Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2022, 07:18

Kvalitet vazduha u Valjevu meriće Zavod za javno zdravlje

č: | fb:

Narednih godinu dana kvalitet vazduha u Valjevu meriće ponovo valjevski Zavod za javno zdravlje koji je za 2.590.000 dinara pez PDV-a, kao jedini ponuđač na javnoj nabavci koju je raspislala Gradska uprava, dobio posao.   

 

U skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha uspostavljeno je šest mernih mesta, u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, obdaništa "Kolibri", "Pčelica", "Vidra" i "Bubamara", i osnovne škole "Sestre Ilić", na kojima će se pratiti kvalitet vazduha na teritoriji grada Valjeva. Svakodnevno 24 časa meriće se nivo sumpor dioksida, azot dioksida i čađi, kao i PM10 čestica.

 

Merenje zagađenja vazduha obavljaće se od 1. novembra ove, do 31. oktobra iduće godine. 

 

Prema ugovoru, Zavod za javno zdravlje je dužan da dostavlja dnevni izveštaj o prekoračenju zagađujućih materija, najduže 72 časa za prethodno merenje, da dostavi mesečni izveštaj, najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec, i da dostavi godišnji izveštaj do 31. januara tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

 

Zavod za javno zdravlje će "nakon obavljenih merenja Gradskoj upravi dostavljati mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata", piše u članu 3 ugovora.

 

Prethodne dve godine na javnoj nabavci monitoring vazduha u Valjevu pobeđivao je "Institut vatrogas doo" iz Novog Sada, koji je imao nižu cenu od valjevskog Zavoda za javno zdravlje. 

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 2 sati 13 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 6 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 8 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 8 komentara