Pokret Marš s Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
Pokret Marš s Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
16.11.2022, 07:59

"Druga Kolubarska bitka protiv Euro litijuma"

č: | fb:

Aktivisti pokreta "Marš s Kolubare" održaće danas (16. novembar) u Valjevu ekološku akciju "Druga Kolubarska bitka protiv Euro litijuma". Kako navode iz tog pokreta, akcija podrazumeva postavljanje štandova na pet lokacija u gradu, podelu informativnog materijala i razgovor sa građanima Valjeva. Planirano trajanje akcije je od 8 do16 časova.

 

Lokacije na kojima će biti štandovi su: Gradski trg, plato ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Jadar, plato kod spomenika Vuku Karadžiću (Singidunum) i pijaca u Naselju Kolubara 2.

 

"Aktivisti pokreta upoznati su sa skrivenim namerama kompanije Euro litijum Balkan i ovim putem žele da informišu svoje sugrađane o štetnosti izgradnje rudnika, o omči koja se polako steže oko grada kao i njihovoj borbi protiv rudnika. Žele da podsete Valjevce da je 16. novembra 1914. godine, na Đurđic, praznik koji slavi prenos moštiju Svetog Đorđa, počela velika Kolubarska bitka!", navodi se u saopštenju i pozivu građanima da se uključe u današnju akciju.

 

Podsećaju da je Viši sud u Valjevu početkom godine potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja na području Valjevsko-mioničkog basena. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede donelo je tokom 2022. godine protiv kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o četiri rešenja o zabrani bušenja, zbog kršenja zakona o poljoprivredmom zemljištu.

 

"Meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka, Mrčić, u dolini Kolubare, protestovali su više puta u poslednjih godinu dana. Oni traže obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije. Brojne analize kompanije Euro Lithium Balkan d.o.o i nezavisnih laboratorija potvrđuju kontaminaciju zemljišta zagađenom rudarskom vodom na lokaciji više bušotina, što je dovelo do zagađenja tri bunara u selima Lukavac i Šušeoka. Građani valjevskog kraja nastavljaju da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja", navodi se u saopštenju pokreta "Marš s Kolubare".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 17 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 6 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.