Registracija Prijava preko FB
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
29.04.2020, 09:09

Dr Živković podneo ostavku iz ličnih i moralnih razloga

č: | fb:

Doktor Zoran Živković podneo je neopozivu ostavku na mesto rukovodioca Stručno-operativnog timu za zaštitu i sapasavanje od epidemija (SOT) na koje je postavljen 16. aprila.

 

U ostavci, koju je jutros predao komandantu Štaba za vanredne situacije, dr Živković navodi da ostavku podnosi iz ličnih i moralnih razloga.


"Verum, ipsum factum je premisa na kojoj sam insistirao od samog početka mog predsedničkog mandata na čelu SOT,  jer sam prvenstveno lekar i moj posao je da čuvam život ljudi. Moj isključivi cilj je bio da upozorim i apelujem na gradjane Ljiga da u ovim trenucima imaju još odgovorniji odnos prema sebi i svojim najbližima. Reći potencijalno žarište je oprez, a reč žarište je već nešto drugo. Izjava gradonačelnika grada Valjeva izneta u medijima prema kojoj su "tamo neki lupetali o Ljigu kao potencijalnom žarištu" predstavlja vrhunac degradacije struke i stvaranje ambijenta u kom naša dalja saradnja postaje bespredmetna", navodi dr Živković u saopštenju za medije.

 

Dr Zoran Živković je za rukovodioca Stručno-operativnog tima postavljen 16. aprila, što je bila četvrta promena na čelu ovog stručnog tima od formiranja, 15. marta.

 

Prvo je na tom mestu bila epidemiolog dr Marija Gavrilvić, direktorka Zavoda za javno zdravlje, koju je komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović smenio 3. aprila, bez obrazloženja, i umesto nje na čelo SOT postavio dr Branku Antić, direktorku Doma zdravlja Valjevo.

 

Ubrzo, nakon samo deset dana, Gvozdenović smenjuje i dr Antić, mada je ona u izjavi novinarima tvrdila da nije smenjena nego je podnela ostavku. Komandant Štaba dr Gvozdenović odlučuje 13. aprila da umesto dr Antić na čelo SOT vrati dr Gavrilović, što ona nije prihvatila.

 

Navela je da ne želi da se vrati na čelo tog stručnog tima, a sa tog mesta je smenjena jer se nije slagala sa načinom vođenja Štaba za vanredne situacije grada, pre svega načinom trošenja novca koji uplaćuju privrednici za pomoć valjevskoim zdravstvenim ustanovama, kao i zbog toga što nije želela da bude odgovorna za aktivnosti u koje nema uvid. O tome je u pismu obavestila premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara.

 

S obzirom na to da je dr Antić smenjena, a dr Gavrilović nije prihvtila ponovno imenovanje, SOT je tri dana bio bez rukovodioca, sve do 16. aprila kada je komamdant dr Gvozdenović odlučio da na to mesto postavi dr Zorana Živkovića, koji je o svom postavljenju saznao dan ranije na društvenim mrežama.

 

Štab za vanredne situacije grada je zaključak o imenovanju dr Zorana Živkovića za rukovodioca SOT doneo na sednici 16. aprila. Nakon 13 dana, i dr Živković je podneo ostavku. On iz ličnih i moralnih razloga.

 

Ko je sledeći i koliko će izdržati?

Aktuelno

Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Demokratske stranke Pre 16 sati 10 minuta

Laza ili Đole – lažna dilema valjevskih izbora

Dve bratske i još uvek vladajuće stranke građanima nude lažnu dilemu da biraju između dvojice kandidata njihovih stranaka, a sve glumeći tobožnji sukob ideja, koncepata..., kažu demokrate i...  · 10 komentara

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka Pre 17 sati 58 minuta

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...

Podela paketa (foto: www.mionica.rs)
U okviru projekta Švajcarska agencija za razvoj i saradnju 3.06.2020

Podela humanitarnih paketa u Mionici

Predstavnici Asocijacije "Duga" i opštine Mionica su počeli sa podelom humanitarnih paketa za 65 socijalno najugroženijih porodica. U okviru projekta "Odgovor na KOVID-19 pandemiju na teritoriji...