Registracija Prijava preko FB
Stjepko Gut kvintet na Valjevskom džez festu (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Stjepko Gut kvintet na Valjevskom džez festu (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
14.05.2020, 06:49

"Džez festa će sigurno biti, nećemo dozvoliti da se prekine"

č: | fb:

Savet Valjevskog džez festa veruje da odbornici Skupštine grada neće potvrditi odluku gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da se ove godine ne održi Džez fest "zbog nedovoljnih sredstava u budžetu grada Valjeva".

 

Predsednik Saveta Aleksandar Urošević za Kolubarske.rs kaže da Savet i svi ljudi koji su uključeni u organizaciju manifestacije "rade  pripreme kao da će Festival biti održan", a istovremeno čekaju odluku Skupštine grada.

 

Urošević, kao i ostali članovi Saveta, ne vidi razlog zbog kojeg bi Skupština prihvatila odluku gradonačelnika, ali, dodaje da će, ukoliko je ipak potvrdi, oni napraviti festival sopstvenim snagama, bez finansijske pomoći Grada, uz podršku donatora. U tom slučaju Valjevski džez fest biće održan "čim se steknu uslovi", najverovatnije u septembru ili oktobru. Ovogodišnji 36. Valjevski džez fest trebalo je da bude održan krajem maja, ali to sada nije moguće, zbog pandemije koronavirusa.

 

Aleksandar Urošević

Aleksandar Urošević (Foto: Kolubarske.rs)

Džezeri, ne samo valjevski, a naročito osnivači Valjevskog džez festa, ne mogu da veruju da ove godine neće biti festivala koji traje 35 godina i koji je odolevao mnogim nedaćama, poput sankcija i bombardovanja.

 

Jedan od osnivača i umetnički direktor Festivala pune 32 godine, naš poznati saksofonista Valjevac Jovan Maljoković rekao je za Blic da je mu je žao i da je zatečen odlukom da ove godine neće biti Džez festa. Navodi da se "održavao i u vreme najcrnje hiperinflacije i jedini je domaći festival džeza koji nikada nije imao pauzu, za razliku od, na primer, beogradskog koji je imao prekid od deset godina".

 

Aleksandar Urošević naglašava da su svi ti ljudi, na čelu sa Maljokovićem, koji su pokrenuli džez u Valjevu, dali mu dušu i deo sebe, napravili festival koji je postao brend Valjeva i poklonili ga gradu.


Važno je zbog kontinuiteta da se Valjevski džez fest, koji je i ranije imao teške periode, održi ove godine.

 

Dva miliona dinara, koliko je trebalo da izdvoji Ministarstvo za kulturu i informisanje za ovogodišnji džez fest je "otišlo u nepovrat". Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju Centar za kulturu, koji je konkurisao za republička sredstva sa projektom Valjevski džez fest, je po nalogu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića "brzom brzinom" odgovorio na upit Ministarstva da li odustaju od projekta ili će Festival biti organizovan u drugom obliku i terminu zbog pandemije koronavirusa. Odgovor je bio kratak – odustaje se!

 

Kako komentariše to što je Centar za kulturu odustao od Valjevskog džez festa pre nego što je odluku gradonačelnika potvrdila Skupština grada, Urošević kaže da Savet nije mogao da utiče na takav odgovor Centra za kulturu, i ponavlja da oni nisu krivi zbog toga što je taj novac izgubljen.

 

Odgovarajući na pitanje da li su razgovarali sa gradonačelnikom i da li su pokušali da ga ubede ili zamole da odustane od svoje odluke, Aleksandar Urošević kaže da članvi Saveta nisu imali priliku da razgovaraju i dodaje da su iz medija saznali da je gradonačelnik doneo odluku da Valjevskog džez festa ove godine neće biti zbog nedostatka novca.

 

"Nas niko nije pozvao, niti nam je saopšteno da ove godine neće biti održan Festival. Mislim da je to bila lična odluka gradonačelnika bez dogovora sa partijom, jer kome ide u prilog da se ne održi nešto što ima tradiciju i podršku Republike. Srpska napredna stranka je na vlasti u Beogradu i Pančevu, i u ta dva grada će biti džez festivala", navodi Urošević.

 

On naglašava da je Valjevski džez festival iznad svake politike. "Festival je gradski i u interesu je grada, bio je i biće iznad politike. Festivala će i ove godine sigurno biti u kojoj god formi, ali nećemo dozvoliti da se prekine, zbog nas i grada, ali i zbog generacija koje dolaze posle nas", poručio je Aleksandar Urošević, predsednik Saveta Valjevskog džez festa.

 

Aktuelno

Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Demokratske stranke Pre 13 sati 35 minuta

Laza ili Đole – lažna dilema valjevskih izbora

Dve bratske i još uvek vladajuće stranke građanima nude lažnu dilemu da biraju između dvojice kandidata njihovih stranaka, a sve glumeći tobožnji sukob ideja, koncepata..., kažu demokrate i...  · 10 komentara

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka Pre 15 sati 24 minuta

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja Pre 1 dan 15 sati

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...

Podela paketa (foto: www.mionica.rs)
U okviru projekta Švajcarska agencija za razvoj i saradnju Pre 1 dan 11 sati

Podela humanitarnih paketa u Mionici

Predstavnici Asocijacije "Duga" i opštine Mionica su počeli sa podelom humanitarnih paketa za 65 socijalno najugroženijih porodica. U okviru projekta "Odgovor na KOVID-19 pandemiju na teritoriji...