Registracija Prijava preko FB
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2018, 12:42

Valjevski sajam knjiga i obrazovanja Doctrina Fair

č: | fb:

Gosti drugog valjevskog sajma knjiga i obrazovanja Doctrina Fair, koji je otvoren danas i trajaće do 28. aprila u prostorijama Fakulteta za zdravstvene, pravne i poslovne studije, Univerziteta Singidunum u Valjevu, su ekonomista profesor dr Miodrag Zec i književnici Svetislav Basara i Mirjana Bobić Mojsilović. 

 

Programska šema Sajma ne zaostaje po svom kvalitetu ni za dva najveća sajma knjiga u Beogradu i u Novom Sadu, poručuju organizatori iz Udruženje građana Open Minded.

- Uspeli smo nakon prve godine i uspešno održanog prošlogodišnjeg sajma u novembru da uspostavimo kontinuitet i da se sa novom manifestacijom nametnemo kao još jedna nezaobilazna kulturna manifestacija za sve stanovnike Kolubarskog okruga. Time se u našem gradu uspostavljaju dobre kulturne vibracije, a građani dobijaju mogućnost da uživaju u raznovrsnom kulturnom programu, koji je osmišljen tako da zadovolji i one najtvrdokornije književne sladokusce, ali i one koji vole nešto lakšu literaturu – kaže Ivan Bazrđan, član organizacionog odbora.

 

Dodaje da treba ukazati na reči Bogdana Popovića, poznatog književnog kritičara i teoretičara s kraja 19. i prve polovine 20. veka, koji je bio mišljenja da ukus treba vaspitavati, a kulturna manifestacija bogatog programa poput Doctrina Fair sajma knjiga odlična je prilika za naše sugrađane da pobegnu od svojih televizora i svenadiruće rijaliti kulture, koja polako ulazi u sve pore društva, i zarone besplatno u svet umetnosti, koji im može pružiti kako nova znanja tako i umirijuću duhovnu oazu i zbeg od nasilne i svepristune Pink kulture.

 

- Nesumnjiv dokaz za napravljeni progres u odnosu na prošlu godinu svakako jeste programska šema Sajma, koja ne zaostaje po svom kvalitetu ni za dva najveća sajma knjiga u Beogradu i u Novom Sadu. Pored štandovske prodaje knjiga koja će biti organizovana sva tri dana i mnogobrojnih izlagača (Vulkan izdavaštvo, Data Status, Vizantija, Narodne biblioteka Osečina, Pčelica Čačak, Ministarstvo odbrane i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović") za sva tri dana Sajma pripremili smo izuzetno zanimljiv i kvalitetan program, koji nije koncentrisan samo na nauku o književnosti i gostovanja priznatih pisaca, već je kreativno osmišljen tako da pokazuje neraskidivu simbiotičku vezu između raznih stručnih oblasti. Ako umetnost posmatramo kao živi organizam, koji se neprestano menja i koji ne trpi kanonska ograničenja onda je Doctrina Fair odličan primer međusobnog poštovanja više različitih naučnih oblasti – navodi Ivan Bazrđan

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair (Foto: DjordjeDjokovic)

Bazrđan najavljuje za prvi dan Sajma "pravu poslasticu" za sve ljubitelje književnosti, jer dolazi Svetislav Basara, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, a zajedno sa njim u razgovoru će učestvovati i Teofil Pančić, eminentni književni kritičar. Promocija knjige "Pušači crvenog bana" u večeras od 19 časocva.

 

Pored njih dvojice, danas će biti održana prezentacija Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija – departmana za zdravstvo, kao i promovisanje Vojne akademije i predstavljanje zbirke pesama „Pero i mač“ Bojana Ivanovića.

 

Gost drugog dana Sajma (petak) od 20 časova biće Mirjana Bobić Mojsilović, koja će promovisati svoju knjigu "Muška azbuka", ali ništa manje poučno i interesantno neće biti ni predavanje prof. dr Miodraga Zeca, jednog od najvećih stručnjaka za ekonomska pitanja u zemlji, koji će govoriti o "Konceptu razvoja – mitovima i istorijskim poukama". Predavanje profesora Zeca je sutra (petak) od 18 časova u prostorijama Singidunuma.

 

Zajedno sa njima drugog dana će biti održano i predstavljanje knjige zavičajnog pisca Ivana Brankovića „Prometejev dnevnik“ kao i promocija knjige „Geografija Srbije“ dr Milana Radovanovića, direktora geografskog instituta Jovan Cvijić SANU.

 

- Svi znamo da se čovek modernog doba, usled ubrzanog stila života, sve manje pridržava latinske izreke mens sana in corpore sano, te smo se odlučili da drugog dana Sajma imamo i javnu tribinu o "Ulozi sporta u društvu i obrazovanju" na kojoj će govoriti prof. dr Vojislav Andrić i sportski radnici Duško Đukanović i Marko Jovanović. Znajući da bez prošlosti nema budućnosti odlučili smo se da trećeg dana imamo niz predavanja sa istorijskom tematikom, a prvo od njih će biti "(Ne)Zaboravljeni heroji Velikog rata: "Mihailo Madžarević" Marinka Lugonje. Nakon njega će Milan Bogojević promovisati svoju knjigu o Milunki Savić "Milunka Savić: ordenje i ožiljci", a dr Momčilo Isić sa Instituta za savremenu istoriju u Beogradu zatvoriće subotnji program predstavljanjem knjige "Miloš Moskovljević". 2018. godina je i godina stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata, pa će posetioci biti u mogućnosti da tokom sva tri dana Sajma, pored raznih predavanja i promocija knjiga iz najrazličitjih oblati, vide i dve izložbe slika posvećene Prvom svetskom ratu. Autor prve izložbe "Male priče iz Velikog rata" je Medija centar "Odbrana", dok je drugu izložbu "1914 – 1918 – Tamo daleko" osmislio Marinko Lugonja – Ivan Bazrđan najavljuje ovogodišnji program jedinstvenog sajma knjiga i obrazovanja Doctrina Fair.

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair (Foto: Đorđe Đoković)

"Kultura je još uvek živa u Valjevu i da i dalje uspevamo da odolevamo smetovima neukusa, koji neprestano pokušavaju da nas ubede da su kultura i umetnost suvišne i nepotrebne. Vidimo se", poručio je Ivan Bazrđan.

Aktuelno

Miting SNS i SPS u Valjevu (predsednički izbori 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Donatori Pre 1 sati

Stranke finansiraju članovi, ali ne i predsednici

Novac za izbornu kampanju i redovan rad vladajućih partija uplaćuju članovi stranaka, lokalni funkcioneri, ali ne i njihovi predsednici. Izuzetak su Aleksandar Vulin, uplatio 470 hiljada, i Nenad...

Teodor Tošić (foto: MariArs.2019)
Iz redakcije Pre 16 sati 6 minuta

"Just a Moment" Teodora Tošića

Samo trenutak je bio dovoljan u subotnjoj emisiji Zorana Kesića da Srbija, a i van naše zemlje, upozna talentovanog Teodora Tošića iz Valjeva.   Dvadesetjednogodišnji Teodor Tošić je...  · 5 komentara

Aleksandar Vučić (foto: skrinšot)
Trupni portret Pre 22 sati 59 minuta

Ko koga ovde zavitlava

Poslednji, pu pu pu, javni nastup slavnog predsednika Vučića, završio se najslavnije. Izvinio se ministru doktoru Stefanoviću, što je, na RTS-u, rekao da je njegov otac Branko zaposlen u GIM-u....