Registracija Prijava preko FB
Budžetski džak (ilustracija Dušan Arsenić)
Budžetski džak (ilustracija Dušan Arsenić)
26.03.2019, 07:29

Zorica Jelača dobila preko 5,2 miliona dinara za informisanje iz kase Valjeva

č: | fb:

Više od polovine novca iz budžeta Valjeva opredeljenog za informisanje javnosti dobili su Zorica Jelača i Marko Aćimović, direktori i vlasnici beogradskih preduzeća i Udruženja građana.

 

Reč je o preduzećima i licima preko kojih je Zoran Majdak i ranije poslovao sa gradom Valjevom i gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem naplaćujući različite usluge "informisanja". Poput pripreme tekstova za sajt Grada za koje je Gvozdenović preduzeću Marka Aćimovića svakog meseca plaćao 50.000 dinara, ili poput plaćanja preduzeću Zorice Jeleča za izveštavanje sa šahovskog turnira Memorijal "Momčilo Gvozdenović Triša"...

 

Polovina novca iz valjevskog budžeta za lica iz Džona Kenedija 51 Beograd

 

Iz budžeta Valjeva za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja opredeljeno je 7,3 miliona dinara, dok je za usluge informisanja "kupljene" kroz javnu nabavku izdvojeno 4.140.000 dinara, što ukupno iznosi 11.440.000 dinara. Od tog iznosa 6.150.000 dinara dobila su preduzeća Zorice Jelače i Marka Aćimovića.

 

Preduzeće Global Media Broadcast, koje je sa 1000 dinara uloga osnovano 13.02.2018. godine, čiji je direktor i vlasnik Marko Aćimović, dobilo je 410.000 dinara za projekat "Gojazno nije zdravo".

 

Preduzeće Info 24 Media, koje je sa 1000 dinara uloga osnovano 22.01.2019. godine, čiji je direktor i vlasnik takođe Marko Aćimović dobilo je 500.000 dinara za projekat "Gradske teme Valjeva".

 

Preduzeće In Network Solution, koje je sa 1000 dinara uloga osnovano 14.07.2017. godine, čiji je direktor i vlasnik Zorica Jelača dobilo je 400.000 dinara za projekat "Glas za jednakost".

 

Zorica Jelača je i zastupnik Udruženja građana "Zajedno do jednakosti", koje je osnovano 30.05.2018. godine, koje je dobilo je 700.000 dinara za projekat "Bela kuga – naša briga".

 

Zanimljivo je i to da su, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), na istoj adresi Džona Kenedija 51 Beograd, i preduzeće Marka Aćimovića i preduzeće Zorice Jelače i Udruženje građana čiji je zastupnik Zorica Jelača.

 

Pored 1,1 milion dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja, beogradsko preduzeće Zorice Jelače je iz budžeta grada Valjeva dobilo 4.140.000 dinara za usluge informisnja javnosti.

 

Iz valjevskog budžeta novac i za Radoicu Milosavljevića

 

SOS kanal plus iz Beograda, koji je sa 100 dinara uloga osnovan 8.01.2018. godine, čiji je direktor Aleksandar Milutinović dobio je 220.000 dinara za projekat "Budućnost na planeti".

 

Vlasnik SOS kanala plus je Radoica Milosavljević koji je privatizovao pre četiri godine osam televizija za 280 hiljada evra i za koga se tvrdi da je blizak sadašnjem direktoru BIA i funkcioneru SNS-a Bratislavu Gašiću. 

 

Aleksandar Milutinović je vlasnik i direktor i preduzeće Media advertising iz Beograda koje je dobilo 210.000 dinara za projekat "Nas je 10 %".

 

Novac i za očuha šefa kabineta gradonačelnika Valjeva

 

Projekat "Podizanje kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom" sa kojim je konkurisao Nenad Kudić PR atelje za oblikovanje i izradu predmeta od drveta Jelena ART JK Valjevo, iz budžeta Grada biće sufinansiran sa 220.000 dinara.

 

Inače, Nenad Kudić je očuh Borka Aleksića, koji je bio prvi šef kabineta gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića i potpredsednik GrO SNS. Aleksić je trenutno zaposlen u Gradskoj uparvi kao inspektor za sport, ali je "nezvaničan" šef kabineta gradonačelnika Valjeva.

 

Komisija je prvo podelila novac, pa je potom, navodno, ocenjivala projekte

 

Načelnik Gradske uprave Jelica Panjković-Tešić donela je rešenje o dodeli sredstava iz budžeta Valjeva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. Rešenje je doneto na osnovu predloga Komisije za ocenu projekata, koja je od 45 pristiglih izabrala 21 projekat.

 

Sudeći prema zapisniku sa održane sednice, Komisija je prvo podelila novac za 21 projekat, pa su "potom potpisali izjavu da nisu u sukobu interesa niti da obavljaju javnu funkciju", pa su "nezavisno i pojedinačno za svaki projekat, izvršili bodovanje i ocenjivanje", a nakon toga Komisija je donela zaključak u kome se predlaže načelniku Gradske uprave da se u 2019. godini sufinansira 21 projekat.

 

Zanimljivo je da su članovi komisije samo za projekte sa kojima su konkurisala preduzeća Zorice Jelače i Marka Aćimovića, napisali "projekat je dobro postavljen i definisan" ili "projekat je jasno i precizno definisan" ili "projekat je dobro definisan i jasno su predstavljeni ciljevi i aktivnosti" ili "projekat je jasno definisan".

 

Predsednik Komisije za ocenu projekata bio je Aleksandar Simić novinar TV Studio B, a pored njega su tu još bili Miloš Lazić novinar Srpskog telegrafa, Danijela Ivanković novinar i predsednik upravnog odbora Društva novinara Niša, Jovan Stojić valjevski novinar u penziji i Jelena Lekić-Nikolić, master u kulturi, direktor Narodnog muzeja Valjevo.

 

Svoj potpis na zapisnik sa sednice Komisije za ocenu projekata, koja je počela 13. marta u 11 časova a završena u 19.30 časova, pored članova, stavila je i sekretar Komisije Mirjana Goloskoković.

 

 

Aktuelno

Gradska parcela u Industrijskoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Grad prodao svoju parcelu u Grabovici Pre 12 sati 10 minuta

"Pao" prvi milion!

Od četiri parcele koje je Grad ponudio na prodaju, tri u "Stefilu" i jedna u Donjoj Grabovici kod škole, prodata je za milon dinara samo parcela u Grabovici. Vlast u budžetu od prodaje imovine...

Nagrađeni učenici (foto: Miroslava Kojić)
I ove godine u aprilu Pre 7 sati 25 minuta

Izbor najboljih recitatora

Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" održana je u prepunoj ljiškoj biblioteci. Takmičilo se gotovo 50 učenika OŠ "Sava Kerković" Ljig, OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica i SŠ "1300...

Novine (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 13 minuta

Ua tabloidno, a ne tabloidi!

Kukanje nad ovim i onim "u današnjici", staro je koliko i razlikovanje prošlog i vremena današnjeg. S tim što je prošlo dobro staro, uglavnom zato što je prošlo ili što se preguralo. Kukanje...

Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
Solidarno grade novu političku snagu Pre 1 dan 7 sati

Lokalni front Va pristupio Građanskom frontu

Udruženje građana Lokalni front Va pristupilo je asocijaciji Građanski front, koju do sada čini 13 udruženja i pokreta, kako bi gradili novu političku snagu koja će životne probleme građana moći da...  · 8 komentara