Konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
30.07.2019, 13:57

Obezbeđenje mi je zabranilo ulazak na konferenciju za novinare na koju sam uredno pozvana!

č: | fb:

Verbalno nasilje, progon, uvrede i omalovažavanja, koja trpim već duže vreme, nastavljena su i danas. Gradska vlast je primenila prinudu, tako što mi nije dozvoljeno da uđem na konferenciju za novinare u salu Gradskog veća, na kojoj je trebalo da bude najavljena manifestacija "Tešnjarske večeri", na koju sam uredno pozvana iz Gradske uprave.

 

Radnik obezbeđenja je stao ispred mene, pored je bila i ekipa TV Valjevo plus, i pitao "gde ste pošli", na šta sam odgovorila da idemo na konferenciju za novinare o Tešnjarskim večerima. Potom se TV ekipi obratio rečima: "Vi možete, izvolite", a meni je rekao: "Ti ne možeš da uđeš!" i zagradio mi je prolaz. Iznenađeno sam upitala zbog čega, usledio je odgovor: "Nisi pozvana, napusti zgradu!".

  

Rekla sam da jesam pozvana i pokazala dva poziva dobijena mejlom; jedan je uputila juče Svetlana Marković, zaposlena u Gradskoj upravi, a drugi jutros u 07.18 sa adrese Protokol grada Valjeva. Na kraju oba poziva piše: "Pozivamo vas da ispratite ovaj događaj!", a u potpisu Kabinet gradonačelnika.

 

Međutim to nije bilo dovoljno radniku obezbeđenja, koji mi i dalje nije dozvoljavao da uđem na konferenciju za novinare insistirajući da napustim zgradu.

Hol Gradske uprave

Hol Gradske uprave (Foto: Kolubarske.rs)

Pokušala sam da snimim, telefonom, radnika obezbeđenja koji me onemogućava da obavljam svoj posao i ne dozvoljava ulazak na konferenciju za novinare, međutim on mi je zapretio da će pozvati policiju. Na moj odgovr da i treba da pozove policiju kako bi se utvrdilo zbog čega me sprečava da radim svoj posao, ponovo mi je naredio da "napustim hol". Potom je pozvao kolegu, koji je ubrzo došao sa istim zahtevom – da "napustim objekat" i da će "zvati policiju, ako nastavim da snimam".

 

Za to vreme u sali, u kojoj su već bili organizatori konferencije i novinari, kolega sa TV Valjevo plus preneo je kolegi iz Napreda da neće da me puste, a on je organizatore pitao da li je tačno da nekim novinarima nije dozvoljen ulazak u salu?

 

Kako mi je kasnije preneto, organizatori su prvo bili zbunjeni nije im bilo jasno o čemu se radi, saznavši šta je u pitanju prebacivali su jedni sa drugih ko odlučuje o tome ko može a ko ne može da uđe u salu, da li organizatori konferencije za novinare ili domaćin Gradska uprava. Tek nakon nekog vremena odlučili su da nema nikakvih prepreka, te su rekli radniku obezbeđenja da može i mene da pusti u salu.

 

Vidno uznemirena nisam mogla koncentrisano da pratim konferenciju, ali sam ostala do kraja da bih pitala ko je i zbog čega naredio radniku obezbeđenja da me ne pusti na konferenciju za novinare. Organizatori - direktori Centra za kulturu, Muzeja i Turističke organizacije, su rekli da oni nisu dali takav nalog obezbeđenju uz izvinjenje zbog neprijatnosti koju sam doživela od radnika obezbeđenja.

 

To što sam doživela je više od neprijatnosti i poniženja. Onemogućena sam da obavljam svoj posao, uskraćeno mi je Ustavom zagarantovano pravo – pravo na rad, i izložena sam diskriminaciji koja je zabranjena po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

 

Novinari, inače, imaju status "lica koja vrše poslove od javnog značaja", ali ne obazirući se na to, radnik obezbeđenja me je prinudom sprečio da obavljam svoj posao, a svojim bahatim odnosom me ponizio. Zbog toga sam ceo slučaj prijavila u Policijsku upravu Valjevo tražeći da se utvrdi identitet radnika obezbeđenja, kao i lica po čijem nalogu ili ovlaščenju mi je zabranio ulazak na konferenciju za novinare, radi podnošenja prijave.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 18 sati 55 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 7 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 20 sati 28 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...