Izložba u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
Izložba u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
23.01.2022, 08:52

U Modernoj galeriji dela majstora fantastike

č: | fb:

U Modernoj galeriji u Valjevu izložen je deo postavke prvog Bijenala fantastike u Srbiji – festivala umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog. Izložba dela 18 umetnika, u organizaciji  Fondacije "Mihajlović-Feniks", biće otvorena do 15. februara.

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranje izložbe u Modernoj galeriji

Otvaranje izložbe u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Na otvaranju izložbe u Modernoj galeriji autor pratećeg teksta u katalogu za ovu izložbu prof. dr Oliver Tomić, istoričar umentosti je rekao da je svaka slika prozor u prostor.

 

"A taj prostor je negde jako produbljen, kao kod fantastičnih pejzaža, negde je svedena, ali tu u njemu žive određene figure. I čovek kao subkreator, kao onaj koji je pozvan da svet obogati novim sadržajima, mora da vodi računa čime će taj prostor naseliti, jer kada ga jednom naseli, u taj prostor kao kroz prozor ulazi posmatrač...", rekao je Tomić ističući da su pred publikom dela majstora fantastike i figuracije.

 

Ovde čovek može doći da se napoji slikama koje u sebi sadrže mnogo lepote

 

Oliver Tomić navodi da su tri činioca uticala da se ovakva izložba održi - Fondacija "Mihajlović-Feniks", koja je napravila prvi srpski Bijenale fantastike, Moderna galerija Valjevo, koja je pravo mesto za ovakvu izložbu, i mitski domaćin Ljuba Popović.

 

"Ostvarujemo san Ljube Popovića da Moderna Galerija Valjevo postane mesto gde se podstiču oni koji imaju šta da kažu i oni koji su, pak, iz ove civilizacije i kulture, sa ovog tla. Da ne budemo samo sabiralište, već i rasadnik darovitih za slikarstvo koji tragaju za svojim izvorištima, da smo podrška onima koji se drže čarolije umetnosti i sopstvene stvarnosti koja je neodoljiva i magična, i da ostanemo fantastični", rekla je kustos Moderne galerije Marija Đurić.

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji

Postavka prvog Bijenala fantastike u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Bilo bi dobro da ovu izložbu poseti što više ljudi koji će onda moći da nađu inspiraciju, ako ne za svoje umetnčko stvaralaštvo, onda za jednu nadogradnju u sopstvenim dušama. Svaka od ovih slika može da posluži kao osnova za jedan unutrašnji duhovni razvoj", pručio je prof. dr Oliver Tomić, istoričar umentosti.

Oliver Tomić

Oliver Tomić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na otvaranju izložbe, u ime Fondacije "Mihajlović-Feniks", Mijat Mihajlović se zahvalio publici i Modernoj galeriji.

 

U Modernoj galeriji slike 18 autura

 

Na izložbi u Modernoj galeriji, koja je nakon Beograda i Novog Sada pred valjevskom publikom, predstavljena su dela 18 umetnika.

 

Željko Đurović, Veljo Valjarević, Ljubodrag Janković Jale, Katarina Zarić, Jasna Opavski, Đorđe Savić, Sergej Aparin, Vladimir Dunjić, Slavko Krunić, Vladimir Lalić, Predrag Milošević, Vlada Mirković, Petar Mošić, Kristina Porković, Snežana Petrović, Predrag Peđa Todorović, Goran Đetković i Dejan Ulardžić.

 

Aktuelno

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 35 minuta

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...

 (foto: )
Razlozi nisu javno saopšteni Pre 35 minuta

Televizije N1 i Nova S prekinule emitovanje programa

Televizije Nova S i N1 od ponoći 6. decembra emituju umesto redovnog programa telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija".

Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Svečana sednica SO Pre 19 sati 56 minuta

Obeležen Dan opštine Ljig

Na svečanosti povodom Dana opštine Ljig dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama. Najviše priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću  · 3 komentara