Poseta Opštoj bolnici (foto: www.valjevo.rs)
Poseta Opštoj bolnici (foto: www.valjevo.rs)
13.04.2023, 07:00

Nedostatak kadrova problem i u zdravstvenim ustanovama Kolubarskog okruga

č: | fb:

U domovima zdravlja, u opštnama Kolubarskog okruga, kao i u Opštoj bolnici u Valjevu, "ima svega kada je u pitanju Republički fond za zdravstveno osiguranje - ima lekova, ima sanitetskog materijala, ali nema dovoljno kadrova".

 

Ovo je zaključeno nakon sastanka direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prof. dr Sanje Radojević Škodrić sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u Kolubarskom okrugu, direktorom RFZO - filijala Valjevo Milanom Vilotićem, gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem i načelnikom Kolubarskog upravnog okruga Milošem Milutinovićem.

Sastanak u Gradskoj upravi

Sastanak u Gradskoj upravi (Foto: www.valjevo.rs)

 

Dr Sanja Radojević Škodrić je, nakon obilaska Opšte bolnicu, govorila o tome šta RFZO može da uradi kako bi se poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite, ali i olakšao rad zdravstvenim radnicima.

 

"Kako u domovima zdravlja, tako i ovde u Opštoj bolnici u Valjevu, konstatacija nakon sastanka je da zaista svega ima kada je u pitanju Republički fond. Ima lekova za pacijente, ima sanitetskog materijala, što nam je takođe bilo jako važno da proverimo, jer znate da je to krenulu po centralizaciji. Ono što je konstatovano kao problem, jeste kadar. Kadar je problem u celoj Srbiji, tako i u ovom kraju i to je ono što je i Ministarstvo zdravlja uočilo i što zaista na tome moramo da radimo i da nađemo način kako da zadržimo kadar, naročito onaj koji odlazi na specijalizaciju", kazala je i dodala:


"Ljudi dobiju specijalizaciju, završe i onda odlaze i više ne rade u toj zdravstvenoj ustanovi u kojoj su dobili specijalizaciju. Taj problem definitivno mora da se reši, naročito iz tih razloga što u većini ovih zdravstvenih ustanova je takvo stanje da će uskoro lekari i srednji kadar otići u penziju, i nepophodno je da se na ta mesta primi što više mladih ljudi. U nekim domovima zdravlja ima dosta mladih medicinskih sestara i tehničara, odnosno srednjeg kadra, tako da će se oni uskoro ugovoriti od strane Republičkog fonda, to je zaista jako značajno. Ono što Republički fond može još da uradi, jeste da izmeni pravilnik na kome intenzivno radimo, tako da će moći ne samo lekari, već i srednji medicinski kadar da se ugovara o dopunskom radu. Dakle, ukoliko rade u jednoj zdravstvenoj ustanovi, oni će moći sada po ugovoru o dopunskom radu da se angažuju i u drugoj zdravstvenoj ustanovi koja ima nedostatak kadra", rekla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić i Lazar Gojković

Sanja Radojević Škodrić i Lazar Gojković (Foto: www.valjevo.rs)

 

Na sastanku u Gradskoj upravi gradonačelnik Valjeva Lazar Gojkvoić je direktorku RFZO informisao o tome da je rekonstruisan Dom zdravlja, završen Gerontološki centar i da se intenzivno radi na urbanističkom projektu za rekonstrukciju Opšte bolnice u Valjevu

 

"Rekonstruisali smo Dom zdravlja u Valjevu, koji zaista sada izgleda odlično. Završili smo Gerontološki centar, koji je počeo da se gradi 2009. godine i koji, smem slobodno da kažem, izgleda sada svetski. U toku je opremanje i nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti sa radom. To će biti Gerontološki centar sa 113 korisnika, dve usluge koje će Grad sprovoditi preko Centra za socijalni rad, a to su prihvatilište za beskućnike i dnevni boravak za stara lica i lica ometena u razvoju. Treće i najvažnije, intenzivno radimo na urbanističkom projektu sa idejnim rešenjem za rekonstrukciju Opšte bolnice u Valjevu i mislim da ćemo doći do kvalitetnog projekta, koji će u narednom periodu biti realizovan", kazao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 19 sati 2 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara