Objekat na Trgu vojvode Mišića (foto: Kolubarske.rs)
Objekat na Trgu vojvode Mišića (foto: Kolubarske.rs)
23.11.2022, 07:55

Država prenela svoj udeo na Grad, ali je objekat na Trgu Živojina Mišića nelegalan

č: | fb:

Republika Srbija je svoj udeo vlasništva objekta na Trgu vojvode Mišića, koji se nalazi nedaleko od belog mosta i Grand hotela, prenela na grad Valjevo, potvrđeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi. Kako nam je rečeno, ugovor o prenosu udela vlasništva, bez novčane naknade, je potpisan 18. oktobra.

 

Krajem juna ove godine odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da svoj udeo na objektu površine 140 metara kvadratnih u centru grada, čiji je korisnik Ministarstvo finansija, prenese na grad Valjevo. Objekat je bio u vlasništvu grada Valjeva sa udelom od 23/140, a Republika Srbija sa udelom od 117/140.

 

Obrazlažući razloge zbog čega Grad traži da bude sto posto vlasnik, član Gradskog veća Vladimir Mišković je rekao da objekat na Trgu vojvode Mišića predstavlja ruglo u centru grada, ali da lokalna uprava ne može da sanira oštećenja nastala u požaru jer nije u celini u vlasništvu Valjeva. On je naveo da je važno da se tom objektu odredi namena, a "predlog je da bude nešto što je vezano za sve ustanove kulture", kao i za ustanove koje imaju potrebu za izložbenim prostorom.

Objekat na Trgu vojvode Mišića

Objekat na Trgu vojvode Mišića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Međutim, objekat na Trgu vojvode Mišića, koji se nalazi u zoni zaštite kulturnih dobara u centru Valjeva, je izgrađen bez odobrenja za gradnju, te je neophodno uraditi ozakonjenje pre bilo kakvih radova na tom objektu koji je prošle godine oštećen u požaru.

 

S toga je Gradska uprava raspisala javnu nabavku - Izrada tehničke dokumentacije za potrebe ozakonjenja poslovnog objekta na Trgu vojvode Mišića. Procenjena vrednost nabavke je 833.000 dinara, a rok za podnošenje ponuda 30. novembar

 

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, prvobitna namena objekta je poslovna, u funkciji javnog prostora i administracije. U početku  je u prostorijama objekta bila smeštena banka, a u poslednjoj deceniji u objektu je bio kafe bar. Sredinom januara 2021. godine desio se požar u kome je oštećen deo krovne konstrukcije sa crepom, deo međuspratne drvene tavanice i deo drvene stolarije.

 

"Investitor grad Valjevo je u svojoj nameri da ga privede prvobitnoj nameni, predvideo uređenje objekta za potrebe prostora za izložbene postavke iz oblasti kulture. Kako je postojeći objekat upisan u zemljišne knjige kao objekat izgrađen bez odobrenja za gradnju, potrebno je uraditi ozakonjenje", navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

 

Pored ostalog potrebno je izraditi izveštaj o zatečenom stanju objekta, elaborat mera koje je potrebno preduzeti na objektu da bi kvalitet radova u pogledu stabilnosti, odnosno sigurnosti bio zadovoljavajući pre izdavanja Rešenja o ozakonjenju poslovnog objekta, zatim potrebno je uraditi elaborat geodetskih radova i projekat zaštite od požara...

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 17 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 54 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara