Registracija Prijava preko FB
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Mionica (foto: Đorđe Đoković)
04.10.2021, 07:04

Socijalisti bez Palme, podelile se demokrate, Dveri u Grupi građana

č: | fb:

Na lokalnim izborima u Mionici, raspisanim za 17. oktobar, za 39 odbornika kandidovala su se 194 punoletna građanina s pravom glasa na listama sedam partija, koalicija i grupa građana.

 

Pune liste sa po 39 kandidata za odbornike imaju koalicija Srpska napredna stranka (SNS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) "Aleksandar Vučić – Za našu decu" i lista "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka".

 

Koalicija Nacionalno demokratska alternativa NADA za Mionicu - Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Nacionalno demokratska alternative - dr Miloš Jovanović - Žika Gojković ima 31, Savez 90/Zeleni Srbije ima 30 kandidata.

 

Slobodni građani Mionice kandidovali su 26, Grupa građana Demokratija na starom mestu – Milan Gavrilović Ćićovan 16 i Zdrava Srbija za zdravu Mionicu – Milan Stamatović ima 13 kandidata za odbornike u Skupštini opštine Mionica.

 

Karakteristika ovogodišnjih lokalnih izbora u Mionici je to što ovaj put nije sudar "velikih partija", već su se za trku kandidovale, pored vladajućih partija, i za Mioničane nepoznate političke organizacije i grupe građana, kao i one osnovane za ove izbore.

 

Na lokalnim izborima u Mionici neće učestvovati Dveri, ali hoće predsednik Opštinskog odora tog pokreta Vladimir Čarapić, koji je osnovao Grupu građana "Slobodni građani Mionice". Čarapić kaže da na izbore ne izlazi kao lider mioničkih Dveri nego kao građanin i navodi da je na listi kandidata za odbornike Skupštine opštine 20 nestranačkih ličnosti i samo šestoro članova Dveri. Podsećamo, lider Dveri Boško Obradović je rekao da "dok se ne završi dijalog sa vlašću u Narodoj skupštini o poboljšanju izbornih uslova nećemo učestvovati ni na kojim lokalnim izborima".

 

Socijalisti ove godine na izbore u Mionici idu bez Palmine Jedinstvene Srbije. Objašnjavaju da nije "pukla tikva" nego je tako odlučeno zbog toga što Jedinstvena Srbija nema odbor u Mionici, samim tim ni čalnove. I ove godine će, poput izbora od pre četiri godine, biti u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom.

 

Milan Gavrilović Ćićovan, koji je na čelu mioničkih demokrata bio deset godina, podneo je ostavku na tu funkciju i napustio Demokratsku stranku. Kaže otišao je zbog toga što njegov predlog da demokrate treba da učestvuju na lokalnim izborima nije podržala većina. Gavrilović je smatrao da i pored toga što izborni uslovi nisu dobri, treba učestvovati, boriti se, jer svaki glas je dragocen kao i svako odborničko mesto. Otuda je osnovao Grupu građana, prikupio 200 potpisa podrške, a među potpisnicima su i članovi DS, i predao izbornu listu.

 

U izbornu trku u Mionici ove godine po prvi put su se uključile pojedine partije i grupe građana za koje Mioničani kažu "nikad čuli, nikad videli". Tvrde da su se "iznenada pojavil" i svoje kancelarije otvorili tek pre mesec dana. Navode da je Savez 90/Zeleni Srbije nedavno zakupio prostor u "zelenoj kući u Mionici i kao tu im je sedište". Inače, Savez 90/Zeleni Srbije su politička partija koja je osnovana 2012. godine, ali svoj odbor nikada nisu imali u Mionici.

 

Prema rečima Mioničana, sagovornika Kolubarskih.rs, iznenada se pojavila i "Zdrava Srbija za zdravu Mionicu – Milan Stamatović". Pojedini tvrde da su potpise podrške za "Zdrava Srbiju za zdravu Mionicu", i ne samo za njih, skupljali naprednjaci, jer taj "lokalni pokret sa Zlatibora nema simpatizere među Mioničanima i malo ko je, sve do danas, čuo za njih". Predsednik Opštinskog odbora SNS i aktuelni predsednik Mionce Boban Janković odbacuje te "priče o skupljanju potpisa". "To apsolutno nije tačno", reako je kratko za Kolubarske.rs Boban Janković.  

 

Podsećamo na vanrednim lokalnim izborima u Mionici, koji su održani 24. decembra 2017. godine, učestvovale su četiri partije i koalicije: Srpska napredna stranka, kolicija SPS-JS-SRS, Demokratska stranka i PUPS. Na zbirnoj izbornoj listi bilo je 142 kandidata za 39 odborničkih mesta.

 

Aktuelno

Skulptura francuskog umetnika  (foto: Bogoljub Arsenijević Maki)
Kultura Pre 10 sati 23 minuta

U "Trnavcu" izložba skulptura "Homo Tribalicus"

U galeriji Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba skulptura francuskog umetnika Nikole Buvea pod nazivom "Homo Tribalicus".

Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 12 sati 54 minuta

Pozdrav iz JNA

Mora da ste viđali, kod dalje, bliže, familije, ili bar na filmu, fotografije mladića sa titovkama i petokrakom, koje su bile u srcu, ili grbu SFRJ, ispod kojih je pisalo "Pozdrav iz JNA". Tako su...  · 1 komentar