Objekat na Trgu vojvode Mišića (foto: Kolubarske.rs)
Objekat na Trgu vojvode Mišića (foto: Kolubarske.rs)
23.11.2022, 07:55

Država prenela svoj udeo na Grad, ali je objekat na Trgu Živojina Mišića nelegalan

č: | fb:

Republika Srbija je svoj udeo vlasništva objekta na Trgu vojvode Mišića, koji se nalazi nedaleko od belog mosta i Grand hotela, prenela na grad Valjevo, potvrđeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi. Kako nam je rečeno, ugovor o prenosu udela vlasništva, bez novčane naknade, je potpisan 18. oktobra.

 

Krajem juna ove godine odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da svoj udeo na objektu površine 140 metara kvadratnih u centru grada, čiji je korisnik Ministarstvo finansija, prenese na grad Valjevo. Objekat je bio u vlasništvu grada Valjeva sa udelom od 23/140, a Republika Srbija sa udelom od 117/140.

 

Obrazlažući razloge zbog čega Grad traži da bude sto posto vlasnik, član Gradskog veća Vladimir Mišković je rekao da objekat na Trgu vojvode Mišića predstavlja ruglo u centru grada, ali da lokalna uprava ne može da sanira oštećenja nastala u požaru jer nije u celini u vlasništvu Valjeva. On je naveo da je važno da se tom objektu odredi namena, a "predlog je da bude nešto što je vezano za sve ustanove kulture", kao i za ustanove koje imaju potrebu za izložbenim prostorom.

Objekat na Trgu vojvode Mišića

Objekat na Trgu vojvode Mišića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Međutim, objekat na Trgu vojvode Mišića, koji se nalazi u zoni zaštite kulturnih dobara u centru Valjeva, je izgrađen bez odobrenja za gradnju, te je neophodno uraditi ozakonjenje pre bilo kakvih radova na tom objektu koji je prošle godine oštećen u požaru.

 

S toga je Gradska uprava raspisala javnu nabavku - Izrada tehničke dokumentacije za potrebe ozakonjenja poslovnog objekta na Trgu vojvode Mišića. Procenjena vrednost nabavke je 833.000 dinara, a rok za podnošenje ponuda 30. novembar

 

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, prvobitna namena objekta je poslovna, u funkciji javnog prostora i administracije. U početku  je u prostorijama objekta bila smeštena banka, a u poslednjoj deceniji u objektu je bio kafe bar. Sredinom januara 2021. godine desio se požar u kome je oštećen deo krovne konstrukcije sa crepom, deo međuspratne drvene tavanice i deo drvene stolarije.

 

"Investitor grad Valjevo je u svojoj nameri da ga privede prvobitnoj nameni, predvideo uređenje objekta za potrebe prostora za izložbene postavke iz oblasti kulture. Kako je postojeći objekat upisan u zemljišne knjige kao objekat izgrađen bez odobrenja za gradnju, potrebno je uraditi ozakonjenje", navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

 

Pored ostalog potrebno je izraditi izveštaj o zatečenom stanju objekta, elaborat mera koje je potrebno preduzeti na objektu da bi kvalitet radova u pogledu stabilnosti, odnosno sigurnosti bio zadovoljavajući pre izdavanja Rešenja o ozakonjenju poslovnog objekta, zatim potrebno je uraditi elaborat geodetskih radova i projekat zaštite od požara...

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...