Novogodišnja rasveta (foto: Đorđe Đoković)
Novogodišnja rasveta (foto: Đorđe Đoković)
25.10.2023, 06:45

Ove godine novi novogodišnji ukrasi

č: | fb:

Valjevsko rukovodstvo je odlučilo da ove godine grad "ponovi" novogodišnjim ukrasima za koje će iz budžeta biti izdvojeno preko osam miliona dinara. Poslednji put praznična dekoracija kupljena je 2018. godine.

 

Sudeći prema javnoj nabavci, u planu je kupovina LED zvezda, koje će biti postavljene na bandere ulične rasvete, zatim svetlećih lančanica "zvezdano nebo" i "štapići", kao i tri svetleće dekorativne 3D figure - Ded Mraz,"patuljak Peter" i "patuljak John".

Rok za podnošenje ponuda za javnu nabavku - "Nabavka dekorativne novogodišnje rasvete" istekao je 17. 10. 2023. godine, a procenjena vrednsot javne nabavke je 8.333.333 dinara. Prema ugovoru, onaj ko dobije ovaj posao je dužan da isporuči, montira i pusti u rad novogodišnje ukrase najkasnije do 10.12.2023. godine.

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, odluka o dodeli ugovora nije doneta jer je postupak još uvek utoku, pristiglo je nekoliko ponuda, a "ostavljen je rok najpovoljnijem ponuđaču da dostavi neke neophodne dokaze".  

 

Privid radosti i dobrog života

 

Odluka da se baš ove gdine kupi nova rasveta sa sve figuricama Deda Mraza, patuljaka Petera i Johna, "kojima će se posebno obradovati deca", navodno, nema "nikakve veze sa najavljenim decembarskim izborima, niti sa poslednjom godinom mandata ove vlasti", niti je to namera gradskih čelnika da građanima ponude blještavilo i svetlost, privid radosti i dobrog života.

 

Nabavka dekorativne novogodišnje rasvete nije bila u prvobitnom Planu javnih nabavki za 2023. godinu. U plan je uvrštena tek šestom izmenom.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da kupovina nove rasvete nema apsolutno nikakve veze sa izborima, niti je to pokušaj gradskog rukovodstva da građane "zavara prazničnim blještavilom" uoči decembarskih izbora.

 

"Odlučili smo da ove godine kupimo nove novogodišnje ukrase jer su stari dotrajali, skoro neupotrebljivi. O tome smo razmišljali i pre dve godine, ali smo od toga odustali", kaže Gojković ne navodeći zbog čega su od nove dekoracije odustali pre dve godine.

 

Podsetimo, pre dve godine rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković je rekao da će za novogodišnje i božićne praznike biti iskorišćeni "stari ukrasi jer ovo nije vreme za kupovinu novog nakita, za koji bi bilo potrebno izdvojiti bar nekoliko miliona dinara".

 

Prošle godine centar Valjeva je ukrašen novogodišnjom rasvetom tek sredinom decembra, a grad je praznično sijao samo mesec dana.

 

Gradsko rukovodstvo je prvobitno bilo odlučilo da ne bude dekorativne novogodišnje rasvete zbog štednje struje. "Grad Valjevo poštuje mere Vlade Republike Srbije za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, i u skladu sa tim doneta je odluka", rečeno je u Gradskoj upravi.

 

Međutim, nakon nekoliko dana, tačnije posle negodovanja građana, ipak je odlučeno da i Valjevo bude ukrašeno za novogodišnje i božićne praznike. "Poštujući preporuku Vlade Srbije, za racionalniju upotrebu javne rasvete, odlučili smo da dekorativna novogodišnja rasveta bude uključena do 15. januara", saopšeno je iz Gradske uprave.

 

Dekoracija kupljena pre pet godina

 

Grad Valjevo je 2016. godine nabavio novogodišnju rasvetu u iznosu od šest miliona dinara, kupljena je od preduzeća "Keep light". Naredne godine ponovo je kupljena novogodišnja rasveta, tada od preduzeća "Maxwel grup", takođe plaćena šest miliona dinara.

Novogodišnji ukrasi u centru grada

Novogodišnji ukrasi u centru grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

I 2018. godine za novogodišnju rasvetu iz budžeta je izdvojeno oko šest miliona dinara. Tada su kupljene tri kupaste jelke i to zlatna, crvena i plava; zvezde sa pahuljama, lepeze sa zvezdicama, svetleće dekorativne novogodišnje figure - lančanici...

 

Ove godine za novogodišnju dekoraciju, sudeći prema procenjenoj vrednosti javne nabavke, biće izdvojeno preko osam miliona dinara.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada Pre 12 sati 13 minuta

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 3 komentara

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom Pre 1 dan 14 sati

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...  · 14 komentara