Medenjaci Ljubice Marić (foto: Milica Lukić)
Medenjaci Ljubice Marić (foto: Milica Lukić)
11.03.2018, 10:21

Od hobija do posla koji se voli

č: | fb:

Miris i ukus kolačića sa medom svakog od nas vraća u detinjstvo. Pravile su ih naše bake, a onda su nepravedno bili zapostavljeni. Medenjaci se uglavnom jedu zimi kao poslastica, a često se i poklanjaju. Danas ih, pak, domaćice u većim količinama pripremaju samo za turističke i sajamske manifestacije. Bilo kako bilo, jedna prava domaćica sa nama je podelila recept za ove veoma ukusne kolače.  

Medenjaci Ljubice Marić

Medenjaci Ljubice Marić (Foto: Milica Lukić)

 

Vredne ruke ali i velika ljubav, pomogli su Ljubici Marić iz Valjeva da od svog hobija stvori za sebe posao koji voli.

 

- Po obrazovanju sam diplomirani etnolog. Dok sam dugo godina čekala posao u struci, tražila sam način za samozapošljavanje. Pošto sam oduvek bila veliki sladokusac, očekivano je bilo da to što ću raditi bude od šećera. Na internetu sam našla postupak kako se prave i dekorišu medenjaci. Nakon prvih uspelih radova, na nagovor supruga i kume, odlučila sam da medenjake pravim i za prodaju - kaže Ljubica.

 

Ideja je bila da akcenat stavim na motiv odnosno poruku koju kolač nosi, tako da sam najpre morala da naučim kako se pravi kraljevska glazura koja je najzaslužnija za izgled medenjaka.

 

 

- Postoje različite vrste trajnih keksa koji se koriste u ovu svrhu, ali sam se iz više razloga odlučila da to bude testo za medenjake. Pre svega, roditelji mog supruga bave se proizvodnjom meda, pa sam med uzela da bude osnovna sirovina. Zatim, med kao prirodan konzervans omogućava medenjacima da imaju produžen rok trajanja, što je u ovom poslu jako važno - objašnjava Ljubica.  

 

Kako ističe naša sagovornica, sam postupak pravljenja medenjaka traje dugo. Najpre se zamesi testo od brašna, jaja, meda, ulja i začina za medenjake koji im daje prepoznatljiv ukus. Testo je najlepše kada "odmori" u frižideru dan ili dva, zatim se rasklagija, modlama izdvoji određeni oblik i potom peče u rerni. Kada se medenjaci ohlade, spremni su za dekorisanje. Ukrašavanje je isto dug proces. Nekada ukrašavanje jednog medenjaka traje i par sati u zavisnosti od veličine i motiva medenjaka.

 

Medenjaci se mogu poručiti za bilo koji praznik ili događaj kao što su rođendani, krštenja, venčanja, godišnjice... Ukus je isti, ali su motivi na njima prilagođeni prilici za koju se medenjaci pripremaju. "Najtraženiji su medenjaci sa likovima crtanih filmova za decu, ali i medenjaci koje mladenci poklanjaju svojim gostima na svadbi", priča Ljubica.

Medenjaci Ljubice Marić

Medenjaci Ljubice Marić (Foto: Milica Lukić)

 

Na konkursu Turističke organizacije za izbor suvenira grada Valjeva 2016. godine, naša sagovornica je dobila nagradu za suvenir "Kutija uspomena", koji je napravila od medenjaka i koji je ocenjen kao najbolji u kategoriji umetnički suvenir.

 

- Zadovoljstvo u ovom poslu merim pre svega benefitima na ličnom planu dok svaki put bojama stvaram neki drugi svet, kao i osmesima i oduševljenjem koje vidim na licima ljudi kojima su medenjaci namenjeni. Pravljenje medenjaka ne vidim kao posao, već kao uživanje, gde pri tom nešto i zaradim. Ukoliko se ukaže mogućnost za stalno zaposlenje, šaranje medenjaka će i dalje biti moj hobi - ispričala je na kraju razgovora Ljubica Marić za Kolubarske.rs.

Medenjaci Ljubice Marić

Medenjaci Ljubice Marić (Foto: Milica Lukić)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 11 sati 28 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 14 sati 5 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara