Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2022, 09:57

Još jedna nedelja zagađenog vazduha u Valjevu

č: | fb:

Valjevo broji 105 dana sa prekoračenjem granične vrednosti suspednovanih PM10 čestica u vazduhu od početka godine, piše u izveštaju organizacije "Lokalni odgovor" iz Valjeva.
 

Kako se navodi u nedeljnom izveštaju, vazduh je bio najviše zagađen u petak, 4. novembra kada je zabeležena najviša srednja dnevna koncentracija suspendovane PM10 čestice 92,30 µg/m3, dok je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica iznosila 65,75 µg/m3.

 

U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 9 časova u vrednosti od 168,4 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak u 19 časova vrednost od 134,78 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

 

I tokom prethodne sedmice vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

 

Na dan 7.11.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti, navodi se u izveštaju organizacije "Lokalni odgovor" iz Valjeva.
 


Dokument  je nastao u okviru relizacije akcije, koju sprovodi organizacija "Lokalni odgovor" iz Valjeva. Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi. Izveštaj se objavljuje ponedeljkom u "pet do dvanaest", za prethodnu sedmicu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 52 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati 48 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...