Ana Brnabić u novom pogonu Gorenja (foto: Kolubarske.rs)
Ana Brnabić u novom pogonu Gorenja (foto: Kolubarske.rs)
14.09.2023, 06:57

Brnabić o gasifikciji Valjeva, poskupljenju struje, povećanju akciza...

č: | fb:

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije potvrdila raniju najavu da će gas do Valjeva stići do oktobra ove godine. Ona je u razgovoru sa novinarima, nakon svečanog otvaranja novog proizvodng pogona Hisense Gorenje u Valjevu, da je projekat gasifikacije Valjeva u toku.

 

"Trenutno rešavamo pravno-imovinske odnose. Sve je veći taj problem pravno-imovinskih odnosa u svim kapitalnim projektima u Srbiji, i zbog toga nam toliko kasni i završetak brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac. Srbijagas radi na gasifkaciji Valjeva, sklapamo finansijsku konstrukciju za čitav projekat", kazala je Brnabić.

 

Na pitanje novinara da li će Vlada Srbije finansijski pomoći HK "Krušik" da realizuje projekat za prelazak na grejanje na gas, jer ukoliko to ne uradi ta fabrika ostaje najveći zagađivač u Valjevu, Brnabić je kazala "apsolutno" i navela da je Valjevo jedan od deset najzagađenijih gradova Srbije. Međutim ona nije rekla kada i na koji način će država pomoću valjevskoj fabrici da realizuje projekat za prelazak na grejanje na gas.

 

"Mi smo prošle godine osnovali Radnu grupu za zaštitu i unapređenje vazduha i krenuli da menjamo kotlove koji su bili na ugalj ili na mazut na drvnu sečku. Pritom nam je kapitalni projekat gasifikacija i jedan od prioritetnih potrošača jeste Krušik, ali i fabrika Gorenje, i to je nešto na čemu jako, jako radimo. U ovom trenutku je u toku poziv za subvencije za promenu energenata u indivudualnim ložištima, pa bih apelovala na Valjevce da se prijave. To je jedan mali deo koji će uticati na kvalitet vazduha, ali je svakako deo jednog većeg mozaika na kome radimo", rekla je premijerka.  

Ana Brnabić

Ana Brnabić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na pitanje novinara da li će poskupeti električna energija i za koliko, Ana Brnbić je rekla da se oko cene struje još uvek razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

 

"Trudićemo se ili da ne bude poskupljenje ili bar da to poskupljenje bude minimalno. Ja sam u utorak ponovo imala radni sastanak i sa članovima Nadzornog odbora EPS-a i sa vršiocem dužnosti generalnog direktora, kao i sa ministarkom rudarstva i energetike. Razgovarali smo o pripremama za zimsku i za grejnu sezonu. Mi imamo potpuno sve spremno za ovu zimsku sezonu. Na našim deponijama ima preko 2.100.000 tona uglja, otprilike 100.000 tona uglja kopamo dnevno i skladištimo na deponije. Pored toga imamo i dodatne količine iz uvoza. Pokušaćemo da ove zime čak i izvozimo električnu energiju. Tako da nema potrebe da cena električne energije nešto dramatično raste, ali videćemo sa MMF-om da li će trebati da raste", rekla je premijerka.

 

Prema njenim rečima povećanje akciza je predviđeno rebalansom budžeta Srbije za 2023. godinu.

 

"Ali kada pričamo o povećanju akciza treba reći da to povećanje uvek ide paralelno sa povećanjem plata i penzija. Najavili smo povećanje plata od najmanje 10 posto u javnom sektoru i povećanje penzija za 14,6 posto od 1. januara 2024. godine, jednokratnu pomoć penzionerima od 20.000 dinara do kraja novembra. Biće povećanje i cene rada od sledeće godine", kazala je Brnabić. Ona je navela da su u Valjevu za poslednjih pet godina plate porasle preko 75 posto, a ništa nije poskupelo 75 posto!

 

"Razumem da neko opet hoće politički da spinuje na jednu ili drugu stranu, ali ja pričam o činjenicama. Možete sve da preokrenete, ali istina je istina, a činjenice su činjenice", glasio je odgovor na pitanje da li će eventalno poskupljenje struje i povećanje akciza uticati na kućni budžet i na standard građana.

 

Brnabić nije mogla da kaže za koliko će se povećati svakodnevni troškovi građana i da li će sve povišice i davanja države pokriti te troškove nakon poskupljenja struje i povećanja akciza. "Pošto ne znam koliko će eventualno biti i da li će biti poskupljenje struje ne mogu da kažem koliko će uticati na budžet", zaključila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 1 sati 8 minuta

"Malo li je za Valjevo"?

"Hvala vam na veličanstvenom dočeku", obratio se Aleksandar Vučić u Valjevu na predizbornom skupu koalicije oko Srpske napredne sranke, koji je održan u nedelju u podne na platou Centra za...

Subvencije za energetsku efikasnost (foto: GrO SNS)
Izbori 2024 - Politički marketing Pre 1 sati 6 minuta

SNS: Pet razloga koji Valjevo čine još boljim

Višedecenijski problem aerozagađenja u Valjevu šaljemo u prošlost. Zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske "Toplane" i "Krušika", umnogome će doprineti rešavanju problema...

Novi betonski stub (foto: ED Valjevo)
Na Divčibarama Pre 22 sati 29 minuta

Rešen problem. Moglo je i ranije...

Redakciji Kolubarske.rs javili su se vlasnici kuća jednog dela Divčibara koji nemaju struju od novembra prošle godine. Uputili smo pitanja Centru za odnose sa javnošću - kada će biti rešen problem?...  · 1 komentar