Javni toalet u Parku Paćina (28.07.2023.) (foto: Kolubarske.rs)
Javni toalet u Parku Paćina (28.07.2023.) (foto: Kolubarske.rs)
16.08.2023, 07:01

Jedini javni toalet u Valjevu pod katancem sedam godina

č: | fb:

Valjevo je jedan od retkih gradova sa preko 80.000 stanovnika koji nema nijedan javni toalet u centru grada. Možda je ovo za većinu banalna tema, ali sigurno nije za stanare zgrada i vlasnike kuća u centru grada čiji su neosvetljeni i uvučeni prolazi, kao i dvorišta, preuzeli funkciju javnog toaleta. Svakako nije banalna ni za one, ne samo građane nego i za turiste, koji se "snalaze jer nemaju gde".

 

Projekat za javni WC u centru grada četiri godine u fioci, na objektu u Parku Pećina sedam godina katanac

 

Pre četiri godine urađen je projekat za javni toalet u parku prekoputa Centra za kulturu, bio bi jedini u centru grada, ali je taj projekat, koji je plaćen preko 400.000 dinara, završio u fioci. Sudeći prema Programu javnih nabavki i planu komunalne izgradnje ni ove godine neće biti izgrađen javni toalet u centru grada to.

 

Javni WC postoji u Parku Pećina, rekonstruisan je pre sedam godina, ali je radio samo dva dana nakon uređenja. Huligani su polupali sanitarije i prozore, sprejem su išarali zidove i ulazna vrata. Tadašnje gradsko rukovodstvo nije imalo ideju o tome kome objekat poveriti na staranje, a u gradskoj kasi nije bilo novca da se zaposli lice koje će brinuti o objektu i održavati higijenu, a novca nije bilo ni za čuvara ili video nadzor. I umesto da bude rešeno pitanje održavanja i nadzora, pribeglo se "lakšem rešenju" - na ulaz u objekat su stavljene rešetke i katanac.

 

Javni toalet u Parku Paćina (28.07.2023.)

Javni toalet u Parku Paćina (28.07.2023.) (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon poziva sugrađanke, koja nam je ukazala na to da je javni toalet u Parku Pećina godinama zaključan i da ga ne mogu koristiti posetioci, a naročito devojčice i dečaci koji treniraju na sportskim terenima u Parku, Kolubarske.rs su pre dvadesetak dana pitale nadležne u Gradskoj upravi da li će i kada javni toalet u Parku Pećina biti u funkciji?

Trening sportista u Parku Pećina

Trening sportista u Parku Pećina (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odgovoreno nam je da je prema Odluci o održavanju čistoće na površinama javne namena, koju je usvojila Skupština grada u oktobru 2019. godine, JKP Vidrak dužno da javne toalete održava u ispravnom i čistom stanju, što znači da je za toalet u Parku Pećina zaduženo to javno preduzeće.

 

U Gradskoj upravi nisu znali da nam kažu zbog čega je objekat već sedam godina zatvoren, a naročito zbog čega nije u funkciji u skladu sa gradskom Odlukom koja je doneta pre skoro četiri godine. Rečeno nam je da će o tome razgovarati sa v.d. direktora JKP Vidrak i zatražiti da taj javni toalet što pre bude otvoren i u funkciji.

 

I bio je, ali samo nekoliko sati u četvrtak, 10. avgusta, u danu kada je Grad organizovao u Parku Pećina podelu hranilica za decu i trku beba u okviru Tešnjarskih večeri ili dan pre održavnja koncerta Zdravka Čolića u neposrednoj blizini parka.

 

Javni toalet u Parku Paćina (10.08.2023.)

Javni toalet u Parku Paćina (10.08.2023.) (Foto: Kolubarske.rs)

V.d. direktora JKP Vidrak Dragutin Kuzmanović kaže da je javni toalet u Parku Pećina bio otvoren prošle sedmice, dan-dva pre koncerta, i da je 15. avgusta ponovo otvoren.

 

- Kada sam imenovan na mesto v.d. direktora JKP Vidrak, pre mesec i po dana, upoznao sam se sa svim odlukama u vezi sa radom preduzeća. Tada sam video da je Vidrak dužan da održava u ispravnom i čistom stanju i javne toalete. Pre desetak dana smo popravili sve šta je trebalo popraviti u tom javnom toaletu, i od utorka je otvoren, i to 24 časa. Ideja nam je da bude otvoren non-stop, ali zavisi od naših mogućnosti, pre svega broja zaposlenih. Sve ćemo sagledati u narednom periodu, pa ćemo odlučiti da li će biti otvoren 24 časa ili kao što je to bilo ranije ujutro od 7 do 17 časova. Takođe će odlučiti i o tome pod kojim nadzorom će biti objekat, kako bi bila sprečena eventualna šteta – kaže Dragutin Kuzmanović.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 15 sati 6 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 20 sati 16 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara