Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
20.03.2023, 08:00

Plan razvoja Valjeva do 2033.

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o pristupanju izradi Plana razvoja grada Valjeva za period od 2023. do 2033. godine.

 

Cilj izrade Plana je definisanje vizije razvoja grada Valjeva, prioriteta, ciljeva i mera/aktivnosti koje pokrivaju sve ključne aspekte unapređenje kvaliteta života građana, podsticanje ubrzanog ekonomskog razvoja, ubrzanje i olakšavanje sistemskih promena kroz socijalne inovacije, stvaranje ugljenično-neutralnog društva, težnju ka održivom planskom i racionalnom korišćenju prirodnih resursa i prostora, uz očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa.

 

Pored toga i obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, pružanje kvalitetnog obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne i teritorijalne kohezije u sigurnom društvu, poštovanje različitosti pružajući osnovna prava, uključujući pravo i jednake mogućnosti za sve, kroz transparentan proces, analizu postojećeg stanja i dijalog svih zainteresovanih strana.

 

Plan sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, posebno demografije, viziju, odnosno željeno stanje, prioritetne ciljeve razvoja koji se žele postići, kao i pregled i kratak opis odgovarajućih mera koje se dalje razrađuju dokumentima javnih politika.

 

Tokom izrade Plana, u cilju usaglašavanja predloženih rešenja, a kako bi se obezbedila participacija i transparentnost procesa odlučivanja i blagovremeno obaveštavanje javnosti, biće obavljene konsultacije (fokus grupe, okrugli stolovi, paneli, ankete i prikupljanje pisanih komentara) u koje će se uključiti sve relevantne zainteresovane strane i ciljne grupe. O nacrtu Plana biće sprovedena javna rasprava.

 

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem Zakona o planskom sistemu Republike Srbije propisana je i detaljno je uređena obaveza jedinica lokalne samouprave da planiraju javne poslove u svojoj nadležnosti.

 

Ovu svoju zakonsku obavezu jedinice lokalne samouprave su izvršavale i pre donošenja već citiranog zakona. Međutim da bi se eliminisali nedostaci u procesu planiranja koji su utvrđeni analizom pre donošenja ovog zakona i postigao ujednačeni opšti pristup i zvanično uređen koncept planskog sistemau Republici Srbiji donet je Zakon o planskom sistemu Republike Srbije.

 

Izrada Plana razvoja jedinice lokalne samouprave, kao što je Plan razvoja grada Valjeva od 2023. godine do 2033. godine je zahtevan proces, a da bi se izradio takav kvalitetan dokument neophodno je sprovesti relativno opsežna istraživanja, kao i pored dodatnog angažmana zaposlenih u organima grada, angažovati i spoljne saradnike, konsultante, odnosno konsultantsku firmu, navedeno je u obrazloženju razloga donošenja Odluke o pristupanju izradi Plana razvoja grada Valjeva za period od 2023. do 2033. godine.

 

Rok za izradu Plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Aktuelno