Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
15.12.2015, 10:09

U gradskoj kasi biće 2,6 milijardi dinara

č: | fb:

Budžet grada Valjeva za 2016. godinu iznosiće 2,6 milijardi dinara. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač objašnjava da će budžet za sledeću godinu biti približno jednak ovogodišnjem, međutim u gradsku kasu biće preneto 200 miliona dinara neutrošenih sredstava iz ove godine, tako da će za taj iznos biti uvećan budžet za 2016. godinu. Kovač dodaje da je budžet i za narednu godinu „veoma pažljivo planiran“.

„Realni prihodi sledeće godine, prema našim očekivanjima trebalo bi da budu oko 2,4 milijarde dinara, kao i prošle godine. Od tog novca, najviše će biti investirano, preko Gradske direkcije, 950 miliona dinara u infrastrukturu – gradnju objekata i ulica, što je nešto više nego lane“, kaže Kovač.

Što se tiče kapitalnih investicija, biće nastavljeni započeti radovi i opremanje industrijske zone. “Planiramo završetak radova na OŠ 'Milovan Glišić', pokušaćemo da realizujemo kredit za nastavak radova na hali sportova, a u planu je da sledeće godine investiramo i u prateću infrastrukturu industrijske zone, kao i u samoj zoni“, najavljuje Kovač.

Objašnjava da će biti urađeni projekti saobraćajnica i kružnih tokova, koji su definisani urbanističkim planom, a koji je usvojen polovinom godine.Te saobraćajnice će omogućiti da se direktno sa obilaznice, pored transfer stanice, ulazi u industrijsku zonu. Planirano je da Grad otkupi zemljište koje se nalazi na trasi saobraćajnice ka industrijskoj zoni. Kovač smatra da bi, ukoliko Grad otkupi veću površinu zemljišta, moglo biti iskorišćeno za proširenje industrijske zone.

„Sledeće godine za uređenje infrastrukture u samoj Industrijskoj zoni, tačnije u saobraćajnice, vodovodnu i kanalizacionu mrežu i osvetljenje, biće uloženo 20 miliona dinara“, navodi Kovač.

Gradsko rukovodstvo nije planiralo značajniju prodaju imovine sledeće godine. Na spisku je, za sada, kamp „Breza“ na Divčibarama i ukoliko se taj objekat proda, 20 miliona dinara biće uloženo u infrastrukturu Divčibara. „Čak i da se ne proda kamp 'Breza', Grad će sigurno sledeće godine uložiti 20 miliona dinara u rekonstrukciju ulica, uličnu rasvetu i u još neke infrastrukturne radove. Ako uspemo da prodamo kamp biće to dodatna sredstva za radove na Divčibarama, pre svega za izgradnju kanalizacione mreže“, objašnjava Žarko Kovač.

Za razliku od prošle godine kada je za sufinansiranje medijskih projekata iz gradske kase izdvojeno 3,2 miliona dinara, sledeće godine za medije biće izdvojeno deset miliona dinara. Na prvi pogled čini se da će biti tri puta više novca za projektno sufinansiranje medija. Međutim suma koju Valjevo izdvaja za medije ostaje ista kao i lane, s tim što će biti dodato šest milona dinara koliko je iz gradske kase izdvajano za Radio Valjevo, koje je privatizovano i "skinuto" sa budžeta.

 

Odbornici o budžetu 28. decembra

 

Odluka o budžetu skoro da je „skockana“ i pred odbornicima će se naći na sednici Skupštine grada 28. decembra. U Gradskoj upravi ne misle da se kasni sa donošenjem Odluke o budžetu i da se čekao poslednji trenutak kako tvrde odbornici opozicije zamerajući vlasti da „usvaja budžet pred ponoć“. Žarko Kovač objašnjava da je republički budžet usvojen prošle subote, a bez njega nema lokalnih odluka o budžetu. Osim toga, kasnile su smernice i uputstva lokalnim samoupravama za izradu budžeta, koje je Vlada Srbije donela polovinom novembra. „Otuda smo sa pripremom budžeta za narednu godinu mogli da startujemo tek početkom decembra. Bez vladinog uputstva, na primer, nismo znali u kojoj visini možemo da planiramo subvencije, kao ni to da li će subvencije javnim preduzećima biti ukinute“, navodi zamenik gradonačelnika.

Država je lokalnim samouprava preporučila da sledeće godine za tri odsto smanji zarade svima koji se finansiraju iz lokalne kase. “To je preporuka, još uvek nismo odlučili da li ćemo je i prihvatiti”, kaže Žarko Kovač.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara