Registracija Prijava preko FB
Zgrada Radio Valjeva (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada Radio Valjeva (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
29.04.2019, 06:45

Jelača kupila Radio Valjevo za 400.000, a od Grada dobila 6,2 miliona

č: | fb:

Radio Valjevo je prodato za 400.000 dinara, a novi vlasnik ove medijske kuće je beogradsko preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača.

 

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je, krajem februara, oglasila prodaju IP Radio Valjevo u stečaju iz Beograda metodom neposredne pogodbe uz javno prikupljanje ponuda, a procenjena vrednost preduzeća je bila 795.582 dinara.

 

Kako je tada navedeno u oglasu, najznačajnija imovina stečajnog dužnika je dozvola za pružanje medijske usluge i pojedinačna dozvola za korišćenje radio frekfencije koje važe do 1. decembra 2024. godine.

 

Da li je Radio Valjevo ponovo u rukama onih koji su ga "oterali" u stečaj?

 

U oktobru 2015. godine, Radio Valjevo je za 17.400 evra kupila Doris Aćimović iz Beograda. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza ugovor je raskinut u julu 2017. godine, tako da je Radio Valjevo vraćeno akcijskom fondu, odnosno državi.

 

Nakon manje od godinu dana, u martu 2018. godine, Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o otvaranju stečaja Informativnog preduzeća Radio Valjevo, čije je sedište u Beogradu. Stečajni postupak pokrenulo je Ministarstvo privrede zbog prezaduženosti i trajne nesposobnosti plaćanja obaveza.

 

U obrazloženju za otvaranje stečajnog postupka navedeno je da je račun Radio Valjeva u neprekidnoj blokadi 203 dana za iznos od 1.164.232,80 dinara. Osim trajnije nesposobnosti plaćanja, postoji i "prezaduženost kao stečajni razlog jer iz finansijskog izveštaja dužnika za 2016. godinu proizilazi da je vrednost njegove imovine manja od njegovih ukupnih obaveza, a iskazani gubitak je veći od vrednosti kapitala za 3.163.000 dinara".

 

Direktor Radio Valjeva, nakon privatizacije a pre stečaja, bio je Zoran Majdak, a potom je bio odgovorni urednik Radio Valjeva d.o.o. u stečaju.

 

Nije nebitno reći da je Doris Aćimović, bivša vlasnica Radio Valjeva, majka Marka Aćimovića, koji je vlasnik i direktor Preduzeća Info 24 Media, koje je osnovano ove godine a nalazi se na istoj adresi (Džona Kenedija 51/3) na kojoj se nalazi i In Network Solution preduzeće Zorice Jelače koja je novi vlasnik Radio Valjeva.

 

Marko Aćimović je široj javnosti poznat po tome što je krajem januara ove godine, kako je tvrdio, napadnut na Gradskom trgu na protestu "Udruženja boraca rata od 1990. godine", koje je tražilo ostavku gradonačelnika Valjeva, a tada se predstavio kao "novinar koji radi za Kolubarski.info", čiji je urednik Zorica Jelača novi vlasnik Radio Valjeva.

 

Marko Aćimović je široj javnosti poznat i mnogo ranije, tačnije od 2012. godine kada je uhapšen zajedno sa Zoranom Majdakom, tada vlasnikom piratskog Narodnog radija, osumnjičenih za malverzacije sa SMS kvizovima. Prema pisanju Blica, "Majdak je imao nekoliko medija i firmi čija je osnovna delatnost bila organizovanje i emitovanje programa sa kvizovima, kroz koje su oštećeni gledaoci za oko 32 miliona evra".

 

Novi vlasnik Radio Valjeva stari poslovni partner gradonačelnika Valjeva

 

Beogradsko preduzeće za informisanje i marketing In Network Solution, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača, je osnivač portala Kolubarski.info, čiji je urednik takođe Zorica Jelača. Ona je i zakonski zastupnik Udruženja građana "Zajedno do jednakosti", koje je osnovano u maju prošle godine, čije je sedište na istoj adresi (Džona Kenedija 51/3) na kojoj su In Network Solution i preduzeće Marka Aćimovića.

 

In Network Solution od osnivanja, a osnovano je 14. jula 2017. godine, i Zorica Jelača uspešno posluju sa gradom Valjevom, a saradnja je naročito intenzivirana ove godine.

 

Za usluge informisanja i za projekat iz oblasti javnog informisanja, Zorica Jelača je, preko preduzeća In Network Solution, iz kase Valjeva dobila 4.540.000 dinara, dok je preko Udruženja građana "Zajedno do jednakosti" za projekat iz oblasti javng informisanja dobila 700.000 dinara, a za program od javnog interesa udruženja građana, dobila je 1.000.000 dinara.

 

Tako je Zorica Jelača u ovoj godini iz budžeta Valjeva dobila, za sada, 6.240.000 dinara, a Radio Valjevo, koje su pre toga u stečaj "oterali" Doris Aćimović, majka Marka Aćimovića, i Zoran Majdak, platila 400.000 dinara što 396.000 dinara manje od procenjene vrednosti ove medijske kuće.

 

Iz budžeta Valjeva je 910.000 dinara dobio Marko Aćimović za dva medijska projekta, preko svoje dve beogradske firme. 

 

Aktuelno

Slobodan Gvozdenović  (foto: skrinšot)
Pet dobrih primera Pre 17 sati 39 minuta

Ko laže taj ...

"Pet dobrih primera rada gradske vlasti u Valjevu", naslov je plaćenog teksta koji je juče objavljen u Kuriru, u kome je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović izneo brojne neistine i obmanuo čitaoce.  · 7 komentara

Plakat Dana muzičke škole (foto: )
Ciklusom koncerata Pre 20 sati 3 minuta

Valjevska muzička škola obeležava 65 godina

Valjevska muzička škola ciklusom koncerata obeležava 65 godina svog uspešnog rada. Večeras od 18 časova u sali škole koncert najmlađih, u sredu je veliki koncert horova i orkestara škole, a...

Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Na Izložbi pozorišnog plakata u okviru "Sterijinog pozorja" Pre 21 sati 56 minuta

Treća nagrada za Dušana Arsenića

Plakat za prošlogodišnji "Abro fest", autora Dušana Arsenića osvojio je treću nаgrаdu na Izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u okviru "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu. Plakat...

Slobodan Gvozdenović na Džez festu (foto: )
Na valjevskom džez festu 20.05.2019

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović izviždan

Druge večeri glavnog programa Džez festa publiku su pozrdavili Aleksandar Gajović državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvzdenović, koga je publika...  · 14 komentara