Manifestacija za pamćenje

Jubilarni, trideseti Dani gljiva na Divčibarama po prvi put pod snegom!

Snežni Dani gjiva na Divčibarama (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)
Snežni Dani gjiva na Divčibarama (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Posle tri decenije održavanja manifestacije, prvi put smo se susreli sa pravim zimskim izdanjem Dana gljiva – i to na Divčibarama, sve zavejano! Na mnogo toga smo bili spremni, ali na ovo baš i nismo.

Još u petak, dok smo se iz Podbukova peli ka Divčibarama, dočekala nas je vejavica. Kamioni pored puta, od Kaone do Divčibara putovali smo "nivom" – činilo se, satima. 

Đole i ja probijali smo se pored zavejanih vozila i oborenog drveća, a pri samom prilazu Divčibarama naišli smo na dva zavejana autobusa puna dece. Zadovoljni što smo stigli, ulazimo na Divčibare – ali na prvom prevoju "niva" ni makac dalje. Vetar duva kao nikad, sneg veje, a nigde nikoga... Veselo, da veselije ne može!

Snežni Dani gljiva na Divčibarama
Snežni Dani gljiva na Divčibarama(Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Uveliko su stizali pozivi: da li se manifestacija odlaže? Da li ima prolaza? Ljudi zaglavljeni u snegu, posebno oni koji su krenuli preko Mionice. Svima koji još nisu pošli savetovao sam da ne kreću – bezbednost pre svega.

Uz pomoć Peđe i Obradovića nekako oslobađamo "nivu", a Đole odlazi da spašava decu iz autobusa. Ja pešaka, po smetovima, do hotela. Boran javlja da sa kombijem ne može da dotera eksponate – dva puta je pokušavao, bez uspeha.

Mićko iz Ljiga dovozi gljive za gulaš – 120 kilograma zamrznutih gljiva! I on čeka blizu Divčibara, a kad je konačno stigao, trebalo ih je preneti do hotela. A veje li veje... Duva li duva...

Tokom večeri, svi se nekako okupljamo u toplom hotelu. Stiže i Dragana iz Beograda – slučajno zaustavlja Đoleta koji se vraćao po decu. Dolazi i šumarska ekipa sa kazanom za gulaš, a Miloš preko smetova donosi pečeno prase.

U međuvremenu, dobijamo potvrde da su učesnici stigli iz Novog Sada, Šapca, Bačke Palanke, Užica, Arilja, Požege... Donosimo odluku: manifestacija se održava! Ispoštovaćemo sve koji su došli na ceo vikend – uprkos snegu.

Organizovana je izložba nagrađenih dečjih crteža – 18 radova iz 18 škola širom Srbije. Izložene su i dečje fotografije gljiva i drugi kreativni radovi.

Nagarade za Dane gljiva
Nagarade za Dane gljiva(Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

U subotu rano ujutru, šumari započinju kuvanje gulaša u snegu, a pridružuje se i ekipa Filipa Stanića. Nagrade za dečje radove dodeljene su Užičanima – jer su jedini uspeli da dođu. Ostalima ćemo poslati poštom.

Sneg je oduševio decu! Organizovali smo takmičenje u pravljenju gljiva od snega – uskoro je cela okolina hotela bila preplavljena snežnim gljivama.

Dogovor za naredne Dane gljiva: manifestacija se održava prve subote oktobra, a u slučaju kiše ili snega – pomera se za sledeću subotu. Jasno, precizno, da svi znaju.

Spremanje gulaša od gljiva
Spremanje gulaša od gljiva(Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

I umalo da zaboravim, svi su bili oduševljeni šumarskim gulašom, ali je nagradu za najbolji gulaš dobila ekipa Filipa Stanića, za njega je komisija specijalno bodovala uspešno i neuspešno učešće na prethodnim takmičenjma.

U svemu smo, kao uvek, imali svesrdnu pomoć osoblja hotela "Heba", a i Miša je savladao tehniku rada na malom čistaču pa je očistio i prilazni put i parking.

Dragić Tomić
Dragić Tomić(Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Oni koji su bili – poneli su nezaboravne utiske. Jer ovo su bili drugačiji Dani gljiva. Snežni. Jubilarni. Trideseti. I neponovljivi.

Umesto zaključka:

  • Gljive rastu i pod snegom – dokazano na Divčibarama!
  • Dani gljiva – jedina manifestacija gde se sneg ne odlaže, već oblikuje!
  • Ko nije pravio gljivu od snega – nije bio na Divčibarama!

Autor tksta: Dragić Tomić predsednik Gljivarskog društva