Nagrađena fotografija Život sa druge strane (foto: Đorđe Đoković)
Nagrađena fotografija Život sa druge strane (foto: Đorđe Đoković)
11.10.2022, 07:07

Đorđe Đoković osvojio prvu nagradu na konkursu Nacionalne geografije

č: | fb:

Valjevski fotograf Đorđe Đoković osvojio je prvu nagradu na konkursu Nacionalne geografije na temu "Ljudi". Njegova fotografija "Život sa druge strane" pokazuje trenutak kada devojčica Romkinja stoji ispred izloga restorana, u kome je organizovana proslava dečjeg rođendana, i setno posmatra vršnjakinju koja pije sok.

 

Stručni žiri koji su činili eksperti u oblasti fotografije Haime Roho, Marko Risović, Predrag Kostin i Milana Petrović, glavna i odgovorna urednica svih National Geographic izdanja, među 3.448 pristiglih fotografija od 2.396 učesnika u konkursu, odabrao je četiri prvoplasirana i četiri drugoplasirana rada u svakoj od pet kategorija - "Život", "Ljudi", "Životinje", "Pejzaži" i "Odozgo". 

 

Razgovor za Kolubarske.rs nagrađeni fotograf započinje rečenicom: "Ja sam jedan od dva Đorđa Đokovića koji sticajem nekih čudih okolnosti žive i rade u Valjevu, i bave se fotografijom".

Đorđe Đoković

Đorđe Đoković (Foto: Đorđe Đoković)


Rođen je 1983. godine. Oženjen je, otac jedne Marije i jednog Sergeja. Fotografijom se bavi "okruglo deset godina", a ćerka Marija je bila "okidač" koji ga je pokrenuo i zainteresovao za fotografiju. Kaže da je zbog nje kupio prvi foto aparat.

 

- Cilj je bio da ispratim njeno odrastanje. Tako da smo zajedno odrastali, pogotovu ja kao fotograf. Ona je bila najčešće ispred mog objektiva. Pored toga sam se zainteresovao generalno za portretnu fotografiju, fotografisanje venčanja, krštenja, raznih događaja, noćnog života, i po malo prirode kada se nađem van grada. Za mene je fotografija jedini način da zabeležim neke trenutke koji nemaju reprizu, da ih sačuvam od zaborava, tako da mogu za sebe da kažem da sam na neki način i dokumentarni fotograf. Ljudi i dešavanja mi najviše okupiraju pažnju kao fotografu. Emocije koje nastaju na raznim slavljima, od plakanja do smeha, preko raznoraznih momenata između, dodira, pogleda… - priča Đoković.


Prema njegovim rečima fotografija treba da izazove neku emociju kod posmatrača, pored svih onih pravila koje postoje u fotografisanju.

 

- Ja se samo trudim da ispoštujem osnovna fotografska pravila i da na svakoj fotki dam neki svoj pečat, jer to je ono po čemu se razlikujemo u ovom poslu. Prepoznati momenat i zabeležiti ga na najbolji mogući način – kaže nagrađeni fotograf.


Tvrdi da svet može biti lepši kada se gleda kroz objektiv, jer kao fotograf uvek se trudi da istakne ono najbolje, ali, dodaje, objektiv zna da zabeleži i jako surovu stvarnost.


- Baš iz takve stvarnosti je i nastala fotografija koja je dobila prvo mestu u kategoriji "Ljudi" na konkursu Nacionalne geografije. Nastala je tokom fotografisanja proslave prvog rođendana na kom sam bio angažovan. Volim da kažem da pravi fotograf mora biti prisutan svuda i uvek, jer samo tako se mogu zabeležiti neverovatni trenuci. Baš kao što je bio i ovaj. Jer pored svega onog osnovnog što se može beležiti na svim proslavama koje fotografišem, uvek pored toga nešto zna da privuče pažnju. Ova fotka i taj momenat su baš to. Trenutak u kom mlada Romkinja posmatra kroz izlog lokala jednu malu zadovoljnu devojčicu koja pije svoj sokić – kaže Đorđe Đoković i zaključuje:

 

- Ovih deset godina, koliko se bavim fotografijom, stalo je u ovu jednu jer me najbolje opisuje kao fotografa.

 

 

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 14 sati 40 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 14 sati 39 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 11 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...