18.04.2024, 06:59

Sedmi horfest u Valjevu

č: | fb:

Valjevska muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator, i ako relativno mladog, u muzičkim krugovima zemlje izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Ovogodišnji festival horova će od 18. do 21. aprila okupiti 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, ali i u predivnim prostorima Valjevske gimnazije, Narodnog muzeja i Hrama Pokrova presvete Bogorodice.

 

Pored takmičarskih nastupa, sedmi HORFEST će svim ljubiteljima i poštovaocima horskog zvuka pokloniti i koncerte. 18. aprila, u 19 časova u sali MŠ "Živorad Grbić" biće priređen tradicionalni koncert valjevskih horova, 19. aprila, u 19 časova, HORFEST i zvanično otvoren nastupom Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod rukovodstvom mr Radeta Radovića, a takmičarski dani, 20. i 21. april biće zaokruženi nastupima najboljih u koncertnoj sali škole.

 

Ideja profesorki škole, Vanje Urošević i Nikoline Ninić, nastala 2016. godine sa željom da podstakne pomalo zapostavljeno horsko pevanje kod najmlađe populacije i u osnovnim i srednjim školama Valjeva, već je 2017. godine pretočena u prvi festival horova koji je pored valjevskih, privukao i veliki broj horova iz zemlje ali i regiona Balkana.

 

Od samog početka HORFEST je naišao na podršku i interesovanje najvećih dirigenata srpske scene, dr Dragane Jovanović, Vesne Šouc, Katarine Stanković, Tamare Adamov Petijević, brojnih horovođa i muzičkih pedagoga i definisao MŠ "Živorad Grbić" i kao vrlo kompetentnog i kreativnog organizatora jednog pravog kulturnog poduhvata, što HORFEST svakako jeste.

 

Svesni potrebe stalnog isticanja edukativne uloge ovakvih programa kao trenutka i ambijenta za stalno usavršavanje pedagoga i dirigenata, u okviru ovogodišnjeg HORFESTA–a, MŠ "Živorad Grbić" organizuje i tri predavanja. O postavci glasa, vokalnoj tehnici, vokalnim vežbama, i problemima sa kojima se susreću pevači i dirigenti, govoriće prof. dr Agota Vitkai Kučera, a o osnovama dirigovanja, kao i najčešćim problemima sa kojima se dirigenti susreću, u praktičnom radu sa pokaznim horom, govoriće prof. Božidar Crnjanski. O vokalnoj tehnici i specifičnostima srpskog tradicionalnog pevanja govoriće etnomuzikolog, Bojana Nikolić Petričković.

 

Generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a manifestacija se realizuje u saradnji MŠ "Živorad Grbić" sa Eparhijom Valjevskom, Valjevskom gimnazijom i Narodnim Muzejom.

 

 

Aktuelno

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević Pre 14 sati 43 minuta

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 5 komentara

Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Izabrani odlukom Skupštine grada Pre 1 dan 14 sati

Upoznajte članove novog Gradskog veća

Na sednici novoformirane Skupštine grada održane u ponedeljak izabrano je devet članova Gradskog veća, od ukupno 11. Ovo su biografije gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i biografije čalnova...  · 36 komentara

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
JKP Vodovod Pre 1 dan 14 sati

Apel za racionalnu potrošnju vode

JKP "Vodovod Valjevo" poziva sve sugrađane da racionalno koriste vodu za piće kako bi se na taj način izbegle restrikcije i obezbedilo uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Na distributivnom...  · 5 komentara