinjava konačnu listu krajnjih korisnika. Podnosioci prijava imaju pravo prigovora u roku od osam dana od objavljivanja konačne liste, a Komisija je dužna da odluči po prigovorima u roku od 15 dana od dana prijema prigovora", piše u Pravilniku.

 

Sudeći po tome da konačna lista još uvek nije objavljena, građani i stambenim zajednicama kojima će biti odobrena bespovratna sredstva na potpisivanje ugovora čekaće najmanje još 15 dana.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 38 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...