Registracija Prijava preko FB
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
29.04.2020, 09:09

Dr Živković podneo ostavku iz ličnih i moralnih razloga

č: | fb:

Doktor Zoran Živković podneo je neopozivu ostavku na mesto rukovodioca Stručno-operativnog timu za zaštitu i sapasavanje od epidemija (SOT) na koje je postavljen 16. aprila.

 

U ostavci, koju je jutros predao komandantu Štaba za vanredne situacije, dr Živković navodi da ostavku podnosi iz ličnih i moralnih razloga.


"Verum, ipsum factum je premisa na kojoj sam insistirao od samog početka mog predsedničkog mandata na čelu SOT,  jer sam prvenstveno lekar i moj posao je da čuvam život ljudi. Moj isključivi cilj je bio da upozorim i apelujem na gradjane Ljiga da u ovim trenucima imaju još odgovorniji odnos prema sebi i svojim najbližima. Reći potencijalno žarište je oprez, a reč žarište je već nešto drugo. Izjava gradonačelnika grada Valjeva izneta u medijima prema kojoj su "tamo neki lupetali o Ljigu kao potencijalnom žarištu" predstavlja vrhunac degradacije struke i stvaranje ambijenta u kom naša dalja saradnja postaje bespredmetna", navodi dr Živković u saopštenju za medije.

 

Dr Zoran Živković je za rukovodioca Stručno-operativnog tima postavljen 16. aprila, što je bila četvrta promena na čelu ovog stručnog tima od formiranja, 15. marta.

 

Prvo je na tom mestu bila epidemiolog dr Marija Gavrilvić, direktorka Zavoda za javno zdravlje, koju je komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović smenio 3. aprila, bez obrazloženja, i umesto nje na čelo SOT postavio dr Branku Antić, direktorku Doma zdravlja Valjevo.

 

Ubrzo, nakon samo deset dana, Gvozdenović smenjuje i dr Antić, mada je ona u izjavi novinarima tvrdila da nije smenjena nego je podnela ostavku. Komandant Štaba dr Gvozdenović odlučuje 13. aprila da umesto dr Antić na čelo SOT vrati dr Gavrilović, što ona nije prihvatila.

 

Navela je da ne želi da se vrati na čelo tog stručnog tima, a sa tog mesta je smenjena jer se nije slagala sa načinom vođenja Štaba za vanredne situacije grada, pre svega načinom trošenja novca koji uplaćuju privrednici za pomoć valjevskoim zdravstvenim ustanovama, kao i zbog toga što nije želela da bude odgovorna za aktivnosti u koje nema uvid. O tome je u pismu obavestila premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara.

 

S obzirom na to da je dr Antić smenjena, a dr Gavrilović nije prihvtila ponovno imenovanje, SOT je tri dana bio bez rukovodioca, sve do 16. aprila kada je komamdant dr Gvozdenović odlučio da na to mesto postavi dr Zorana Živkovića, koji je o svom postavljenju saznao dan ranije na društvenim mrežama.

 

Štab za vanredne situacije grada je zaključak o imenovanju dr Zorana Živkovića za rukovodioca SOT doneo na sednici 16. aprila. Nakon 13 dana, i dr Živković je podneo ostavku. On iz ličnih i moralnih razloga.

 

Ko je sledeći i koliko će izdržati?

Aktuelno

Zahvalnica vrtića herojima (foto: Đorđe Đoković)
U vreme pandemije Pre 22 sati 16 minuta

Valjevski vrtići se zahvalili "našim herojima"

Zaposleni i mališani u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" zahvalili su se svim, kako su ih nazvali, "našim herojima" koji su svojim radom doprineli suzbijanju širenja koronavirusa i ponovnom...

Izbori 2020 (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: Korisnik)
GIK proglasio Pre 17 sati 32 minuta

Peta lista GG Lokalni front Va-Slobodni ljudi

"Grupa građana Lokalni front Va – Slobodni ljudi" naziv je liste sa 20 kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu. To je peta izborna lista kandidata za loklna izbore koji će biri održani 21. juna.  · 12 komentara