Ambulanta u Novom naselju (foto: Branko Petrović)
Ambulanta u Novom naselju (foto: Branko Petrović)
03.04.2020, 10:08

U ambulanti u Novom naselju počelo testiranje na novi koronavirus

č: | fb:

U ambulanti u Novom naselju, u koju dolaze građani koji osete simptome koji upućuju na novi koronavirus, od juče je počelo i testiranje pacijenata koji su sumnjivi na KOVID-19. Direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić kaže da je u Zavod za biocide u Beogradu poslato 16 uzoraka, a rezultati će biti poznati narednih dana.

 

Prema dostupnim podacima u Valjevu ima 53 potvrđenih slučaja novog korona virusa. Rezultati uzoraka, preko 20, koji su poslati u Beograd prošle nedelje još uvek nisu poznati.

  

Tokom ove nedelje tehničari valjevskog Doma zdravlja prošli su neophodnu obuku, a iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" stigli su testovi, za sada 15 komada, jedan je "pozajmljen" iz Opšte bolnice, a prema rečima dr Antić Valjevu je potrebno bar 100 testova.

 

Ona navodi da su neophodni kako bi bili testirani zdravstveni radnici Doma zdravlja, njih 56, i 70 zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje koji su u izolaciji više od dve nedelje i čekaju da počnu da rade. "Hitno nam je potreban veći broj testova, mnogo bi nam značilo da se bar neki od naših kolaga vrate na posao, da rasterete one koji sve vreme rade", rekla je dr Branka Antić. 

Branka Antić

Branka Antić (Foto: DjordjeDjokovic)

 

U ambulanti u Novom naselju dnevno se pregleda i do 60 pacijenata, kojima se uradi fizikalni pregled, krvna slika, a ukoliko je potrebno šalju se na rendgen u Opštu bolnicu, nakon toga specijalisti procenjuju da li će ići u kućnu izolaciju ili će biti upućeni na bolničko lečenje u Beograd. 

 

Valjevski Dom zdravlja praktično je preuzeo ulogu Zavoda za javno zdravlje, čije su laboratorije pre deset dana prestale da rade jer je petoro radnika zaraženo korona virusom, tako da uzorkovanje - uzimanje brisa grla i nosa neophodnih za testiranje na novi koronavirus sada rade tehničari Doma zdravlja. Pored toga Hitna služba Doma zdravlja prevozi pacijente u Beograd.

 

Direktorka Doma zdravlja navodi da se praktično svi pregledi i analize rade u ambulanti u Novom naselju i dodaje da bi mogli da rade i snimnaje pluća kada bi imali mobilni rendgen aparat. Za potrebe ambulante ustupljen je i prostor apoteke, koja se nalazi u istom objektu, i tu se, objašnjava dr Antić, radi uzorkovanje.

 

Pored toga što se uzimanje brisa grla i nosa radi u ambulanti u Novom naselju, uskoro će moći da se radi i u kućnim uslovima kod onih koji su u izolaciji i koji imaju simptome novog korona virusa. Kako nam je rečeno u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi važno je da u Valjevo stigne dovoljan broj testova kako bi bili uzorkovani svi koji su sumnjivi na KOVID-19.

 

Podsećamo, da građani koji osete simptome koji upućuju na novi korona virus kao što je suvi kašalj, bol u grlu ili povišena temperatura, treba da se jave u ambulantu u Novom naselju. Brojevi telefona za sve informacije i konsultacije su: 014 239 798, 064 8321 967 i 064 8321 140.

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 46 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 1 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara