Počela gradnja pre dozvole (foto: Lokalni front)
Počela gradnja pre dozvole (foto: Lokalni front)
03.08.2022, 07:08

Investitor sa Uba započeo gradnju na Divčibarama pre izdavanja građevinske dozvole

č: | fb:

Pre nekoliko dana, pred vratima Gradske uprave, aktivisti Lokalnog fronta istakli su, kako su naveli, hrabrost (drskost, bezobrazluk, bahatost…?) investitora koji je započeo gradnju tridesetak apartmana ukupne površine preko hiljadu i po kvadrata na parceli 887/2 na Divčibarama pre nego što su za to bili ispunjeni zakonski uslovi.

 

U saopštenju za javnost, koje prenosimo u celini, Lokalni front navodi da njihovo upozorenje nadležnim gradskim službama očigledno nije imalo efekta 

 

Ili su ponovo gluvi, slepi i nemi, kao kada smo pisali prijave za bespravnu gradnju betonske brane u centru Divčibara koja i dan-danas mirno stoji tamo gde je pre četiri godine postavio nepoznati investitor. Predosetili smo da zakoni ove države neće važiti ni za neuhvatljivog investitora sa parcele 887/2. To nam je potvrdila i blagonaklona Gradska uprava, tačnije rečeno Odeljenje za građevinarstvo i objedinjenu proceduru koje je izdalo potvrdu o prijavi početka radova 26.jula. To je samo pet dana posle stvarnog početka radova na ovoj parceli i četiri dana po izdavanju građevinske dozvole koja u tom trenutku još nije bila pravosnažna. Podsećamo, rok za prigovore bio je osam dana i istekao je tek u ponedeljak, 1. avgusta.

 

Pretpostavljamo da najdraži investitor gradskih službenika nije ni čitao svoju građevinsku dozvolu. Da jeste, primetio bi redove u kojima jasno piše da je investitor "dužan da početak građenja objekta prijavi po pravosnažnosti građevinske dozvole". Ove redove napisali su isti oni službenici koji su mu prijavu početka radova primili pre nego što je dozvola postala pravosnažna.

 

Sem toga, prijava radova nije bila kompletna; nedostajao je obavezni ugovor sa Elektrodistribucijom o priključenju objekta, kao i rešenje o kućnom broju iz člana 148 Zakona o planiranju i izgradnju. Najzad, prekršen je i član 30 Zakona o objedinjenoj proceduri koji nalaže da se prijava radova mora podneti najmanje osam dana pre početka radova!
Slike koje smo već prikazali svedoče da su radovi počeli i pre izdavanja građevinske dozvole, 21. jula. Prijava je podneta 26.jula. Pet dana posle početka radova.

 

Postoji li u organima Grada neki opipljiviji razlog sem želje da se pomogne "svom čoveku"? Da li bismo možda otkrili i neke druge motive za predusretljivost službenika grada kada bi se u Karađorđevoj 64 primenjivale odredbe Lokalnog antikorupcijskog plana?

 

Pre će biti da ovo što se događa na Divčibarama otkriva stvarne razloge zbog kojih najviši funkcioneri Skupštine i Grada ne smeju ni da pomenu Lokalni antikorupcijski plan!

Oglasna tabla investitora sa Uba

Oglasna tabla investitora sa Uba (Foto: Lokalni front)

 

Još nekoliko detalja koje u svojoj revnosti nisu ispoštovali službenici koje građani plaćaju da bi štitili red i zakon u oblasti gradnje. Recimo, gradilište još uvek nije ograđeno iako se radovi izvode što pokazuju i slike načinjene u nedelju, 31. jula. Ni u međuvremenu postavljena tabla nije gradilišna tabla, jer ne sadrži sve elemente propisane Pravilnikom o izgledu, sadržini i mestu postavljanja gradilišne table.

 

Najupadljiviji na tabli je natpis DIREKTNA PRODAJA APARTMANA.

 

Njegovo veličanstvo profit, dakle, još jednom je prošetalo Divčibarama, gazeći na svom putu zakone "pravne države"kakvu smo dobili na kraju desetogodišnjeg perioda kojim se, čuli smo, jako ponosi najnoviji počasni građanin Valjeva.

Aktuelno

Gradsko veće (arhiva) (foto: )
Na današnjoj sednici Pre 10 sati 28 minuta

Gradsko veće o prvom rebalansu i zaduživanju Grada

Članovi Gradskog veća će na današnjoj sednici razmatrati predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o javnom zaduživanju Grada. Na dnevnom redu 30 tačaka.

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 33 minuta

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

"Sramno je to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta...

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 10 sati 29 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...