Ovčarska izložba u Pričeviću (foto: Dejan Davidović)
Ovčarska izložba u Pričeviću (foto: Dejan Davidović)
19.09.2022, 11:51

Aleksandar Stanarević proglašen za najuspešnijeg uzgajivača ovaca

č: | fb:

Na 15. Ovčarskoj izložbi, održanoj u nedelju u selu Pričević kod Valjeva, Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice proglašen je za najuspešnijeg uzgajivača ovaca.

 

Ove godine na izložbi je bilo 218 grla od 30 uzgajivača pramenke sjeničkog soja sa područja Kolubarskog upravnog okruga. Uz izložbu održan je i četvrti po redu Festival jagnjećeg pečenja na kome je učestvovalo pedesetak majstora koji su spremali specijalitete od jagnjećeg mesa.

Ovčarska izložba u Pričeviću

Ovčarska izložba u Pričeviću (Foto: Dejan Davidović)

 

Većina učesnika ovogodišnje manifestacije saglasna je da ovčarska proizvodnja nema perspektivu, naglašavaju da je sve poskupelo, a cene poljoprivrednih proizvoda su na istorijskom minimumimu. "Šta je subvencija od 7.000 dinara u odnosu na cenu kukuruza od 45 dinara i koncentrata od 50 dinara? Kilogram jagnjeta trebalo bi da bude 500-600 dinara", rekli su odgajivači ovaca.  

Ovčarska izložba u Pričeviću

Ovčarska izložba u Pričeviću (Foto: Dejan Davidović)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je otvorio izložbu u Pričeviću, je rekao da je grad Valjevo u ovoj godini izdvojio 85 miliona dinara iz budžeta za subvencije u poljoprivredi i dodao da je "cilj da narednih godina ta cifra bude veća".

 

"Grad Valjevo se trudi da bude pouzdan partner, da unapredimo infrastrukturu, a naše stručne službe stoje na raspolaganju poljoprivrednicima", rekao je Gojković.

 

Aleksandar Bogićević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrdio je da država, zajedno sa Gradom, čini sve da poljoprivrednicima olakša rad.

 

"Država radi na tome da se pomogne ovčarstvo i mlečno govedarstvo, naročito ovčarstvo koje je u ekspanziji zadnjih godina. Mi kao država činimo sve da se poljoprivrednicima olakša. Moram da kažem da je budžet za poljoprivredu Valjeva jedan od većih u Srbiji, i to je dobro", rekao je Bogićević i najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sledeće godine pomoći da se manifestacija u Pričeviću proširi i da na njoj učestvuju proizvođači iz cele Srbije.

 

Ovčasku izložbu, koja je održana u nedelju u selu Pričević kod Valjeva, organizovali su preduzeće "Agrorazvoj-valjevske doline" i grad Valjevo. 

 

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 6 sati 44 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 6 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 4 sati 37 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...