Registracija Prijava preko FB
Kej (foto: Đorđe Đoković)
Kej (foto: Đorđe Đoković)
15.07.2015, 16:09

Završeni radovi na sanaciji korita Kolubare

č: | fb:

U Srbiji je do sada uloženo 1,48 milijardi dinara u obnovu svih vodotokova oštećenih tokom prošlogodišnjih majskih poplava, rečeno je danas u Valjevu prilikom posete ministarke za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Snežane Bogosavljević Bošković. Ona je ocenila da su dobro i u roku izvedeni radovi na hitnim sanacijama i obnovi vodotokova u opštinama Krupanj, Osečina i Valjevo u koje je uloženo 212 miliona dinara, a koje je danas posetila.

Ministarka je posebno pohvalila radove na sanaciji i vraćanju u prvobitno stanje korita Kolubare, uzvodno od mosta na Jadru do teniskih terena, u dužini od 840 metara, koje je sa 110,9 miliona dinara finansirla Vlada Japana, a izvelo ovdašnje preduzeće „Erozoja”.

Radovi na snaciji korita Kolubare i njenih pritoka biće nastavljeni u ovoj godini, ukoliko stigne pozitivan odgovor Evropske delegacije, a sva je prilka da hoće. „Projekat za regulaciju pet kilometra korita Kolubare i po kilometar Obnice i Jablanice već je predat Evropskoj delegaciji, koja je za te radove opredelila 2,8 miliona dinara. Očekuje se za dva do tri meseca pozitivna odluka, tako da bi radovi mogli da počnu u oktobru ove godine”, najavio je direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović.

Terzić, Bogosavljević Bošković i Puzović

Terzić, Bogosavljević Bošković i Puzović (Foto: Đorđe Đoković)

Puzović je rekao da je do sada sanirano 97 lokacija u Srbiji, koje su pretrpele najveća oštećenja u majskim poplavama, a sada se radi na pripremanju projekata za preventivno delovanje, kojima će se konkuristai kod fondova Evropske unije.

On objašnjava da su prošlogodišnje poplave i štete tada nastale posledica tridesetogodišnje nebrige i neulaganja u oblast vodoprivrede, tako da je sad pred nama, kako reče, pet do deset godina ozbiljnog rada kako bi smo stepen bezbednosti podigli, uključujući i primenu novih tehnologija. „Sada zajedno sa UN radimo studiju za 14 lokalnih samouprava u slivu Kolubare, koja će dati odgovor na pitanje koje sve mere treba preduzeti na celom slivu sve do Obrenovca. Očekujemo da će u narednih sedam meseci studija pokazati šta treba da radimo narednih godina, tako da ćemo sledeće godine, zajedno sa lokalnim samoupravama, izraditi nove prostorne planove koji će definisati mesta gde će se graditi ustave i manje brane, kako bi bila propuštena određena količina vode u određenom vremenskom intervalu što je garancija bezbednosti građana”, rekao je danas u Valjevu direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović.

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić zahvalio se još jednom na pomoći Vladi Srbije i državnim vodoprivrednim preduzećima u otklanjanju posledica prošlogodišnjoh poplava, a posebnu zahvalnost je izrazio Vladi Japana koja je finansirala obnovu korita Kolubare. „Na primeren način ćemo obeležiti i zahvaliti se Vladi Japana na ovoj velikoj donaciji. Konsultovaćemo se i sa ambasadorom Japana, na koji način ćemo to učiniti”, rekao je gradonačelnik odgovarajući na pitanje novinara da li će biti postavljeno neko obeležje u znak zahvalnosti Vladi Japana.

Korito Kolubare jul 2015.

Korito Kolubare jul 2015. (Foto: Đorđe Đoković)

 

Korito Kolubare oktobar 2014.

Korito Kolubare oktobar 2014. (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

Aktuelno

Građani na blokadi puta (foto: Kolubarske.rs)
Na blokadi puta Valjevo-Loznica 27.11.2021

Privedeno desetak građana

Valjevska policija privela je desetak građana koji su bili na blokadi magistralnog puta Valjevo-Loznica. Među privedenima je Željko Trifunović, aktivista Loklanog fronta Valjevo, koji je odbornik u...  · 31 komentara

Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština izabrala 27.11.2021

Dragana Labus novi gradski pravobranilac

Diplomirani pravnik Dragana Labus, izabrana je za pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Predlog za izbor Dragane Labus prihvatili su većinom...  · 14 komentara

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje 26.11.2021

U Valjevu još 24 zaraženih koronavirusom

U Valjevu su još 24 osobe zaražene koronavirusom, trenutno je na lečenju 135 kovid pacijenta. Na teritoriji Kolubarskog okruga testirano je 298 osoba, u Kovid ambulanti Doma zdravlja 112.  · 1 komentar