SRC Petnica (foto: Kolubarske.rs)
SRC Petnica (foto: Kolubarske.rs)
06.10.2023, 06:55

Investicija u energetsku efikasnost bazena u Petnici

č: | fb:

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojkovć potpisali su ugovor za projekat energetske sanacije javnih objekata, saopštila je PR služba grada Valjeva.

 

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo rudarstva i energetike je za projekat u Valjevu opredelilo 28 miliona dinara.

 

Grad Valjevo je prvi grad u Republici Srbiji koji će primeniti savremene tehnologije obnovljivih izvora energije, u cilju smanjenja korišćenja fosilnih goriva i emisije štetnih gasova. To se postiže postavljanjem solarnih panela koji konvertuju sunčevu energiju u električnu i koja će se koristiti za rad toplotnih pumpi koje će grejati vodu u bazenima i objekte u SRC Petnica, posebno u zimskim uslovima.

 

Grad kroz ovaj projekat postavlja i termičku izolaciju na bazenima i objektima, čime se dodatno štedi energija. Takođe, Valjevo je prvi grad koji kombinuje sve tri mere energetske efikasnosti: solarne panele, toplotne pumpe i termičku izolaciju.

Dubravka Đedović Handanović i Lazar Gojković

Dubravka Đedović Handanović i Lazar Gojković (Foto: www.mre.gov.rs)

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, koja je u Vrnjačkoj Banji uručila ugovore predstavnicima 21 lokalne samouprave, među kojima je i grad Valjevo, za energetsku sanaciju Ministarstvo rudarstva i energetike je izdvojilo ukupno 665 miliona dinara, a renoviraće se škole, sportske hale, vrtići i domovi zdravlja.

 

Ministarka je podsetila da je kroz prethodne javne pozive energetski do sada sanirano 145 objekata u 145 lokalnih samouprava i uloženo oko 2,7 milijarde dinara. Najavila je i da će Ministarstvo nastaviti da podržava ovakve projekte i ulagati u energetsku efikasnost kako javnih objekata, tako i domaćinstava.

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 8 sati 55 minuta

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 54 minuta

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...