Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
20.06.2022, 06:51

Skuplja voda, na računu vodovoda biće i usluga prečišćavanja otpadnih voda

č: | fb:

Gradsko veće prihvatilo je zahtev JKP Vodovod za povećanje cene snabdevanja vodom za piće koje iznosi od 10 do 84 posto. Takođe je usvojen zahtev da se ubuduće plaća i usluga prečišćavanja otpadnih voda što će sve korisnike u Valjevu koštati 26,21 dinar za kubni metar.

 

Kkao je navedeno, JKP "Vodovod" od korisnika nije naplaćivalo uslugu prečišćavanja otpadnih voda, nego samo uslugu prikupljanja i odvođenja otpadnih voda. "Uspostavljanjem usluge-prečišćavanje otpadnih voda biće obezbeđeno poštovanje principa da onaj ko generiše otpad mora platiti troškove njegove prerade. Naplatom ove usluge, osim obezbeđenja uslova za dalje obavljanje ove delatnosti, dobiće se novac neophodan za tekuće održavanje postrojenja", piše u zahtevu JKP Vodovod.

 

Cena vode za građane, škole, Zdravstevni centar, ustanove i korisnike socijalne pomoći u Valjevu biće povećana za 32 posto, dok se cena kubnog metra vode i odvođenje otpadnih voda za privredu neće menjati. Na Divčibarama za građane i privredu voda će biti skuplja za 10 posto, cena kubnog metra vode i odvođenje otpadnih voda u Valjevskoj Kamenici za građane biće povećana 32 posto, dok će za privredu poskupljenje iznositi 84 posto.

 

Na seoskom vodovodu Kukalj poskupljenje vode se odnosi samo za privredu i to za 20 posto, dok će na seoskom vodovodu Prskavac voda za građane biti skuplja za 10 posto, privredu 55 posto, za škole, Zdravstveni centar i ustanove za 29 posto.

 

U zahtevu za davanje saglasnosti na povećanje cena je obrazloženo da se cene usluga JKP "Vodovod" nisu menjale od septembra 2016. godine pri čemu su bile značajno niže nego u većini gradova u Srbiji.

 

Odluku o ceni snabdevanja vodom za piće i ceni odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda JKP "Vodovod" razmatraće odbornici Skupštine grada.

 

Aktuelno

Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Predlozi do 21. avgusta Pre 1 sati 46 minuta

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će biti dodeljeno 28....

Dečji parkić u Naselju Milorada Pavlovića (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Objavljena javna nabavka Pre 1 dan 2 sati

Za tri eko-parkića devet miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo sa devet miliona dinara finansiraće izgradnju tri eko-parkića u okviru projketa "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih...  · 13 komentara