Šalter sala GU (foto: Kolubarske.rs)
Šalter sala GU (foto: Kolubarske.rs)
15.06.2022, 06:43

Valjevo otvara jedinstveno upravno mesto

č: | fb:

Valjevo je među 17 lokalnih samouprava u Srbiji koje su dobile 100 miliona dinara iz budžeta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za uspostavlјanje Jedinstvenog upravnog mesta (JUM) u svojim sredinama. Valjevu, koje je ispunilo kriterijume konkursa koji je raspisalo Ministarstvo, dodeljeno je 7,7 miliona dinara.

 

Sredstva za podršku predviđena su za adaptacije i opremanje prostora, podizanja nivoa tehničko-informatičke opremljenosti i unapređenja softversko hardverske infrastrukture za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, saopštilo je Ministarstvo.

 

U Planu javnih nabavki Gradske uprave grada Valjeva, za adaptaciju prostora sa brendiranjem za projekat JUM planirano je oko 3,7 miliona dinara, dok je za nabavku računarske opreme planirano blizu tri miliona dinara.

 

Prostor koji će biti adaptiran za JUM nalazi se u prizemlju zgrade Gradske uprave-šalter sala, a javna nabavka za realizaciju projekta JUM biće raspisana do kraja nedelje. Otvaranjem Jedinstvenog upravnog mesta građani Valjeva će moći da na jednom mestu završe svoje poslove sa upravom, te više neće morati da obilaze nekoliko različitih institucija, već će brzo i efikasno sve završiti na Jedinstvenom upravnom mestu.

 

Ministarstvo je 2018. godine pokrenulo projekat uspostavljanja JUM-a sa ciljem povećanja efikasnosti, delotvornosti i ekonomičnosti rada gradskih i opštinskih uprava, kao i pojednostavljenja postupaka i procedura, što omogućava smanjenje administrativnog opterećenja i uštedu vremena i novca građanima i privredi, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

 

Do sada je jedinstveno upravno mesto uspostavilo 25 gradova i opština, a taj projekat je jedan od rezultata reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije. Glavni koordinator reforme je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara