Skupština grada (foto: leparecvaljeva.rs)
Skupština grada (foto: leparecvaljeva.rs)
17.09.2022, 09:54

Stipendije i za učenike i studente uspešne sportiste

č: | fb:

Dopunom Odluke o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanje nadarenih i uspešnih učenika i studenata, koju je usvojila Skupština grada, stipendije će ubuduće dobijati učenici i studenti koji su ostvarili zapažene rezultate u kolektivnom sportu.

 

Komisija za dodelu stipendija i sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata je uočila da postoje oblasti u kojima mladi ljudi postižu zapažen uspeh na republičkom ili međunarodnom planu, a koje nisu obuhvaćene Odlukom.

 

"Imajući u vidu značajna dostignuća koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovima, a u skladu sa mišljenjem Komisije da je opravdano da postojeća Odluka o stipendiranju uspšnih učenika i studenata izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju pripremljena je ova Odluka", razlozi su za donošenje i obrazloženje predloženih rešenja, a navedeni su u obrazloženju dopune Odluke.

 

U Zaključku Komisije se navodi "imajući u vidu značajna dostignuća, koja uz odgovarajući uspeh u obrazovanju mogu biti ostvarena u kolektivnim sportovimam Komisij nalazi da je opravdano da se postojeća Odluka o stipendiranju izmeni u pogledu ostvarivanja prava na stipendiju".

 

Prema toj Odluci, "stipendiju bi mogli da ostvare učenici i studenti koji ispunjavaju uslovepropisane članom 11 Odluke, kao i uslove u pogledu uspeha (preko 4,5 u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno preko 9 na fakultetu) ako:

 

  • su članovi prvog tima nacionalne sportske reprezentacije Republike Srbije (sportisti prijavljeni za takmičenje po sportskim pravilima nadležnog sportskog saveza u čijoj nadležnosti je održano takmičenje), u jednom od kolektivnih sportova u odgovarajućem uzrastu ili
  • su kao članovi tima u kolektivnom sportu osvojili državno prvenstvo u odgovarajućem uzrastu na takmičenju koje se nalazi u zvaničnom kalendaru državnih takmičenja.

 

Iznos sredstava se utvrđuje za svaku školsku godinu Odlukom o budžetu grada Valjeva za tu godinu. Stipendije se dodeljuju na osnovu konkursa koji će za školsku 2022/2023. godinu biti raspisan 22. septembra 2022. godine.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 20 sati 4 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 20 sati 16 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 21 sati 37 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...