Slobodan Gvozdenović na Džez festu (2019.) (foto: Kolubarske.rs)
Slobodan Gvozdenović na Džez festu (2019.) (foto: Kolubarske.rs)
12.05.2020, 06:22

Nema džez-festa! Osveta Gvozdenovića zbog zvižduka i još ponečega?

č: | fb:

Odlukom gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, ove godine neće biti održan Valjevski džez fest, festival koji je bez prekida trajao 35 godina.

 

Kako je obrazloženo u odluci koju je Slobodan Gvozdenović doneo samo dva dana pre ukidanja vanrednog stanja, a koja je objavljena u Službenom glasniku Valjeva od 4. maja, Džez fest i još tri stalne gradske manifestacije - Memorijalna trka "General Đukić", Memorijalni šahovski turnir "Selimir Manojlović" i Olimpijske seoske igre, neće biti održane "zbog nedovoljnih sredstava u budžetu grada Valjeva".

 

Slobodan Gvozdenović je procenio da u "najboljem budžetu u istoriji Valjeva", kako je pre par meseci tvrdio za gradsku kasu, neće biti novca za najstariji domaći džez festival na kome je u prethodne tri i po decenije nastupilo preko 1.200 muzičara i više od sto bendova iz zemlje i inostranstva.

 

Međutim ovu samovoljnu odluku gradonačelnika, koju je doneo iskoristivši vreme vanrednog stanja, treba da potvrdi Skupština grada i to "čim bude u mogućnosti da se sastane, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka ratnog stanja i elementarne nepogode".

 

U budežtu grada za Valjevski džez fest izdvojen je identičan iznos kao i prošle godine 3,5 miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture i informisanja festival lane podržalo sa dva miliona dinara. Sa istom sumom Centar za kulturu je i ove godine konkurisao kod Ministarstva kulture i informisanja za Valjevski džez fest.

 

Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju Ministarstvo je poslalo dopis Centru za kulturu da se do četvrtka 14. maja izjasni da li odustaje od projekta Valjevski džez fest, s obzirom na to da je bio planiran za kraj maja, a zbog pandemije koronavirusa nije moguće organizovati festival u tom periodu, ili će biti održan u nekom drugom terminu.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs navodi da je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rekao da Centar za kulturu pošalje dopis Ministarstvu kulture i informisanja da odustaje od projekta Valjevski džez fest, čime se odriče dva miliona dinara koje je republika bila spremna da izdvoji za festival.

 

Prema zamisli organizatora okosnicu ovogodišnjeg festivala bi činile žive legende Yu džeza sa novim nadama. "Bruka i sramota", bila je reakcija legendi i mladih nada do kojih je stigla vest da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović odlučio da ove godine ne bude Valjevskog džez festa.

 

Aleksandar Gajović i Slobodan Gvozdenović na Džez festu (2019.)

Aleksandar Gajović i Slobodan Gvozdenović na Džez festu (2019.) (Foto: Kolubarske.rs)

Podsećanja radi recimo da je prilikom otvaranja prošlogodišnjeg Valjevskog džez festa, Aleksandar Gajović državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja čestitao Valjevu na "kontinuitetu 35 godina održavanja lepog festivala, čiji je kvalitet i značaj prepoznalo Ministarstvo, i zato će Valjevski džez fest podržavati i narednih godina, jer je to manifestacija koja zaslužuje poseban tretman".

 

Nažalost tako ne misli i valjevski gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. Možda zbog "posebnog tretmana" koji je on imao lane prilikom otvaranja festivala kada mu je publika u punoj sali Centra za kulturu zviždala uz povike "ua" i na taj način pokazala šta misli o njemu i njegovom obavljanju dužnosti gradonačelnika.

 

Ministarstvo kulture i informisanja je prepoznalo značaj Valjevskog džez festivala, a šta građani treba da prepoznaju u odluci Slobodana Gvozdenovića? Da li osvetu zbog zvižduka ili zbog toga što sebe i svoje prijatelje ne vidi u tom festivalu?

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 10 sati 37 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 17 sati 53 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara