Preventivni pregled u Bolnici (foto: Branko Petrović)
Preventivni pregled u Bolnici (foto: Branko Petrović)
23.10.2023, 06:10

Ponovo veliki odziv za preventivne preglede

č: | fb:

Ovog vikenda nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda pod pokroviteljstvom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, i dalje uz veliki odziv građana. Fokus je bio na analizi hormona i ultrazvuku štitaste žlezde, ali su dovršeni ultrazvučni pregledi dojke i PSA analize prostate preostali od prethodne nedelje.

 

Na području Kolubarskog okruga analizirani su hormoni štitaste žlezde kod 235 ljudi, ultrazvučni pregled takođe je uradilo 235. U Domu zdravlja Valjevo u subotu je 63 osobe dalo krv za analizu hormona, dok je u nedelju u Opštoj bolnici Valjevo ultrazvučni pregled štitaste žlezde obavljen za 148 ljudi.

Preventivni pregled u Domu zdravlja

Preventivni pregled u Domu zdravlja (Foto: Branko Petrović)

U Domu zdravlja Valjevo u nedelju je urađeno 77 ultrazvučnih pregleda dojke, dok je uzorak krvi za PSA test prostate dalo 45 muškaraca. Na području Kolubarskog okruga ovog vikenda je ukupno obavljeno 120 ultrazvučnih pregleda dojke i uzeto 138 uzoraka krvi za PSA.

 

Da sve protiče kako treba obilaskom valjevskih zdravstvenih ustanova u nedelju su se uverili v.d. zamenika direktora ZC Valjevo dr Vladimir Pantelić, pomoćnik direktora ZC Valjevo za primarnu zdravstvenu zaštitu dr Jasmina Jevtić i direktor valjevske filijale RFZO Milan Vilotić.

Obilazak zdrvstvenih ustanova

Obilazak zdrvstvenih ustanova (Foto: Branko Petrović)

 

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 9 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 10 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...