Prizanje za Mionicu (foto: www.mionica.rs)
Prizanje za Mionicu (foto: www.mionica.rs)
08.02.2023, 08:06

Priznanje Mionici za unapređenje e-Uprave

č: | fb:

Opština Mionica jedna je od najuspešnijih lokalnih samouprava prema ostvarenim rezultatima na polju razvoja eUprve u lokalnoj zajednici u 2022. godini, saopšteno je na završnoj konferencija projekta "Uspostavljanje Indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji", koji sprovodi NALED uz podršku Evropske unije.

 

Priznanje za ostvarene rezultate uručeno je predsedniku opštine Mionica Boban Janković.

 

- Hvala NALEDU na specijalnom priznanju za ostvarene rezultate u oblasti uključivanja građana u rad lokalne samouprave putem informacionih tehnologija. Mionica je u saradnji sa NALED-om postala član kluba sa povoljnim poslovnim okruženjem, što potvrđuje naš napredak u privredi. Na dobrom smo putu, ali čeka nas još mnogo posla. Cilj je da sve bude dostupno i da građani budu zadovoljni – rekao je Janković.

 

Opština Mionica je u 2021. godini otvorila elektornski šalter u okviru eUprave. Portal nudi oko 500 usluga, a neke od njih su preuzimanje ličnih dokumenata, plaćanje poreza, upisivanje dece u vrtić, školu i dr.

 

Projekat "Uspostavljanje indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji" ima za cilj unapređenje eUprave i poboljšanje sprovođenja zaštite podataka o ličnosti u jedinicama lokalnih samouprava kroz osnaživanje građana i organizacija civilnog društva u reformskim procesima.

 

U okviru ovog projekta izrađen je poseban softver kojem pristupaju opštine i gradovi radi popunjavanja upitnika o stepenu razvijenosti eUprave, a softver se takođe puni podacima koji se dobijaju od drugih organa – RATEL, Kancelarija za IT i eUpravu, Republički geodetski zavod, Republički zavod za statistiku...

 

Tokom 2022. godine sprovedeno je prvo merenje LEI indeksa, a rezultati, koji ukazuju na stepen razvijenosti eUprave na lokalnom nivou, predstavljeni su na interaktivnoj mapi, gde korisnici mogu detaljnije da se upoznaju sa karakteristikama gradova i opština u domenima infrastrukture, ljudskih kapaciteta, zastupljenosti i kvaliteta eUsluga, kao i uključivanja građana u razvoj eUprave na lokalnom nivou.

 

Pored Mionice priznanje za ostvareni napredak pripalo je gradovima Vranje, Niš, Užice, Kragujevac i Bor, kao i opštinama Opovo, Svilajnac, Kanjiža, Vrnjačka Banja i Crna Trava.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 12 sati 50 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 14 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...