Zaustavljeni radovi  (foto: Nikola)
Zaustavljeni radovi (foto: Nikola)
12.04.2022, 06:57

Pivići u borbi za pravičnu nadoknadu

č: | fb:

U julu prošle godine porodica Pivić iz sela Veselinovac nije dozvolila ulazak građevinskih mašina u njihov posed, koji je na trasi brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, zbog toga što nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, niti, kako su rekli, postoji bilo kakvo rešenje o oduzimanju 2,80 hektara njihovog imanja.

 

"Mi nismo protiv eksproprijacije, mi znamo da je ova saobraćajnica od javnog interesa, da je država donela taj zakon, ali mora neko i nas da razume. Nismo protiv da nam uzmu zemlju, ali tražimo adekvatnu nadoknadu. Mi od ovoga živmo, svi u porodici, a ima nas desetoro, bavimo se poljoprivredom. Imamo 20 muznih krava, imamo dve žetve godišnje, posedujemo sistem za navodnjavanje koji je ukopan 700 metara... Ne može se tek tako ući u tuđi posed", poručili su prošle godine Pivići.

 

Identičnu poruku poslali su i ove godine s obzirom na to da ni nakon devet meseci rešenja nema. "Trasa od Lajkovca do Popučaka se uveliko radi, jedino je prekid u delu gde se nalaze naše parcele i mi smo odlučni da ne dozvolimo da mašine uđu u naš posed sve dok ne budemo adekvatno obeštećeni. Blokiraćemo put Valjevo-Beograd na mestu gde izvođači radova izlaze kamionima", poručili su.

 

To su saopštili i direktoru JP Srbija putevi Zoranu Drobnjaku, koji je prošlog meseca bio na sastanku sa meštanima u prostorijama Fudbalskog kluba Divci. Milijana Pivić, koja je bila na tom sastanku i iznela sve probleme sa kojima se suočavaju više od godinu dana, kaže da njena porodica ne može da prihavti ponudu države da im se za 2,80 hektara parcela, sa sistemom za navodnjavanje, isplati 30.000 dinara po aru, po ceni koju je odredila Poreska uprava.

 

"Imamo saznanja, a i dokument iz koga se vidi, da je JP Putevi Srbije još 2008. godine vlasnicima zemlje u Preševskoj dolini plaćalo deset evra po metru kvadratnom zemlju treće i četvrte klase koja je lošijeg kvaliteta nego što je naša. I tada je Zoran Drobnjak bio na čelu JP Putevi Srbije. Takođe, imamo informaciju da su u Popučkama i Lukavcu plaćali 1.250 evra zemlju koja je takođe lošijeg kvaliteta. Zemlja koju mi imamo je prve klase, a to je potvrdio i nezavisni sudski veštak koga smo mi angažovali. On je odredio da bi cena ara trebalo da bude najmanje 92.000 dinara, ali ta procena je urađena kada je cena kukuruza bila 22 dinara, a sada je kukuruz 46 dinara. Ali i bez veštaka, mi znamo koliko naša zemlja vredi. Ona je našoj porodici život. Nas hoće neko da uništi, uzimaju nam najbolje što imamo", kaže Milijana Pivić.

Milijana Pivić

Milijana Pivić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodaje da su predlagali da im se oduzete parcele zamene zemljištem adekvatnim po kvalitetu, površini i položaju, i da se instalira sistem za zalivanje kakav poseduju na zemlji koja je u planu za eksproprijaciju.

 

"Nama ne treba novac, mi imamo svoj posao kojim se bavimo 22 godine, u koji smo uložili i novac i život. Mi ne možemo, niti hoćemo, da menjamo naš posao od koga žive dve generacije. Putevi Srbije ni na jedan naš predlog i zahtev ne odgovaraju, njih ne interesuje ništa. Mi smo tri puta pružali ruku, a oni sve odbijaju", kažu Pivići.

 

Naglašavaju da bi, u slučaju da ostanu bez zemlje, bili prinuđeni da kupuju hranu za stoku, koju gaje, što bi bilo ekonomski neisplativo te bi bili prinuđeni da prestanu da se bave stočarstvom, a samim tim bi bila ugrožena egzistencija porodice.

 

"Svesni smo mi da je javni interes iznad našeg interesa, međutim eksproprijacijom koja se vrši u javnom interesu nikako se ne sme dozvoliti da bilo ko bude doveden u položaj da mu se onemogući pravo i mogućnost da ostvaruje egzistenciju što se nama upravo čini", kažu Pivići.

 

Zaustavljeni radovi

Zaustavljeni radovi (Foto: Nikola)

Pitaju zbog čega u njihovom slučaju nije ispoštovan član 15 Zakona o eksproprijaciji gde piše da "naknada za eksproprisano obradivo poljoprivredno zemljište licu kome je prihod od tog zemljišta uslov za egzistenciju, određuje se na njegov zahtev davanjem u svojinu drugog odgovarajućeg zemljišta iste kulture i klase ili odgovarajuće vrednosti u istom mestu ili bližoj okolini". 

 

Nameće se pitanje, da li je neizveznost i patnja porodice Pivić neophodna imajući u vidu odnos vrednsoti njihovog imanja prema vrednosti ukupne investicije?

 

Podsećamo, izgradnja brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, duga 18,3 kilometra, počela je u junu 2020. godine, a vrednost radova je 158 miliona evra.

 

U martu prošle godine, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki, najavljeno je da će biti završeni do kraja 2022. godine.

 

Aktuelno

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 2 sati 31 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 5 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 1 sati 39 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 dan 2 sati

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 59 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar