Povodom Svetskog dana hrane: Saveti za zdravu jesenju ishranu

Na Svetski dan hrane, koji se obeležava 16. oktobra u Kalendaru javnog zdravlja, prim. dr Jasmina Lukić, subspecijalista dijetoterapeut, dala je važne preporuke o ishrani u jesenjem periodu.
Dr Lukić je rukovodilac Savetovališta za ishranu Doma zdravlja Valjevo, koje uspešno radi svakog petka već 18 godina, ponosno ističući kontinuitet i rezultate rada. Potreba za stručnim savetodavnim radom potvrđuje se time što i nakon skoro dve decenije postojanja, Savetovalište i dalje posećuju i novi pacijenti i oni koji kontrolišu postignute rezultate.
Prepoznaje se sve veća potreba za stručnim nadzorom pravilne ishrane jer je nepravilna ishrana u osnovi mnogih oboljenja, pre svega kardiovaskularnih, koja su preventabilna. Opšta populacija, uključujući i dečji uzrast, suočava se sa problemom nepravilne ishrane i gojaznosti, što se mora prevenirati edukacijom.
Dr Lukić naglašava da je za zdravlje u jesenjem periodu najvažnije živeti u skladu sa prirodom, koristeći sezonski dostupne namirnice. Iako su marketi danas prebogati ponudom iz različitih podneblja, hrana iz podneblja u kome se živi najviše prija organizmu.
"Tokom jeseni je važno sačuvati organizam od infekcije, podići imunitet i grejati organizam", navela je dr Lukić. To se ne odnosi samo na toplu hranu, već na namirnice koje razgradnjom otpuštaju energiju bitnu za očuvanje telesne toplote i jačanje imuniteta. Snižavanjem spoljašnje temperature, metabolizam se usporava radi očuvanja funkcija, a pravilnom i ujednačenom ishranom taj proces se može potpomognuti.
Osim raznovrsne ishrane, ključno je pravilno rasporediti obroke i birati način pripreme namirnica (kuvanje/barenje) koji zadržava njihova korisna svojstva. Time se poboljšava varenje i iskoristljivost hranjivih materija, što sveukupno deluje na otpornost organizma.
Dr Lukić je dala prednost namirnicama koje se mogu naći na pijaci, a posebno je istakla bundevu, koju naziva "kraljicom jesenje trpeze".
"Bundeva je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima, vrlo je kvalitetna namirnica. Dobra je i kao zdrav desert, a nezamenjiva u potažima i varivima jer je odlična za dobro varenje", objasnila je.
Preporučuje svakodnevno konzumiranje supa, čorbi ili potaža od različitog povrća. Od voća, izdvaja jabuke i kruške zbog dostupnosti i bogatstva vitaminima. Salate su obavezne, u kombinaciji više vrsta povrća i voća, poput cvekle, šargarepe i kupusa. Poseban značaj ima kiseli kupus, bogat vitaminom C, koji nastaje fermentacijom.
Umesto voćnih sokova, dr Lukić savetuje konzumaciju bobičavog voća u celom obliku. Kao interesantno obogaćenje jesenje ishrane, iako nije sa našeg podneblja, navela je nar, zbog bogatstva fitoestrogenima.
Pravilnom ishranom u ovom periodu može se sprečiti i pojava depresije, karakteristične za jesenji ritam života. Umesto tople čokolade i kolača, preporučuju se tople alternative kao što su čajevi, pečeno voće, ovsene ili heljdine kaše obogaćene bademima ili orasima sa cimetom. Takve kaše mogu poslužiti kao ukusan i koristan doručak ili zdrava užina, uz obavezno prisustvo supa i čorbi.
Dr Lukić je zaključila da uravnotežena ishrana, pravilno raspoređeni obroci i umerena fizička aktivnost, poput šetnje, obogaćuju jesenji period i omogućavaju da se u njemu uživa sa više snage i pojačanim imunitetom u odbrani od predstojeće sezone virusnih infekcija.
Što se tiče trenda suplementacije, dr Lukić izdvaja vitamin D. Nauka i analize su pokazale da je i u našem podneblju, uprkos suncu, poslednjih godina prisutan manjak vitamina D u opštoj populaciji, čak i kod dece.
"Veliki broj osoba, ranije je to bilo češće u ženskoj populaciji, sada je to uobičajeno sveprisutno. Dokazano je da organizam rastom i razvojem popunjava receptore koji postoje za akumulaciju i prijemčivost vitamina D prirodnim putem. Mi smo zasitili naše receptore i nemamo mogućnost da ga proizvodimo", pojasnila je dr Jasmina Lukić, dodajući da suplementacija nije neophodna za svakoga i da se lako proverava i preporučuje od strane lekara po potrebi.