Skupština grada (foto: leparecvaljeva.rs)
Skupština grada (foto: leparecvaljeva.rs)
17.09.2022, 09:54

Stipendije i za učenike i studente uspešne sportiste

č: | fb:

Dopunom Odluke o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanje nadarenih i uspešnih učenika i studenata, koju je usvojila Skupština grada, stipendije će ubuduće dobijati učenici i studenti koji su ostvarili zapažene rezultate u kolektivnom sportu.

 

Komisija za dodelu stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata je uočila da postoje oblasti u kojima mladi ljudi postižu zapažen uspeh na republičkom ili međunarodnom planu, a koje nisu obuhvaćene Odlukom.

 

"Imajući u vidu značajna dostignuća koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovima, a u skladu sa mišljenjem Komisije da je opravdano da postojeća Odluka o stipendiranju uspšnih učenika i studenata izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju pripremljena je ova Odluka", razlozi su za donošenje i obrazloženje predloženih rešenja, a navedeni su u obrazloženju dopune Odluke.

 

U Zaključku Komisije se navodi "imajući u vidu značajna dostignuća, koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovimam Komisij nalazi da je opravdano da se postojeća Odluka o stipendiranju izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju".

 

Prema toj Odluci, "stipendiju bi mogli da ostvare učenici i studenti koji ispunjavaju uslovepropisane članom 11 Odluke, kao i uslove u pogledu uspeha (preko 4,5 u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno preko 9 na fakultetu) ako:

 

  • su članovi prvog tima nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije (sportisti prijavljeni za takmičenje po sportskim pravilima nadležnog sportskog saveza u čijoj nadležnosti je održano takmičenje), u jednom od kolektivnih sportova u odgovarajućem uzrastu ili
  • su kao članovi tima u kolektivnom sportu osvojili državno prvenstvo u odgovarajućem uzrastu na takmičenju koje se nalazi u zvaničnom kalendaru državnih takmičenja.

 

Iznos sredstava se utvrđuje za svaku školsku godinu Odlukom o budžetu grada Valjeva za tu godinu. Stipendije se dodeljuju na osnovu konkursa koji će za školsku 2022/2023. godinu biti raspisan 22. septembra 2022. godine.

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...