Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
20.03.2023, 08:00

Plan razvoja Valjeva do 2033.

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o pristupanju izradi Plana razvoja grada Valjeva za period od 2023. do 2033. godine.

 

Cilj izrade Plana je definisanje vizije razvoja grada Valjeva, prioriteta, ciljeva i mera/aktivnosti koje pokrivaju sve ključne aspekte unapređenje kvaliteta života građana, podsticanje ubrzanog ekonomskog razvoja, ubrzanje i olakšavanje sistemskih promena kroz socijalne inovacije, stvaranje ugljenično-neutralnog društva, težnju ka održivom planskom i racionalnom korišćenju prirodnih resursa i prostora, uz očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa.

 

Pored toga i obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, pružanje kvalitetnog obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne i teritorijalne kohezije u sigurnom društvu, poštovanje različitosti pružajući osnovna prava, uključujući pravo i jednake mogućnosti za sve, kroz transparentan proces, analizu postojećeg stanja i dijalog svih zainteresovanih strana.

 

Plan sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, posebno demografije, viziju, odnosno željeno stanje, prioritetne ciljeve razvoja koji se žele postići, kao i pregled i kratak opis odgovarajućih mera koje se dalje razrađuju dokumentima javnih politika.

 

Tokom izrade Plana, u cilju usaglašavanja predloženih rešenja, a kako bi se obezbedila participacija i transparentnost procesa odlučivanja i blagovremeno obaveštavanje javnosti, biće obavljene konsultacije (fokus grupe, okrugli stolovi, paneli, ankete i prikupljanje pisanih komentara) u koje će se uključiti sve relevantne zainteresovane strane i ciljne grupe. O nacrtu Plana biće sprovedena javna rasprava.

 

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem Zakona o planskom sistemu Republike Srbije propisana je i detaljno je uređena obaveza jedinica lokalne samouprave da planiraju javne poslove u svojoj nadležnosti.

 

Ovu svoju zakonsku obavezu jedinice lokalne samouprave su izvršavale i pre donošenja već citiranog zakona. Međutim da bi se eliminisali nedostaci u procesu planiranja koji su utvrđeni analizom pre donošenja ovog zakona i postigao ujednačeni opšti pristup i zvanično uređen koncept planskog sistemau Republici Srbiji donet je Zakon o planskom sistemu Republike Srbije.

 

Izrada Plana razvoja jedinice lokalne samouprave, kao što je Plan razvoja grada Valjeva od 2023. godine do 2033. godine je zahtevan proces, a da bi se izradio takav kvalitetan dokument neophodno je sprovesti relativno opsežna istraživanja, kao i pored dodatnog angažmana zaposlenih u organima grada, angažovati i spoljne saradnike, konsultante, odnosno konsultantsku firmu, navedeno je u obrazloženju razloga donošenja Odluke o pristupanju izradi Plana razvoja grada Valjeva za period od 2023. do 2033. godine.

 

Rok za izradu Plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara