Registracija Prijava preko FB
Valjevo (mart 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (mart 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2020, 12:15

"Virus se nalazi u našoj sredini", obavestio sugrađane gradonačelnik Valjeva

č: | fb:

Komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva obratio se sugrađanima Valjeva saopštenjem u kome ih obaveštava da se "virus nalazi u našoj sredini", ali nije saopštio koliko u Valjevu ima obolelih, koliko u kućnoj izolaciji, niti je rekao kakva je epidemiološka situacija, naročito u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

 

"Oboleli koji su na lečenju, kao i njihovi kontakti koji su u kućnoj izolaciji, ukazuje da se virus nalazi u našoj sredini i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno kao da su svi oboleli ili sumnjivo oboleli i dosledno sprovode mere kućne izolacije i lične zaštite. Prisustvo virusa u našoj sredini posebno ugrožava starije osobe i hronične bolesnike", saopštio je Slobodan Gvozdenović.

 

Ovo je prvo obraćanje građanima Valjeva, i to preko saopštenja, prvog čoveka Valjeva od kada je potvrđen prvi slučaj obolelog Valjevca od korona virusa, a to je bilo 15. marta, i prvo obraćanje od uvođenja vanrednog stanja.

 

U tom saopštenju, koje je juče prosleđeno medijima, navodi se da će se, "na osnovu preporuka Stručno-operativnog tima za epidemije grada Valjeva, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja obolelih, sprovoditi protivepidemijske mere":

 

  • Nalaže se da se u dozvoljeno vreme za izlazak nose zaštitne maske i rukavice. Ako  imate simptome respiratorne infekcije (kašljete i kijate i/ili imate povišenu telesnu temperaturu ) izolujte se u kući dok ne dobijete bliže informacije od epidemiologa ili izabranog lekara. Ukoliko vam predlože da ostanete u kući neka vas neguje samo jedna osoba
  • U kućnoj izolaciji češće provetravajte prostorije, brišite i dezinfikujte nameštaj, predmete, radne površine i podove, perite ruke i pojačano održavajte ličnu higijenu.
  • Nalaže se da, svi oni koji traže lekarsku pomoć u zdravstvenim ustanovama, nose zaštitne maske i rukavice.

 

Sprovođenje naloženih mera se odnosi i na poslodavce koji su za svoje zaposlene bliže odredili mere zaštite.

 

"Grad je blagovremeno pojačao čišćenje, pranje i dezinfekciju javnih površina, a posebno neposrednog okruženja zdravstevnih ustanova i najprometnijih objekata i iste će i dalje  sporovoditi, a po potrebi i pojačavati", navodi se u saopštenju.

Pranje ulica

Pranje ulica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Epidemiološka situacija se prati, a mere će se prilagođavati aktuelnom trenutku, poručio je u saopštenju za javnost komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

 

Aktuelno

Crtež korona virus (Pavle Maksimović) (foto: )
Zlatno doba Pre 18 sati 11 minuta

Konrade odlazi

"Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa", Artur Šopenhauer.    Tek kad prođe epidemija počinje lečenje. Vođa je svojim nastupima nadomestio zatvaranje pozorišta....