Kolubara (foto: Kolubarske.rs)
Kolubara (foto: Kolubarske.rs)
16.06.2023, 07:32

Uvedena redovna odbrana od poplava

č: | fb:

Zbog obilnih kiša na teritoriji grada Valjeva, za 24 časa palo je 56,6 litara kiše po metru kvadratnom, uvedena je redovna odbrana od poplava.

 

Svi članovi Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, kao i Odsek za vanredne situacije i druge službe su u pripravnosti i prate situaciju na vodotokovima 1. i 2. reda. Sve reke su u porastu, ali u ovom trenutku je situacija stabilna i nema značajnijeg izlivanja i opasnosti od poplava.

Kolubara

Kolubara (Foto: Kolubarske.rs)

Kolubara

Kolubara (Foto: Kolubarske.rs)

"Trenutni vodostaj Kolubare iznosi 160 centimetara, na pojedinim mestima se izlila iz prvog korita, ali nije došlo i plavljenja. Za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara", rekao je za Kolubarske.rs šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica, sektorski rukovodilac u "Eroziji" Đorđe Malešević.

Neuređeno korito Ljubostinje

Neuređeno korito Ljubostinje (Foto: Kolubarske.rs)

Uređeno korito Ljubostinje

Uređeno korito Ljubostinje (Foto: Kolubarske.rs)

 

U porastu su Obnica, Gradac i Ljubostinja, ali u ovom trenutku je situacija stabilna i nema izlivanja i opasnosti od poplava. Malešević kaže da je moguće izlivanje pojedinih bujičnih potoka.

 

"Za sada nema opasnosti od poplava zahvaljujući, pre svega, radovima na regulaciji korita Kolubare i Obnice, koji su izvedeni u prethodnom periodu, kao i zahvaljujući brani Stubo-Rovni kojom se reguliše nivo Jablanice", kaže Đorđe Malešević. Dodaje da bi se pri ovolikoj količini padavina sigurno izlila Obnica i poplavila objekte uz obalu da pre tri godine nije rekonstruisano korito te reke.

 

Aktuelno