Aleksandar Vučić (foto: skrinšot)
Aleksandar Vučić (foto: skrinšot)
11.12.2023, 10:51

"Podržati listu", važnije je od glasanja za nju...

č: | fb:

Šta će učesnici u predizbornoj kampanji koristiti, njihova je stvar. (Trebalo bi, da je i izvesnih organa). A onih kojima se učesnici pritom koriste "za jednokratnu upotrebu", nije samo njihova nego i dotičnih. Jeste jednokratna, ali sećanje na nju je trajnije...

 

Tako je i sa aktuelnim "podržavanjem lista" vladajućih stranaka od strane "istaknutih ličnosti" koje nisu njihovi članovi, samo imenom. Bez njihovog oglašavanja, i navođenja razloga. Da podsetimo: za političko opredeljenje na budućim izborima, koje je čisto privatna stvar, pre izbora pitaju samo istraživači javnog mnjenja. Ne pitajući za ime, i razloge!

 

Ovakvo "podržavanje" problematično je i što kao samo pismeno ne može biti provereno, u slučaju potrebe kasnije "vlasnici imena" mogu reći da ih je neko bez pitanja stavio na spisak. Zbog njihovog uticanja na neopredeljene ili (i) učvršćivanje opredeljenja opredeljenih, zbog čega i ne moraju glasati! Ali zato je njihovo ispoljavanje opredeljenja pre izbora donekle opravdano samo ako se za njega interesuje "javnost", a ne jedan učesnik na izborima. Jedna neželjena delikatna obaveza, koja podrazumeva odgovornost i eventualne neprijatnosti. Šta se može, "Otmenost obavezuje!", a ako otmenosti nema, tu je "Veća glava, veća glavobolja!".

 

Delikatnosti pridonosi ukoliko "istaknuti", nisu u Srbiji. Za opredeljenje takvih nekada nije pitano, jer nisu ni glasali. Nisu plaćali porez, razume se u Srbiji. Sada je drukčije pošto imaju pravo glasa, a sa porezom je isto! Ostalo, a aktuelno, recimo podleganje vojnoj obavezi, da ostavimo po strani. Ne i ekonomsku i socijalnu nezavisnost, odsustvo mogućnosti da budu "ucenjeni" i "uplašeni", slabiju ili nikakvu obaveštenost o prilikama u Srbiji, i otuda normalno opredeljivanje za partiju koja preko njene vlasti, legitimno predstavlja Srbiju u zemlji u kojoj su! (Bitan razlog za davanje prava glasa svojima "u rasejanju", ne samo kod nas). Tako da i samo njihovo pravo glasa i kod nas i u državi u kojoj žive, navodi na razmišljanje. A pogotovu mogućnost na javno ispoljavanje političkog opredeljenje, i uticanje na nas u Srbiji! Tako im malo skromnosti i ukusa, ne bi štetilo. Uostalom, neka "podržavaju" tamo gde žive i plaćaju porez, ako to bude traženo...

 

Najsvežiji i najkrupniji primer (zasad) je Nikola Jokić, i njegovo na talambase udareno "podržavanje" liste "Srbija ne sme da stane". Koliko će i da li će ovo listi doneti "političkih poena" odnosno glasova, teško je reći. Ali se može i treba reći, kako je trebao da se uzdrži. Nije ga pitala "javnost", nego deo javnosti! Uz dodatno: letos nije učinio što je čitava javnost očekivala, pa i tražila. Nije igrao, za Srbiju!

 

Izbori 2023

Blogovi