Nasilje nad ženama (ilustracija Dušan Arsenić)
Nasilje nad ženama (ilustracija Dušan Arsenić)
07.09.2023, 06:55

Pretučena sugrađanka: "Ne tražim mnogo, samo pravdu"

č: | fb:

Naša sugrađanka Kristina, samohrana majka, je pre dva meseca Kolubarskim.rs uputila mejl u kome navodi da ju je pre pet meseci, ispred kuće u kojoj živi, bez i jednog jedinog razloga pretukao, tada, nepoznati maloletnik i naneo joj teške telesne povrede glave.

 

Zamolila nas je da pišemo o ovom za nju, ali i za njenu ćerku, traumatičnom i teškom događaju, koji, kako je rekla, "ne želi da se zataška i da završi u fioci". Kolubarske.rs su se prvo obratile policiji, a potom i Višem javnom tužilaštvu.

 

Kristina, u mejlu koji je poslala našoj redakciji, opisuje događaj. U večernjim satima, tačnije u 21.20 časova, 8. aprila, krenula je u kupovinu u obližnju trafiku, a u kući je ostala njena maloletna ćerka.

 

"Kada sam izasla iz dvorišta ka meni su išli dečko i devojka, starosti oko 16-17 godina. Na ulici sem njih dvoje i mene u tom trenutku nije bilo nikoga. Kada smo se mimoišli, devojka mi je nešto dobacila, ne znam šta, mahinalno sam se okrenula i videla pesnicu koja sa visine ide ka meni. Zadobila sam udarac u levo rame, pošto sam bila u polu okretu, desno koleno mi je klecnulo izgubila sam ravnotežu i počela da padam. Dok sam padala mladić me udario desnim kolenom direktno u levo uho i slepočnicu. Osetila sam da mi je u glavi nešto puklo, pala sam na leđa, udarila glavom u branik parkiranih kola, a zatim u beton. Dotična osoba me je šutirala nogama u predelu stomaka i glave. Od siline udarca izgubila sam malo svest i orjentaciju, ali sam uspela da ga uhvatim za nogu i počnem da vičem upomoć. Za to vreme on je nastavio da me šutira desnom nogom i da me udara pesnicama i laktovima u predelu glave i vrata. Zadobila sam preko 15 udaraca.

 

Kada su komšije čule izašle su na prozore i počele da me dozivaju. Osoba koja me tukla tada je naglo povukla levu nogu koju sam mu držala, uspeo je da izvuče i pobegne. Pobegao je u pravcu iz kog je dolazio skrenuvši iza ćoška kod knjižare kod koje se nalaze kamere. Tu su ga čekali drugari kojima je jasno objasnio kako me tukao, a to se sve vidi na snimku kamere, do koga sam došla. Jasno se vidi sve i lica i pokreti.

 

Ustala sam nekako, vratila se u kuću u kojoj me na stepenicama ugledalo dete i doživelo užasan stres. Istog momenta sam pozvala policiju, dobila sam odgovor: "Prijavila si šta više hoćeš?". Pošto živim sama sa detetom, nije imao ko da je čuva, otišla sam sa njom u urgentni centar. Tamo su me pregledali, dali hitne upute jer sam ostala bez sluha i vidno prebijena. Dežurna doktorka je pozvala policiju da prijavi slučaj, na šta je isti službenik odgovorio: "Dobili smo prijavu i neće niko izaći, imamo pametnija posla!". Nakon toga sam sa detetom otišla u policiju Valjevo odakle me isti službenik, preko interfona oterao rečima: "Ženo ne budi dosadna!".

 

Prvi poziv od policije sam dobila 12.04.2023. da dam izjavu, koja nije tačno napisana. Nakon 24 časa pozvali su me na prepoznavanje i naravno, odmah sam prepoznala nasilnika. Rečeno mi je da će time dalje da se bavi tužilastvo.

 

Danas je 05.07.2023. i mene niko nije pozvao. Moj advokat je podneo krivičnu prijavu i takođe poseduje snimak na kom se vidi lice i pokreti nasilnika koji je drugarima ponosno objašnjavao kako me je tukao. Posedujem sve izveštaje lekara i težine povreda, kao i izveštaje psihijtra jer sam doživela horor", navodi na kraju pisma Kristina.

 

Kolubarske.rs su se prvo obratile Policijskoj upravi Valjevo. Prosledili smo mejl koji je nama poslala naša sugrađanka i pitali da li od Policijske uprave Valjevo možemo da dobijemo više informacija u vezi sa ovim slučajem ili treba da uputimo dopis Ministarsvu unutrašnjih poslova Srbije na adresu: [email protected]? "U vezi Vaših pitanja, upućenih Policijskoj upravi Valjevo, obaveštavamo Vas da se možete obratiti Višem javnom tužilaštvu u Valjevu za odgovore", stoji u odgovoru policije. 

 

Obratili smo se i Višem javnom tužilaštvu u Valjevu. Pitali smo da li je istraga završena i da li je podiguta optužnica protiv lica koje je pretuklo našu sugrađanku (naveli smo delove pisma i ime i prezime napadnute žene).  

 

"Pred Višim sudom u Valjevu, a po zahtevu za pokretanje pripremnog postupka Višeg javnog tužilaštva, vodi se pripremni postupak prema maloletnom I. Đ. zbog krivičnog dela teška telesna povreda učinjnog na štetu navedenog oštećenog lica", piše u odgovoru Višeg javnog tužilaštva.

 

Kristima nas je u međuvremenu obavestila da je dala izjavu u Višem sudu i priložila svu zdravstvenu dokumentaciju o povredama. "I to je sve do sada. Još uvek čekam da se završi veštačenje zadobijenih povreda", napisala je Kristina koja, kako nam je rekla, "ne traži mnogo, samo pravdu!".

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 13 sati 34 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 15 sati

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...