Košarkaški teren Student (foto: Kolubarske.rs)
Košarkaški teren Student (foto: Kolubarske.rs)
13.09.2022, 06:57

Post-tenderske "igre" na terenu Student

č: | fb:

U izveštaju o poslovanju Ustanove za fizičku kulturu "Valis" za 2021. godinu navedeno je da na košarkaškom terenu na otvorenom Student nije bilo radova, ali ni aktivnosti zbog lošeg stanja podloge.

 

"U 2022. godini planirana je kompletna zamena podloge koja će vratiti na igralište Student neke tradicionalne manifestacije poput Letnje basket lige", piše u izveštaju o poslovanju UFK "Valis", koja upravlja ovim otvorenim košarkaškim terenom.

 

Međutim, i pored namere rukovodstva "Valisa" i raspisane javne nabavke, podloga na Studentu još uvek nije zamenjena, teren i tribine, koji su izgrađeni pre sedam godina, su u lošem stanju, već mesecima se ne koriste i, zajedno sa okolinom, predstavljaju ruglo, a ne sportsko igralište.

Košarkaški teren Student

Košarkaški teren Student (Foto: Kolubarske.rs)

Košarkaški teren Student

Košarkaški teren Student (Foto: Kolubarske.rs)

Košarkaški teren Student

Košarkaški teren Student (Foto: Kolubarske.rs)

 

Direktor  UFK "Valis" Željko Ostojić kaže da je još pre pola godine raspisana javna nabavka - Zamena tartan podloge na Studentu, izabran je izvođač radova čija je ponuda bila najpovoljnija, ali je drugi učesnik na tenderu podneo zahtev za zaštitu prava. Komisija ni nakon skoro tri meseca nije odlučila po toj žalbi, tako da "stoji" ceo posao u vezi sa rekonstrukcijom terena na Studentu.

 

- Nakon konsultacija sa valjevskim košarkašima i Vladimirom Miškovićem, članom Gradskog veća zaduženog za sport, odlučili smo da postavimo ponovo tartan podlogu, ali da ovaj put bude kvalitetnija. Tartan podloga koja je urađena pre sedam godina nije bila odgovarajuće debljine, tako da je za par godina propala i postala neupotrebljiva. Prema mojim nezvaničnim saznanjima, 2015. godine je, navodno, neko iz gradske vlasti ponudio firmi "Maraton" iz Mačvanske Mitrovice da uradi rekonstrukciju košarkaškog igrališta na Studentu i postavi tartan podlogu. Međutim, u gradskoj kasi nije bilo dovoljno novca za sve radove i odgovarajuću debljinu podloge. Na konstataciju predstavnika firme "Maraton" da sa toliko novca podloga neće biti urađena u odgovarajućoj debljini i kvalitetu, dobijen je dogovor: samo ti radi, kako i koliko može sa ovoliko para. Tako je i bilo, urađeno je kako se i koliko moglo, verovatno je zato podloga brzo propala – kaže Ostojić.

 

Dodaje da je zbog toga odlučeno da rekonstukcija košarkaškog terena Student ovaj put bude urađena kvalitetnije i da bar deset godina ne mora ništa da se krpi i popravlja. Navodi da Ustanova za fizičku kulturu "Valis" plaća ili "bolje rečeno baca" svake godine 300.000 dinara na krpljenje stare podloge.

 

Na javnu nabavku - Zamena tartan podloge na Studentu, koju je "Valis" raspisao sredinom aprila ove godine, javile su se dve firme: "Maraton" iz Mačvanske Mitrovice i valjevsko GP "Kej". Procenjena vrednost javne nabavke je bila šest miliona dinara bez PDV-a, "Kej" je dostavio ponudu na 4.980.000 dinara bez PDV-a, dok je ponuda "Maratona" iznosila 5.849.000 dinara.

 

- Nakon pregleda ponude i dokumentacije, koja je bila uredna i u skladu sa zakonom, Komisija je odlučila da posao bude dodeljen valjevskom preduzeću "Kej", koji je dostavio zajedničku ponudu sa firmom "Kuerk" iz Beočina – kaže Ostojić.

 

Međutim, na tu odluku se žalila firma "Maraton" iz Mačvanske Mitrovice koja je Republičkoj komisiji podnela zahtev za zaštitu prava. Ostojić navodi da je Ustanova za fizičku kulturu "Valis" Komisiji dostavila svu traženu dokumentaciju, ali još uvek nije doneto rešenje o opravdanosti zahteva za zaštitu prava koji je firma "Maraton" podnela sredinom juna ove godine.

 

Prema Zakonu o javnim nabavkama, Republička komisija o osnovanosti zahteva za zaštitu prava odlučuje donošenjem rešenja u roku od 30 dana od dana prijema kompletne dokumentacije potrebne za utvrđivanje činjeničnog stanja i odlučivanje, pri čemu se navedeni rok za odlučivanje može, u opravdanim slučajevima, produžiti za 15 dana.

 

Međutim i nakon produžetka roka od 15 dana, Republička komisja nije donela rešenje.

 

Zbog "ćutanja" Komisije još uvek nisu počeli radovi na rekonstrukciji košarkaškog terena Student za koje je obezbeđen novac u gradskoj kasi i koji su bili u planu da budu završeni ovog leta.

 

Podsećamo, košarkaški teren na otvorenom Student je rekonstruisan u junu 2015. godine. Postavljanje tartan podloge, proširenje tribina, uređenje prostora oko terena, ozelenjavanje, postavljanje ograde i osvetljenje, koštalo je 14,7 miliona dinara.

Košarkaški teren Student (2015.)

Košarkaški teren Student (2015.) (Foto: Đorđe Đoković)

Košarkaški teren Student (2022.)

Košarkaški teren Student (2022.) (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 32 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 42 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara