Televizija VA plus (foto: Đorđe Đoković)
Televizija VA plus (foto: Đorđe Đoković)
10.11.2015, 17:19

NUNS I UNS osuđuju pritisak naprednjaka na Valjevo Plus

č: | fb:

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su političke pritiske na televizujz Valjevo Plus.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje političke pritiske na TV Valjevo Plus i poziva političare i njihove stranke da poštuju slobodu medija i javnog dijaloga kao temeljne principe demokratskog poretka.

Profesionalno je pravo i obaveza medija da u informisanju o političkim temama omoguće i građanima i predstavnicima svih političkih opcija koje poštuju Ustavom i zakonima utemeljene vrednosti da javno iskažu svoje mišljenje. 

Predsednik valjevskog odbora SNS i narodni poslanik Slobodan Gvozdenović optužio je javno TV Valjevo Plus da je pokretač kampanje protiv Vlade Srbije, argumentujući svoju optužbu “ličnim utiskom”.

Gvozdenović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Valjevu izjavio da je “orkestrirana kampanja protiv Vlade Srbije i SNS krenula baš iz Valjeva i Valjevo je pilot projekat za rušenje Vlade Srbije”, dodavši da je sve počelo 5. novembra, kada je na televiziji koju kontroliše vlasnik firme „Ingrap-Omni“ (TV Valjevo Plus) gostovao predsednik DS Bojan Pajtić.

Na pitanje novinara šta to, osim gostovanja Bojana Pajtića na lokalnoj televiziji, ukazuje da je „Valjevo pilot projekat za rušenje Vlade Srbije“, Gvozdenović nije precizno odgovorio. „To da je Valjevo pilot projekt za rušenje Vlade je moj utisak. Imam još neke pouzdane indicije, koje su sada samo indicije, ali velika verovatnoća je da mogu da budu tačne. O njima ne mogu sada da pričam, ali o njima sam pričao sa nekima iz stranke koji su po hijerarhiji mnogo viši od mene“, odgovara Gvozdenović.

NUNS smatra da ovakva optužba političara, zasnovana na “ličnom utisku” i bez konkretnih dokaza, predstavlja nedopustiv pritisak na slobodu medija.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

UNS podržao TV Valjevo Plus

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog izjave narodnog poslanika Srpske napredne stranke (SNS) iz Valjeva Slobodana Gvozdenovića na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je Televizija Valjevo Plus povela “orkestriranu kampanju protiv Vlade Srbije i SNS”.

Povod za izjavu Gvozdenovića bilo je gostovanje lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića na ovoj televiziji u emisiji “Razgovor plus”.

“Orkestrirana kampanja protiv Vlade Srbije i SNS krenula je baš iz Valjeva i Valjevo je pilot projekat za rušenje Vlade Srbije. To je prepoznatljiva matrica - sprega tajkuna, političara bivšeg režima i delova medija, tako da je Valjevo pilot projekat za rušenje srpske Vlade", rekao je Gvozdenović i dodao da je “sve počelo 5. novembra, kada je na televiziji koju kontroliše vlasnik firme ‘Ingrap-Omni’ gostovao predsednik DS Bojan Pajtić, a kampanja je nastavljena kroz medije, koje kontroliše vlasnik te firme, na najprizemniji način sa puno mržnje i histerije”.

UNS ističe da nosioci vlasti imaju pravo da kritikuju medije, ali da te kritike uvek moraju biti zasnovane na argumentima. UNS podržava TV Valjevo Plus u nastojanjima da svoju uređivačku politiku zasniva na nezavisnom pristupu svim aktuelnim političkim temama.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 4 sati 29 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 9 sati 39 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar