Zgrada Radio Valjeva (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada Radio Valjeva (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
29.04.2019, 06:45

Jelača kupila Radio Valjevo za 400.000, a od Grada dobila 6,2 miliona

č: | fb:

Radio Valjevo je prodato za 400.000 dinara, a novi vlasnik ove medijske kuće je beogradsko preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača.

 

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je, krajem februara, oglasila prodaju IP Radio Valjevo u stečaju iz Beograda metodom neposredne pogodbe uz javno prikupljanje ponuda, a procenjena vrednost preduzeća je bila 795.582 dinara.

 

Kako je tada navedeno u oglasu, najznačajnija imovina stečajnog dužnika je dozvola za pružanje medijske usluge i pojedinačna dozvola za korišćenje radio frekfencije koje važe do 1. decembra 2024. godine.

 

Da li je Radio Valjevo ponovo u rukama onih koji su ga "oterali" u stečaj?

 

U oktobru 2015. godine, Radio Valjevo je za 17.400 evra kupila Doris Aćimović iz Beograda. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza ugovor je raskinut u julu 2017. godine, tako da je Radio Valjevo vraćeno akcijskom fondu, odnosno državi.

 

Nakon manje od godinu dana, u martu 2018. godine, Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o otvaranju stečaja Informativnog preduzeća Radio Valjevo, čije je sedište u Beogradu. Stečajni postupak pokrenulo je Ministarstvo privrede zbog prezaduženosti i trajne nesposobnosti plaćanja obaveza.

 

U obrazloženju za otvaranje stečajnog postupka navedeno je da je račun Radio Valjeva u neprekidnoj blokadi 203 dana za iznos od 1.164.232,80 dinara. Osim trajnije nesposobnosti plaćanja, postoji i "prezaduženost kao stečajni razlog jer iz finansijskog izveštaja dužnika za 2016. godinu proizilazi da je vrednost njegove imovine manja od njegovih ukupnih obaveza, a iskazani gubitak je veći od vrednosti kapitala za 3.163.000 dinara".

 

Direktor Radio Valjeva, nakon privatizacije a pre stečaja, bio je Zoran Majdak, a potom je bio odgovorni urednik Radio Valjeva d.o.o. u stečaju.

 

Nije nebitno reći da je Doris Aćimović, bivša vlasnica Radio Valjeva, majka Marka Aćimovića, koji je vlasnik i direktor Preduzeća Info 24 Media, koje je osnovano ove godine a nalazi se na istoj adresi (Džona Kenedija 51/3) na kojoj se nalazi i In Network Solution preduzeće Zorice Jelače koja je novi vlasnik Radio Valjeva.

 

Marko Aćimović je široj javnosti poznat po tome što je krajem januara ove godine, kako je tvrdio, napadnut na Gradskom trgu na protestu "Udruženja boraca rata od 1990. godine", koje je tražilo ostavku gradonačelnika Valjeva, a tada se predstavio kao "novinar koji radi za Kolubarski.info", čiji je urednik Zorica Jelača novi vlasnik Radio Valjeva.

 

Marko Aćimović je široj javnosti poznat i mnogo ranije, tačnije od 2012. godine kada je uhapšen zajedno sa Zoranom Majdakom, tada vlasnikom piratskog Narodnog radija, osumnjičenih za malverzacije sa SMS kvizovima. Prema pisanju Blica, "Majdak je imao nekoliko medija i firmi čija je osnovna delatnost bila organizovanje i emitovanje programa sa kvizovima, kroz koje su oštećeni gledaoci za oko 32 miliona evra".

 

Novi vlasnik Radio Valjeva stari poslovni partner gradonačelnika Valjeva

 

Beogradsko preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača, je osnivač portala Kolubarski.info, čiji je urednik takođe Zorica Jelača. Ona je i zakonski zastupnik Udruženja građana "Zajedno do jednakosti", koje je osnovano u maju prošle godine, čije je sedište na istoj adresi (Džona Kenedija 51/3) na kojoj su In Network Solution i preduzeće Marka Aćimovića.

 

In Network Solution od osnivanja, a osnovano je 14. jula 2017. godine, i Zorica Jelača uspešno posluju sa gradom Valjevom, a saradnja je naročito intenzivirana ove godine.

 

Za usluge informisanja i za projekat iz oblasti javnog informisanja, Zorica Jelača je, preko preduzeća In Network Solution, iz kase Valjeva dobila 4.540.000 dinara, dok je preko Udruženja građana "Zajedno do jednakosti" za projekat iz oblasti javng informisanja dobila 700.000 dinara, a za program od javnog interesa udruženja građana, dobila je 1.000.000 dinara.

 

Tako je Zorica Jelača u ovoj godini iz budžeta Valjeva dobila, za sada, 6.240.000 dinara, a Radio Valjevo, koje su pre toga u stečaj "oterali" Doris Aćimović, majka Marka Aćimovića, i Zoran Majdak, platila 400.000 dinara što 396.000 dinara manje od procenjene vrednosti ove medijske kuće.

 

Iz budžeta Valjeva je 910.000 dinara dobio Marko Aćimović za dva medijska projekta, preko svoje dve beogradske firme. 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 16 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 17 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara