Dom zdravlja na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Dom zdravlja na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
12.08.2022, 06:55

Otvaranje apoteke na Divčibarama zavisi od Republičke Direkcije za imovinu

č: | fb:

Nakon teksta da Valjevo nema dežurnu apoteku koja radi noću, redakciji Kolubarske.rs javilo se nekoliko gostiju i vikendaša koji su skrenuli pažnju na to da na Divčibarama nema apoteke "ni danju, a kamoli noću" uz pitanje da li će ikada biti otvorena apoteka u ovom "turističkom bumu"?

 

Podsećaju da je još pre šest godina na Divčibarama zatvorena apoteka Apotekarske ustanove Valjevo, koja je bila u okviru Doma zdravlja, i da su od tada žitelji, gosti, vikendaši…, prinuđeni da putuju u Mionicu, Kosjerić, Valjevo kako bi nabavili lek.

 

S obzirom na to da je Apotekarska ustanova Valjevo već nekoiko godina u problemima, u milionskim dugovanjima koja pokriva Grad, zatvorene su skoro sve apoteke u Valjevu i okolini, i još uvek se traži rešenje, jasno je da neće ponovo otvarati apoteku na Divčibarama te da rukovodstvo ustanove nije sagovornik na tu temu.

 

Pitanje da li će i kada biti otvorena apoteka na Divčibarama, postavili smo gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću koji nam je kratko odgovorio: "za sada nemam informaciju".

 

Isto pitanje smo uputili i PR službi Doma zdravlja, smatrajući da možda oni imaju informaciju s obzirom na to da je apoteka nekada bila u njihovom objektu. Rečeno nam je da je direktorka te zdravstvene ustanove dr Bojana Janković pokrenula inicijativu za otvaranje apoteke na Divčibarama u okviru Doma zdravlja, preduzeti su konkretni koraci i sada se čeka saglasnost Republičke direkcije za imovinu.

 

Direktorka dr Bojana Janković u izjavi za Kolubarske.rs navodi da je krajem prošle godine, prilikom rekonstrukcije Doma zdravlja na Divčibarama, jedan deo objekta adaptiran, namenski, po svim propisima i standardima za apoteku. Međutim, nije bilo zainteresovanih s obzirom na to da bi apoteka radila samo u sezoni i vikendom, a to za većinu farmaceutskih kuća ne bi bilo isplativo.

 

"Posle brojnih neuspelih pokušaja kod većih farmaceutskih kuća, kontaktirali smo vlasnicu jedne privatne apoteke u Valjevu, koja je pristala da otvori apoteku na Divčibarama. U maju smo u nedeljniku Napred objavili oglas da Dom zdravlja nudi u zakup prostor, ona se jedina javila, ali ne može da počne sa radom jer još uvek od Republičke direkcije za imovinu nismo dobili saglasnost za davanje u zakup prostora. Mi od juna jednom nedeljno zovemo Direkciju i pitamo kada ćemo dobiti saglasnost. Zamolili smo da to reše što pre, jer nam je neophodno kako bismo u toku letnje sezone, pre svega zbog gostiju, otvorili apoteku. Svaki put nam odgovore da je zahtev u proceduri", kaže dr Janković i dodaje da će i dalje biti uporna i da neće odustati.  

 

Sve je spremno za otvaranje apoteke na Divčibarama, čeka se samo Republička direkcija za imovinu

 

U Zakonu o javnoj svojini piše da "davanje na korišćenje ili u zakup stvari u svojini Republike Srbije, osim stvari koje koristi Narodna banka Srbije, vrši se po prethodno pribavljenoj saglasnosti Direkcije. U slučaju kad se nepokretnost izda u zakup bez saglasnosti nadležnog organa, smatraće se da se nepokretnost koristi suprotno zakonu".

Ima apoteka na Divčibarama, ali samo na info tabli

Ima apoteka na Divčibarama, ali samo na info tabli (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pored Doma zdravlja na Divčibarama postavljena je info tabla na kojoj piše: Dom zdravlja, Apoteka, Pošta. Neupućeni otprate strelicu, verujući da postoji apoteka, dođu do ulaza, a na vratima piše... 

Aktuelno

Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
Sa gradonačelnikom, u Gimnaziji i Šestoj školi Pre 22 sati 53 minuta

Ambasador Finske posetio Valjevo

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su, sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, posetili...  · 6 komentara

Dom kulture Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Od danas na Ubu Pre 3 sati 34 minuta

Dečji festival "Prolećno pozorištance"

Treći revijalni festival predstava za decu "Prolećno pozorištance" danas će na Ubu biti otvoren na velikoj sceni Doma kulture, a do 7. aprila najmlađa publika imaće priliku da pogleda osam...  · 1 komentar

Hala sportova u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
1. i 2. aprila Pre 3 sati 34 minuta

Mionica domaćin Državnog prvenstva u streljaštvu

Mionica će ovog vikenda biti domaćin seniorskog prvenstva u streljaštvu, koje će se održati u mioničkoj sportskoj hali 1. i 2. aprila. Organizacija ovog takmičenja pripala je streljačkom klubu...  · 1 komentar

Budući tržni centar Nova (foto: )
Prvi tržni centar u ubskoj opštini Pre 1 dan 1 sati

U Stublenici se gradi tržni centar "NOVA"

U toku su zemljani radovi i priprema terena za izgradnju prvog tržnog centra u ubskoj opštini, "NOVA". Zauzimaće površinu od oko 11.000 kvadrata na lokaciji u selu Stublenica, vrednost iinvesticije...  · 5 komentara