Izložba u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
Izložba u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
23.01.2022, 08:52

U Modernoj galeriji dela majstora fantastike

č: | fb:

U Modernoj galeriji u Valjevu izložen je deo postavke prvog Bijenala fantastike u Srbiji – festivala umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog. Izložba dela 18 umetnika, u organizaciji  Fondacije "Mihajlović-Feniks", biće otvorena do 15. februara.

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranje izložbe u Modernoj galeriji

Otvaranje izložbe u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Na otvaranju izložbe u Modernoj galeriji autor pratećeg teksta u katalogu za ovu izložbu prof. dr Oliver Tomić, istoričar umentosti je rekao da je svaka slika prozor u prostor.

 

"A taj prostor je negde jako produbljen, kao kod fantastičnih pejzaža, negde je svedena, ali tu u njemu žive određene figure. I čovek kao subkreator, kao onaj koji je pozvan da svet obogati novim sadržajima, mora da vodi računa čime će taj prostor naseliti, jer kada ga jednom naseli, u taj prostor kao kroz prozor ulazi posmatrač...", rekao je Tomić ističući da su pred publikom dela majstora fantastike i figuracije.

 

Ovde čovek može doći da se napoji slikama koje u sebi sadrže mnogo lepote

 

Oliver Tomić navodi da su tri činioca uticala da se ovakva izložba održi - Fondacija "Mihajlović-Feniks", koja je napravila prvi srpski Bijenale fantastike, Moderna galerija Valjevo, koja je pravo mesto za ovakvu izložbu, i mitski domaćin Ljuba Popović.

 

"Ostvarujemo san Ljube Popovića da Moderna Galerija Valjevo postane mesto gde se podstiču oni koji imaju šta da kažu i oni koji su, pak, iz ove civilizacije i kulture, sa ovog tla. Da ne budemo samo sabiralište, već i rasadnik darovitih za slikarstvo koji tragaju za svojim izvorištima, da smo podrška onima koji se drže čarolije umetnosti i sopstvene stvarnosti koja je neodoljiva i magična, i da ostanemo fantastični", rekla je kustos Moderne galerije Marija Đurić.

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Bilo bi dobro da ovu izložbu poseti što više ljudi koji će onda moći da nađu inspiraciju, ako ne za svoje umetnčko stvaralaštvo, onda za jednu nadogradnju u sopstvenim dušama. Svaka od ovih slika može da posluži kao osnova za jedan unutrašnji duhovni razvoj", pručio je prof. dr Oliver Tomić, istoričar umentosti.

Oliver Tomić

Oliver Tomić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na otvaranju izložbe, u ime Fondacije "Mihajlović-Feniks", Mijat Mihajlović se zahvalio publici i Modernoj galeriji.

 

U Modernoj galeriji slike 18 autura

 

Na izložbi u Modernoj galeriji, koja je nakon Beograda i Novog Sada pred valjevskom publikom, predstavljena su dela 18 umetnika.

 

Željko Đurović, Veljo Valjarević, Ljubodrag Janković Jale, Katarina Zarić, Jasna Opavski, Đorđe Savić, Sergej Aparin, Vladimir Dunjić, Slavko Krunić, Vladimir Lalić, Predrag Milošević, Vlada Mirković, Petar Mošić, Kristina Porković, Snežana Petrović, Predrag Peđa Todorović, Goran Đetković i Dejan Ulardžić.

 

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 1 sati 23 minuta

"Malo li je za Valjevo"?

"Hvala vam na veličanstvenom dočeku", obratio se Aleksandar Vučić u Valjevu na predizbornom skupu koalicije oko Srpske napredne sranke, koji je održan u nedelju u podne na platou Centra za...

Subvencije za energetsku efikasnost (foto: GrO SNS)
Izbori 2024 - Politički marketing Pre 1 sati 21 minuta

SNS: Pet razloga koji Valjevo čine još boljim

Višedecenijski problem aerozagađenja u Valjevu šaljemo u prošlost. Zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske "Toplane" i "Krušika", umnogome će doprineti rešavanju problema...

Novi betonski stub (foto: ED Valjevo)
Na Divčibarama Pre 22 sati 44 minuta

Rešen problem. Moglo je i ranije...

Redakciji Kolubarske.rs javili su se vlasnici kuća jednog dela Divčibara koji nemaju struju od novembra prošle godine. Uputili smo pitanja Centru za odnose sa javnošću - kada će biti rešen problem?...  · 1 komentar